Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Chromebook is eigenlijk nog toekomstmuziek

Matige web store verstoort kansen kleine laptop

Computable Expert

Henri Koppen
Directeur, ARDA. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Start-ups.

Ik heb nu een aantal weken een Samsung Chromebook 3 serie van onder de drie honderd euro en ik wil mijn ervaringen ermee delen. Sommige bevindingen gaan over Chromebook zelf, sommige over de eigenschappen van Chrome OS.

Het concept van de Chromebook zal ik niet opnieuw uitleggen. Als je dit leest, weet je dit al en de reden is waarschijnlijk dat het je interesse heeft. Mijn insteek is drieledig. Wat kan ik ermee privé, wat kan ik ermee klein zakelijk, dus als freelancer en wat zijn de mogelijkheden voor het mkb.

De Chromebook is niet mijn enige laptop. Mijn 'grote' laptop is een MacBook Pro van 17 inch met SSD uit 2009 en kostte 2800 euro, bijna tien keer zoveel. Overigens draai ik op die laptop alleen Windows, maar dat is een ander verhaal.

Size matters

Dit schrijf ik overigens in de volle zon buiten voor een vakantiehuisje, en daarmee kom ik aan bij mijn eerste bevinding. Laptops hebben veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Voor schrijven merk ik dat ik veel productiever ben op een kleine lichte laptop dan op een grote laptop die alles kan. Dit is echt een verschil tussen een kleine en een grote laptop. Mijn dochter van drie zit buiten mijn zicht in een speeltuintje verderop te spelen en af en toe loop ik daar naar toe om te kijken of alles nog goed met haar is. Ik klap dan de laptop dicht, neem hem cusuaal mee in mijn hand, kijk, loop terug klap hem open en ga meteen door waarmee ik bezig was. Klein detail, ik ben hier positief verrast over. Dit soort dingen ervaar je pas als je het hebt en verzin je niet van te voren als theorie.

Traditionele it

Een groot nadeel van Chrome OS is dat je niet op een traditionele manier naar je Windows bestanden kunt gaan op fileservers. Een Chromebook is dus niet in de basis geschikt voor bedrijven met traditionele it. Je ziet ook vaak dat mensen op een traditionele it-afdeling of bedrijf de Chromebook niet goed begrijpen en dus bij voorbaat afbranden. Een ander argument wat ik veel hoor is dat je voor honderd of tweehonderd euro meer een laptop kan kopen waar wel Windows op draait. Dat klopt. Maar vaak geeft zo’n laptop een andere beleving. De accu gaat minder lang mee, het systeem zal in bepaalde opzichten trager zijn, de opstarttijden langer en het gewicht groter.

Zoals Steve Jobs het onderscheidend vermogen van een iPad uitlegde: Het moet op gebieden beter zijn dan een smartphone en op andere gebieden beter zijn dan een laptop. Zo is het ook met Chrome OS. Het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een laptop en het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een tablet (wat gaat de tijd snel!).

Wat het beter doet dan de laptop is accuduur, veiligheid, vervangbaarheid, gewicht, portabiliteit. Wat een chromebook beter doet dan een tablet is: Productiveit, goed toetsenbord. Eigenlijk best wel weinig, maar toch cruciaal aangezien een tablet voor mij echt een consumerend apparaat is en alleen voor microproductiviteit zoals een kleine post op een sociaal netwerk of het kort beantwoorden van email. In het kader hiervan zie je steeds meer tablets met een keyboard, maar de juiste snaar is hier toch nog niet geraakt.

Als een bedrijf overweegt om Chromebooks in te zetten zal het dus echt een strategie moeten volgen om bestanden via de browser benaderbaar te maken. Voor bedrijven die bijvoorbeeld Sharepoint gebruiken is dit geen moeite.

Schermen overnemen

Er is echter nog een andere optie die de mogelijkheden van een Chromebook sterk vergroot. Een Chromebook is in staat om beeldschermen van een Windows computer over te nemen en daarnaast is er ook een Citrix Receiver voor Chromebook. Dit zorgt ervoor dat je letterlijk alles kunt doen op een Chromebook, maar hou de kurk nog op de champagne. Voor beide opties zijn er voorwaarden nodig die het voor een bedrijf mogelijk onaantrekkelijk maken. Om een Windows computer over te nemen moet er op de doelcomputer Chrome browser geïnstalleerd zijn en deze moet draaien onder hetzelfde account als het Chromebook. Daarnaast valt deze buiten het beheer van een it-afdeling en is daarmee praktisch onwenselijk voor midden- en kleinbedrijven met een wat hogere mate van volwassenheid. Voor het gebruik van Citrix moet de Citrix-kant van StoreFront voorzien zijn. Een Citrix onderdeel dat nog niet heel populair is. Daarnaast mist dit het doel omdat een thin client eenzelfde prijsstelling kent als een Chromebook en ook eenvoudig te vervangen is. Wat voor de Chromebook spreekt is dat deze portable is, en dat is natuurlijk een killer feature. Overigens hebben de meeste Chromebooks een hdmi-ingang zodat deze makkelijk te koppelen zijn aan een externe monitor.

Google Apps

Uiteraard komt een Chromebook het best tot zijn recht in een organisatie die Google Apps inzet voor de generieke office stack. Daarmee bedoel ik documenten, email, spreadsheets en presentaties. De bedrijven die dit al gebruiken kennen de kracht van Google Apps en dit is gewoon een goed alternatief voor Microsoft Office. Google Apps is ook echt een optie voor de enterprise, ik zou zelfs durven stellen, juist voor de enterprise. En dan is een Chromebook een natuurlijke extensie. Zelf ben ik altijd een MS Office-klant geweest, en ik heb nog steeds licenties en ook geïnstalleerd op meerdere pc’s en laptops. Dropbox, was voor mij de ideale manier om bestanden te delen met klanten en om overal beschikking te hebben over mijn MS Office-documenten. Maar sinds anderhalf jaar ben ik overgestapt op Google Apps en 'I never looked back'. Dit artikel gaat echter over de Chromebook, dus ik ga hier niet dieper op in.

Chrome Web Store

Op een Chromebook kunnen apps geïnstalleerd worden en deze staan in de Chrome Web Store en hier begin ik met de nadelen van een Chromebook. Hoewel er veel handige toevoegingen te vinden zijn, blijken dit in de praktijk gewoon links naar websites en levert het alleen een icoontje op. Er zit veel rommel tussen en eigenlijk is de hele Chrome Web Store een gemiste kans. Het is ook allemaal heel onduidelijk wat het concept nu inhoudt. Overigens zijn er wel wat centrale beheermogelijkheden om invloed uit te oefenen op wat gebruikers kunnen installeren. De gehele ervaring kan echter niet in de schaduw staan van bijvoorbeeld de App Store (Mac OSX en IOS).

Toekomst

De Chromebook bevat ook andere nadelen. Veel gebruiksvriendelijkheid valt weg bij het gebrek aan verbinding met internet. Er kan geen specifieke software op geïnstalleerd worden zoals dit binnen de organisatie gebruikt wordt, de zogenaamde verticals. Ook is de userbase nog klein wat het oplossen van problemen lastiger maakt en ondersteuning van softwarebedrijven is minimaal voor Chrome OS. Dit is het nadeel van een opkomende speler en het zal echt nog wel een jaar of twee duren voordat Chrome OS 'settled' is. Maar dat Chrome OS een blijvertje is, mag in mijn ogen duidelijk zijn en dat is een hele prestatie.

Er ligt behoorlijk wat in het verschiet, veel populaire software bedrijven zien ook kansen in Chrome OS. Er bestaat weer de mogelijkheid voor een 'early mover' waardoor jouw applicatie dominant kan worden op Chrome OS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Oh, en had ik nog geschreven dat Chromebooks de best verkopende laptops op Amazon is? Aantallen nemen met rap tempo toe en dat zal meerdere hardware leveranciers trekken.

Een ander app die ik miste was Spotify, die is er nu inmiddels en met wat extensie wordt integratie met Dropbox en SkyDrive ook beter ondanks dat het nog van alles te wensen overlaat.

Ik merk zelfs dat ik steeds vaker een Chromebook pak dan een tablet. Voor software ontwikkeling (heb ik er ook even op gedaan) is het nog wel een beetje behelpen.

Had van de week ook een surface (RT) tablet. Ik was positief verbaasd dat het goed werkte, maar op schoot werkt het nu net weer niet lekker en dat bedoel ik met dat de hybride tablets niet optimaal zijn.

Ik zou zo nog meer pagina's kunnen vullen met bevindingen... maar stel je vragen in de reacties als je meer wilt weten.

Henri,
Leuk artikel en ook een mooie aanvliegroute naar clouddiensten van Google!
Maar laten we niet appels met peren vergelijken! Het bestaansrecht van Chromebook is afhankelijk van de aanwezigheid van een internetverbinding. Heb je dat niet dan kun je beter dat ding weggooien. In dit kader vind ik dat je nooit een laptop met Chromebook kan vergelijken. Maw, offline werken wat je gewoon op je laptop doet is niet met Chromebook mogelijk.
Daarnaast moet je niet vergeten dat je nooit met Chromebook controle over je privacy kan hebben/houden. Alles zit ergens anders en niet op je device.
Ga je als bedrijf Chromebook icm terminal server/ Citrix gebruiken dan moet je goed na gaan denken over de kosten van MS licenties voor Non-Microsoft besturingssysteem dat met TS-farm verbonden is (in dit geval je Chrome device).
Ga je als bedrijf Chromebook inzetten dan moet je rekening houden met magere ondersteuning die Chromebook biedt voor externe devices die met je Chrome device verbonden (moeten)zijn.
Ik kan me voorstellen dat Chromebook voor jou, als iemand zonder personeel die zijn spullen bij Google geparkeerd heeft, best een interesante oplossing is. Of dit ook voor MKB+ een goede oplossing is, dat denk ik niet.
Ik denk dat Google zachtjes verder gaat met het doorontwikkelen van Chrome, Pas over misschien 5 jaar wanneer Cloud verder volwassen en gestandaardiseerd is zal deze device/OS meer aandacht krijgen. En voor nu…….nee ik zie dat niet als een geschikte device voor mkb.

P.s. je gaf aan:
" Voor het gebruik van Citrix moet de Citrix-kant van StoreFront voorzien zijn. Een Citrix onderdeel dat nog niet heel populair is"

Waar baseer je deze bewering? Weet je misschien welk onderdeel in een WinFrame/MetaFrame/Presentation Server/XenApp architectuur, het meest populair was?

Goed artikel, anders dan de titel doet vermoeden, (ik schrijf dit ook op mijn Chromebook nu) Ik ben het toch niet helemaal met Reza eens, de IT is volop in beweging en het MKB en ook Grote bedrijven zijn op zoek naar eenvoud en BYOD oplossingen. Ik ken diverse bedrijven waar het 100% Cloud goed werkt en ook de ChromeBox en ChromeBook goed aansluiten hierop, sterker nog beter werken dan de oude Persoonlijke! Laptop.

Daarnaast voor persoonlijk gebruik, 90% van de particulier doet alles op het internet, zij willen alleen een veilige omgeving om het internet op te kunnen en naar mijn mening past daar een open os niet meer in thuis omdat dit simpel niet meer veilig te houden is.

Hey Reza, bedankt voor je reactie die extra stof tot nadenken geeft.

"Niet populair is" had moeten staan "niet populair lijkt.". Ik mijn omgeving waren er drie bedrijven met Citrix, geen van hen had StoreFront, dus het was lastig testen.

Wat betreft de vergelijking is het grootste verschil met een andere laptop het OS. Er zijn wel degelijk Chromebooks met meer harde schijf ruimte, en je kunt overigens ook een SD kaart van 64 GB bijprikken.

Offline kun je wel degelijk dingen doen! Documenten maken en wijzigen, een recent deel van je e-mail en email berichten maken. Maar zoals ik al aangeef is een Chromebook beperkt en niet voor iedereen geschikt.

Overigens zal je in de regel altijd een verbinding nodig hebben om bij bedrijfsdata te komen, dat geldt ook voor als het bedrijf een Sharepoint omgeving heeft waar alles op staat. Maar je kunt ook je iPhone gebruiken als WIFI spot.

Dat Chromebook niet voor MKB is ben ik niet met je eens al zal het niet voor *ieder* MKB bedrijf wat zijn. Ik zie ook mensen die een tablet als device gebruiken, dat is voor veel mensen niet haalbaar, maar voor sommige wel.

Steeds meer grote bedrijven stappen over op Google Apps, kijk naar Randstand, Rituals, Universiteiten en hoge scholen, daar is eeb Chromebook zeker een optie. Er wordt me wel vaker hier verweten dat ik teveel in "enkelvoud" denk, maar in mijn ogen is dit juist mijn punt, het individu centraal stellen in de enterprise. Medewerkers de kracht bieden van de mogelijkheden, maar met een slimme governance voor de enterprise.

Als je kijkt naar het beheer portaal van Google Apps zit daar een enorme visie achter en kun je daar ook gewoon 10.000 gebruikers beheren.

Google eens op "mind the gap consumer enterprise", dat levert aardige inzichten op.

Een andere killer feature van een Chromebook is zijn TCO. Geen virusscanners, geen OS kosten, geen installatie kosten, geen image beheer. Laptop stuk, pats, hier heb je een nieuwe, succes ermee!

Ik ben het met je eens dat het voor veel mensen en bedrijven niet geschikt is, maar voor een bepaald type bedrijf of persoon binnen (een groot) bedrijf dus wel, net als dat er nu managers rond lopen met een tablet.

Slechte kanten zijn er van alles wel te vinden, daar staat het internet al vol van, maar ik hoop dat ik juist de mensen aanspreek die verder kunnen denken en niet vanuit angst handelen en zaken doen met Google zien als zaken doen met de Duivel.

Ik vind je punten dus goed, begrijpelijk en belangrijk, maar dat zijn de zijdes van de medaille en die heeft twee kanten.Henri,
Voordat ik verder op een aantal punten uit je reactie in ga, zou je me willen aangeven wat een Chromebook gaat kosten die voldoende schijfruimte heeft plus die 64G SD? En.....graag met een scherm VANAF 15 inch, ik heb niks aan een 11 inch scherm. Ik zoek een vervanger voor mijn laptop van 2011. Kun je je voorstellen dat ik 300 euro betalen aan een stukje ijzer met alleen een browser erop een beetje te veel vind?
Mijn reactie op andere punten krijg je nog!

Aanvullend gebruik (?)

Zelf gebruik ik de chomebook (particulier) voor alle internethandelingen, surfen, downloaden, bankieren, E-mailen enz. en heb op mijn "normale" Windows computer de internetverbinding uitgeschakeld (geen updates, geen scanner een verademing). Mocht er toch indirect malware op mijn "normale" computer binnenkomen dan blijven de gevolgen beperkt en overzichtelijk, er lekt in ieder geval niets naar buiten. Een (dure) maar simpele manier van beveiligen.

Hey Reza,

Ik heb ook nog een paar leuke nieuwtjes die ik nog off the record met je zal delen.

Een laptop is iets heel persoonlijks, dus dat laat ik graag aan jezelf over. Chromebook heeft nog wel de Pixel, een soort showmodel met zelfs een touchscreen, maar het blijft Google.

Wat je huidige laptop betreft. Laatst heb ik een Dell Vostro uit 2006(!) van een goede SSD voorzien en Windows 8. Nieuwe batterij erin en hij was weer als nieuw, en dat voor nog geen 250 euro. Wanneer vervang je een laptop? Omdat hij kapot gaat of traag wordt. Voor dat laatste is een SSD vaak een verassing!

Maar goed, we mailen :-)

@ Henri,

SSD toevoegen doet altijd wonderen.

Maar had je een preproductie model of zo? Aangezien de Vostro pas 2007 gelanceerd werd. Of ben ik nu weer te scherp voor de vroege maandagochtend :-)


250 euro investeren in iets wat al 5 jaar oud is zou ik persoonlijk zelf niet zo snel doen. Voor 150 euro meer kan je namelijk al weer een leuke nieuwe kopen.

Je hebt gelijk Ruud, ik heb de bon erbij gezocht en ik heb hem besteld Begin juli 2007 en hij is geleverd eind Augustus 2007. Voor het wipen vond ik bestanden uit 2006, maar die zijn wellicht gekopieerd. Niettemin is hij dus bijna zes jaar oud.

Voor vierhonderd euro heb je wellicht een snellere processor, maar ik raad mensen af om Windows laptops te kopen aan de onderkant. Die vallen na 2 jaar heel vaak tegen.

Ik had "mazzel" want mijn primaire desktop had een SSD van 64 Gb die te klein werd, die heb ik dus ge-upgrade naar een grotere, en die 64 GB disc werkte dus perfect op de Vostro! De Vostro bevat overigens 2 harde schijven, en dus de upgrade was voor mij op de batterij na gratis aangezien ik ook gewoon Windows 8 licenties heb.

De bouw kwaliteit van een 2000+ euro laptop is vaak ook beter, dat werd me pijnlijk duidelijk toen gisteren mijn zoon op weg naar een speelparadijs pardoes mijn Chromebook uit mijn handen sloeg en ik dus een mooie Chromebook puzzel op straat had liggen... (beetje pielen en drukken werkt het allemaal nog wel, maar er zitten nu spleten in en hij kraakt en piept en heeft nogal wat beschadigingen)

Die oude Vostro is overigens mijn enige Windows 8 machine en ik moet nageven, het draait er soepel op, dus wellicht een andere reden waarom Windows 8 de nieuwe PC verkoop niet stimuleert ;-)

Nog een kleine PS: Wat ik niet begrijp is dat SSD praktisch nergens standaard in zit. Niet in laptops, niet in Desktops. Het is in mijn ogen **HET** component voor een snelle computer (buiten gaming).

Henri,
Ff op drukke maandagochtend tussen twee vergaderingen door!

Het is belangrijk om prive gebruik van Chromebook/device te scheiden van de zakelijke gebruik(mkb). Ik zeg niet dat Chromebook een slecht product is, nee maar ik geef wel aan dat dit geen oplossing is voor de “huidige” ict-landschap (met de verwevenheden en legacy)van MKB .

Gebruik je deze prive dan zou dit een prima product voor je internetzaken zijn (zoals ik het uit de reacties hierboven opmaak).

Een van steunpilaren waar je artikel op gebaseerd is, is de prijs van het apparaat. Wanneer het apparaat “met deze prijs” niet geschikt is voor offline werken (capaciteit te kort), afhankelijk is van Internetverbinding en geen link heeft met de applicatielandschap van mijn bedrijf (die is maar op MS gebaseerd en niet Google diensten) dan zie ik geen toegevoegde waarde aan dit apparaat.

Wat gaat er gebeuren als je als bedrijf deze device wil gebruiken in een mixed-mode van Google en Microsoft omgeving terwijl je geen terminal server of Citrix oplossing hebt? Desinvestering?
Met andere woorden, als bedrijf moet je met nog meer zaken rekening houden dan alleen lage prijs van een instapmodel van Chrome-device.

Als ik de tekortkomingen van dit instapmodel weg kan werken door het investeren in wat duurdere model dan zou ik op dezelfde prijs als een Windows laptop uitkomen! Voordeel van een Windows laptop is dat
1) ik kan offline werken,
2) ik kan daarmee niet alleen van Microsoft diensten/software gebruik maken maar ook van Google diensten!
3) ik ben niet afhankelijk van een provider, lees Google,
4)als werkgever ben ik niet gedwongen om snel mijn ict-landschap naar Google te brengen om van voordelen (???) van Chrome-device te kunnen genieten.
Kortom, maak eerst een Businesscase!


Tot zover ik weet de bedrijven zoals Randstad en vooral hogescholen maken gebruik van een beperkte dienst zoals e-mail van Google (lees het artikel op deze site) Dit is heel anders dan je ict-landschap naar Google brengen. Daarom vind ik je argumentatie hieromtrent niet valide.


P.s. ik heb nog geen mail van je kunnen ontvangen. Ik ben benieuwd!

Goed verhaal en dito reacties!
Je geeft duidelijk aan dat het niet alleen het device zelf is die het succes maakt, maar het totale ecosysteem. En dat lijkt dus niet op orde. Waarom denk je dat dat in 2 jaar is opgelost? Wat is daar de drijvende kracht achter?

Off-topic: Ben trouwens ook benieuwd naar een review van Windows RT voor zakelijk gebruik. Had er dit weekend één in handen en in de 10 minuten uitproberen was ik wel positief eigenlijk. Maar is veel te kort natuurlijk.

Leen, dank. Mijn oorspronkelijke titel was overigens "Chromebook bevindingen", de redactie heeft de titel verrijkt. Overigens heb ik ook met een Surface RT gespeeld en was ook positief verrast, en dat was nog op zo'n cover zonder feedback. Dat is echt innovatief. Echter een surface op schoot nemen is al een stuk uitdagender. Overigens hoop/geloof ik meer in een Windows RT dan Windows 8. Windows 8 lijkt mij teveel te eisen waardoor je tablet de dupe wordt. En hiermee sla ik een bruggetje naar je vraag.

In 2011, voordat Chromebook uitkwam, schreef ik al over de kracht van Chrome OS en dat veel mensen zouden lachen of een laptop met alleen een browser te kopen. Maar nu veel gebreken opgelost worden en de "apps" en offline gebruik begint te verbeteren komt de Chromebook al aardig op stoom. Doordat het nu de best verkopende laptop op Amazon is (is wel een verhaal met nuance, maar goed) zullen dus steeds meer fabrikanten toch op deze trein willen springen en dat geeft een boost aan het eco-systeem . Dit is net zo las bij de Surface. Windows RT wordt nu als een lachertje gezien, maar als de verkopen stijgen zal dit de DRIVER achter Windows 8 Modern zijn en zal de wisselwerking krachtig worden. Microsoft krijgt dan beter apps waardoor de populairiteit toeneemt. Dit mag een paar jaar kosten.

Dus antwoord in het kort: De markt groeit en is daarmee een aanjager van nieuwe verbeteringen.

@Reza: bedankt voor je antwoorden. De kracht van de Chromebook is niet de lage prijs. Hardware is maar een klein deel van de TCO. Je hoeft een Chromebook niet te installeren, niet in de update cyclus op te nemen, bij problemen geef je gewoon een nieuwe mee en de oude hergebruik je. Ik zeg niet dat een bedrijf over moet stappen op Chrome OS, maar er is nu eenmaal een groep gebruikers die nauwelijks de verticals aanraakt en 90% van het werk onderweg op de generieke saas stack doet. Daar voldoet een Chromebook prima aan. Maar goed, we komen niet dichter bij elkaar in deze, no worries. Het is altijd goed om twee kanten van een verhaal te horen...

Mooi artikel en ik denk een eerlijk beeld over ChromeOS.

Allereerst: probeer Chromebooks los te zien van Google. Het is een apparaat waar je SaaS-diensten mee kunt afnemen. Meer en meer pakketten zijn pure webbased en voor veel bedrijven is het voldoende om geheel gebruik te maken van deze software.

Wij hebben ervaring met implementaties van Chromebooks en -boxen in het bedrijfsleven, en we merken dat het voor de eindgebruiker prima geschikt is: je krijgt al je werk gedaan.

Je hebt het allereerst over tekortkomingen. Zie dat niet zo: het hebben van geen offline applicaties is een feature. Bedenk dat een Chromebook over zijn héle levensduur géén kosten en tijd heeft in onderhoud. Dát is de winstpakker, niet de aanschaf. Dat is het prijsverschil en een reden daarvoor is niet het installeren van offline applicaties.

@reza, even mijn ervaring over je vier punten:

Je moet je toch echt afvragen hoe waardevol offline werken is. Wij werken zelf 100% chromeOS (reeds 2 jaar) en wij hebben nog nóóit zonder internetverbinding gezeten. Stel dat gebeurt wel in de toekomst, dan weegt dat helemaal niet op tegen de voordelen. Natuurlijk mag je ons niet vergelijken met andere gebruikers, maar wij zien dat het huidige MKB landschap goed te vergelijken is. Offline kán op de eerste plaats, maar daarnaast zeg ik dat het nauwelijks belangrijk is. Sterker: trek je internetkabel eruit in een gemiddeld bedrijf en het wordt druk aan de koffieautomaat.

De Chromebook maakt niet alleen gebruik van Google diensten, maar van ALLE diensten op het web. Zelfs Office365 gaat prima ;)

Je bent niet afhankelijk van Google. Niet meer dan dat je afhankelijk bent van Microsoft. Je inlog leunt op een Google-account, maar de veiligheid van je Microsoft-omgeving leunt op Microsoft updates.

Als laatste hoeft je ICT landschap niet over naar Google. Een bedrijf met ca. 30 werknemers in onze klantenkring heeft 50% inzet van Chromebooks waar eerst Windows-PC's stonden en de andere 50% is een Apple-netwerk (marketingbranche). Alle printers zijn verbonden met de Cloud en netwerkbestanden zijn prima beschikbaar op de Chromebooks, in dit geval met Google Drive door zijn goede weergavemogelijkheden, maar webbased hosten is ook on-premise prima te doen.

Bedrijven zoals Randstad gaan wel degelijk verder dan alleen E-mail.

Verder werkt een Chromebook met een kleine investering in je omgeving ook prima middels het RDP protocol. Een simpele gateway server maakt elke Windows-applicatie geschikt op ChromeOS, een oplossing die we soms gebruiken voor scholen. Kijk bijv. naar Ericom Accessnow. Ook handig voor tablets, HTML5 remote desktops zijn best goed. Overigens zijn deze oplossingen geschikt tijdens een transitieperiode.Verder is een Chromebook 'userloos', dus een rekje met wat Chromebooks om gauw uit de kast te trekken zou in geen enkel bedrijf misstaan ;)


IK weet niet of de links toegestaan zijn, maar hier enkele gebruikservaringen.

http://www.zzapps.nl/blog/
Goed artikel. M.i. kan budget kan wel degelijk meespelen binnen de bedrijfswereld. Bijvoorbeeld om groepen werknemers, wellicht meestal 'blue collar workers' nu (eindelijk?) te voorzien van eenvoudige toestellen en hen toe te laten een aantal zaken voor het eerst elektronisch te gaan doen: planning volgen, vakantie aanvragen, hun HR-dossier te bekijken, etc. Gedaan met een aantal papierstromen omdat de volledige organisatie nu online is.

Een andere vaststelling is dat voor mobiele medewerkers het handig kan zijn naargelang de situatie over andere type toestellen te beschikken: smartphone, tablet en laptop. Een en-en-verhaal.
Met de Apple-producten ben je zo 3000 euro kwijt (Macbook, iPhone, iPad). Voor 1/3 hiervan beschik je over een Chromebook, Android smartphone en Nexus 7 tablet.

Voor alle duidelijkheid: ik ben een Mac/Google Apps-gebruiker maar betrap mezelf erop dat de Chromebook meer en meer de vervanger lijkt te worden.

Philippe,
Je zit oppervlakkig naar de buitenkant van dit verhaal te kijken. Deze denkwijze hebben ook veel (kleine)organisaties die niet verder kunnen kijkn dan hun neus lang is!
Vraag aan een deskundige voor je op papier te zetten wat de kosten zijn om je omgeving geschikt te maken voor deze voordelige device, Chromebook!
Vergeet de merken, Apple, Google, Android etc, zet de functionaliteit centraal!
Ik hoor Henri (en nog veel andere mensen)al lang roepen dat cloud en aan de cloud gerelateerde zaken "voordeliger" zijn! Ik vraag al lang aan Henri om met zijn enorme kennis van business en cloud computing een artikel te schrijven over de opbouw van deze "voordeligheid", een keer iets te schrijven over de ROI of TCO van Cloud, en in dit geval iets te schrijven over de inzet van Chrome-device en waarom deze zou voordeliger zijn dan andere oplossingen met aandacht aan alles van A tot Z in de keten!
Helaas heb ik nog steeds niks kunnen terug zien/lezen dan alleen " cloud computing is voordeliger!".

Gelukkig geloven mijn klanten me niet op mijn blauwe ogen! Dat houdt me ook scherp :-)

@Reza,

volgens mij heb je geen blauwe ogen :-)

Reza, je gebruikt retoriek in je argument waarin je de waarde van mijn mening omlaag brengt omdat ik een verzoek van jou niet inwillig.

Definieer jij de scope, bereken jij de TCO van jouw kant, zet ik er een cloud TCO tegenover. Hou de scope klein en overzichtelijk want anders worden de aannames steeds groter.

Naast dat TCO en ROI slechts onderdelen van de uitvoering van een strategie zijn geef ik aan dat cloud computing niet altijd goedkoper is, maar dat het goedkoper kan zijn. Hoe bereken je de TCO/ROI van betere beschikbaarheid? Een cloud propositie gaat uit van operationele kosten terwijl een eigen oplossing kapitale kosten zijn. Dan moet je allemaal splitsingen gaan maken om de scenario's ook door te rekenen bij groei en krimp.

Wat is de ROI van beter kunnen samenwerken? Wat is de ROI van gebruiksvriendelijkheid.

Laatst heeft een klant van mijn afscheid genomen van zijn exchange omgeving en is overgestapt op Google Apps. Niet alleen was dat goedkoper, de support vragen zijn drastisch afgenomen, deze kun je in een ROI alleen maar schatten of als stelpost opnemen. En wow, BYOD werd ineens een makkie.

Reza, je leest alleen wat je wilt lezen, de wereld is niet veranderd door mensen die alleen maar obstakels zien. Als ik iets schrijf zoek je per definitie iets om tegen te zijn.

Zo geef je uitgebreid een mening over de Chromebook terwijl ik het idee heb dat je er nooit één gebruikt hebt. Ik heb diverse pogingen ondernomen om het wat toe te lichten, maar je mening is al vastgesteld.

De TCO voor een Chromebook bij een organisatie die Google Apps gebruikt: 250 euro met een afschrijving van 3 jaar = 6,94 euro per maand. Plak er nog 1,50 verzekering aan vast als hij voortijdig het leven laat...

Voila, daar heb je hem!

Kosten voor Google Apps hoef je niet mee te nemen, die zijn immers al gemaakt.

Uiteraard zal de TCO kunnen verschillen naar gelang de situatie, maar dan moet ik allemaal aannames gaan doen.

Henri,
Als je een artikel publiceert dan moet je tegen het bekritiseren van je artikel kunnen! Degene die je artikel bekritieert, bekritiseren lijkt me geen juiste aanpak! Als je goed oplet dan zou je zien dat ik meestal op late tijdstippen of in het weekend op je artikel reageer! Dit heeft inmiddels ervoor gezorgd dat de teller van de reacties met 5 reacties van mij verder opgelopen is, dat zou je toch graag willen zien!

En wat betreft je reactie omtrent de kosten en TCO van Chrome zoals je dat hierboven aangeggeven hebt, als dit je berekening is dan laat ik het aan je opdrachtgever over om dat te beoordelen.

Ik las eerder dat je een reeks artikelen klaar hebt liggen. Tijd voor het schrijven van artikelen heb ik niet maar ik zal toch tijd vrij maken om je artikelen te lezen. Ben benieuwd wat je nog verder gaat publiceren want ik denk dat ik nu klaar ben met dit artikel en discussie :-)

@Henri en Reza,....

Eigenlijk is de structuur van dit forum niet echt geschikt om te communiceren, wel om te informeren. Dat maakt dat er heel wat "discussies" langs elkaar heen gaan of behept zijn met een minus 1 factor. Daar komt bij dat de één graag wil kwantificeren omdat een getalsmatige uitkomst een duidelijkheid in "keuze" geeft, een ander heeft weer genoeg aan de strategische hoofdlijnen om tot een toekomstbestendige keuze te komen, voor beide richtingen is veel te zeggen, alleen zal dat niet tegelijkertijd lukken.

Lang geleden al eens in dit forum geroepen dat jullie een middag samen aan dit soort onderwerpen zouden moeten wijden. (beetje overhead moet kunnen..)

Op zich wil ik dan best als "gemeenschappelijke "vijand" "optreden, want dan zal je zien dat 1+1 >>3 gaat worden....met zoveel ICT IQ per m2....

Reza, ik waardeer je mening en de tijd die je neemt om te lezen en te schrijven, dat staat voorop. Maar ik breng wel onderscheid aan op kritiek op de inhoud en kritiek op de persoon. Het is goed zo.

@Philippe: bedankt voor je reactie.

@Maarten: Ik ben het met je eens.

Overigens hebben we tijdje terug een sessie gehad in een wat groter verband en dat was wel heel interessant, maar leverde uiteindelijk geen gezamenlijk standpunt op. IT is ook zo'n groot en breed vak dat het soms lastig is om al die werelden met elkaar te rijmen. Ik heb in het weekend nog een artikel uit mijn door Reza aangehaald voorraad geplaatst die hier een beetje op in gaat. Maar je punt is gemaakt Maarten al denk ik niet in termen van vijanden ;-)

@Henri

"vijand" staat tussen aanhalingstekens en is geheel symbolisch bedoeld..... moderator zou een beter woord zijn geweest....

Chromebook, netbook or whatever.

Mede omdat mijn oude netbook de val van tafel niet overleeft heeft heb ik recentelijk een Windows 8 hybride aangeschaft waarover ik gematigd tevreden ben. Vooral de 'always online' noodzaak voor een deel van de functionaliteiten irriteert me mateloos omdat ik vooral in het buitenland uit kosten overwegingen niet altijd een verbinding heb met Internet.

Oude netbook had wat dat betreft meer flexibiliteit omdat ik alles ook offline kon doen en vervolgens kon synchroniseren als ik in mijn hotelkamer gratis WiFi had. Nadeel van dat apparaat was weer de korte accuduur en het feit dat je beeldscherm en toetsenbord niet kon scheiden hoewel het wel een touch screen had en flip mogelijkheid.

En betreffende je genoemde functionaliteiten kan ik meeste ook met alle andere apparaten die ik heb, zelfs die gebruik maken van Linux. En laatste zorgt trouwens voor een public cloud waardoor ik niet alleen document maar ook media files op alle apparaten beschikbaar kan maken. Toevallig gebruik ik mijn tablet hierbij als universele afstandsbediening waarmee ik maar wil zeggen dat inzet heel persoonlijk is.

@Riël Notermans: Om 1 of andere reden is je reactie ondergesneeuwd, of later pas beoordeeld waardoor hij mij ontschoten is.

Dank voor je zinvolle aanvullingen! En je link voegt iets toe, dus daar zal niemand over vallen.

@reza, ik weet nog een artikel met diepgaande kosten (weliswaar een onderzoek waarbij Google belangen heeft), maar eerder de uitdaging de onwaarheden te onderzoeken.

Conclusie luidt:
"For the educational institutions in our study, the Chromebook is a low-cost, easy-tomanage, secure solution that allows students to take full advantage of the benefits of
the Web. The Chromebook solution required 69% less labor to deploy and 92% less
labor to support than the composite alternative device. The solution reduced time lost
managing devices by 82%, enabling more teaching time.
Perhaps most important, the Chromebook approach gave the schools in our study
a clear and achievable path to their desired one-to-one connected computing
environment. One school realized its goal of "a Chromebook for every student," which it
could not do with alternative devices. Many schools that we interviewed are now well on
their way to achieving this goal, which was previously regarded as a hoped-for but
realistically unattainable dream.
Chromebooks also delivered on the promise of increasing teacher availability.
Because the solutions are highly reliable and require less in-classroom support,
educators have more time to do what they love — teach their students. The
connected device that was previously considered a potential time sink ("If it doesn't
boot or doesn't work, we move on without it") has become a dependable and constant
resource relied upon each day to enhance the learning environment."

Volledig onderzoek:

http://static.googleusercontent.com/external_content/untrusted_dlcp/www.google.com/nl//intl/en/chrome/assets/education/pdf/IDC-WP-Quantifying.the.Economic.Value.of.Chromebooks.for.K-12.Education-042013.pdf

Ik herken de argumenten van Reza wel in de meeste gevallen zijn deze argumenten van de traditionele systeembeheerder (ook eigenbelang speelt hier vaak een rol), probleem wat ze onderschatten en wat ook Microsoft onderschat heeft is de kracht van de gebruiker, Steve B., begon eens te lachen toen Google Android introduceerde zou hij dit nog steeds doen? Als de gebruiker iets omarmd dan gaat het gebeuren.

Wat denk ik dat onderschat wordt door MS is dat de gebruiker helemaal niet een os wil wat 1001 instellingen heeft en waar je alles mee kunt (wat je niet gebruikt!) Een gebruiker wil 1 ding en dat is dat hij het altijd doet zonder gedoe! en voor een goede prijs (en dat hoeft niet goedkoop te zijn) Google probeert nu door de prijs laag te houden een stuk van de markt te kopen om zo de gebruiker warm te krijgen, maar uiteindelijk zie je ook dat de gebruikers het gaan kopen om de plus punten van ChromeOs en niet meer om de prijs.

En dat zelfde geld ook voor bedrijven, die zijn best bereid om over te stappen, en dan is de verlaging van TCO (en die is er wel degelijk) leuk maar dat de gebruikers flexibel worden in waar en hoe men werkt veel belangrijker is en dat men niet meer afhankelijk is van die ene pc.

Met de snelheid waarmee men op dit moment ontwikkeld is Systeembeheer een uitstervend beroep, en met de generatie die de komende jaren van school gaat komen zal er ook in het bedrijfsleven een omslag plaats vinden in de manier van werken, dit kan niet anders en zal zeker gaan gebeuren de vraag is alleen hoe snel.

@Riël Notermans e.a.
In onze basisscholen denken we natuurlijk ook over tablets, over iPads omdat daar tot nu toe de meeste goede toepassingen zitten. Maar we aarzelen om redenen zoals in jouw link http://www.zzapps.nl/blog/ beschreven en om financiële redenen.
Je noemt een bedrijf met een succesvolle mix van Chromebooks en Apple-apparatuur. Bij ons gaan gedachten naar iPads voor de onderbouw, waar nog niet (veel) wordt getypt, en Chromebooks voor de groteren.
Wij werken niet in de Google-Cloud, wel voorzichtig met Office365.

Ik ga ook Zzaps volgen, maar stel deze vragen ook hier vanwege de grotere ICT-kennis dan in het het primair onderwijs.
Heeft iemand informatie over inzet van Chromebooks in het primair onderwijs?
Is al iets bekend over de levensduur van Chromebooks?

@Ton: Bedankt voor je reactie.

Wat betreft de levensduur. De goedkope chromebook die ik heb (Samsung 3 serie) is natuurlijk wel echt gemaakt van goedkope materialen. Het scherm is niet super en de hele behuizing voelt goedkoop aan. Mijn zoon sloeg hem per ongeluk uit mijn handen op straat en hij lag meteen aan alle kanten open. Uiteindelijk heb ik hem wel weer in elkaar gekregen, maar duurzaam is het niet, al vraag ik me af welke laptop de straatstenen wel goed overleefd.

Met de hoeveelheid typewerk en open en dichts per dag verwacht ik niet dat hij de 2 jaar gaat halen. Dat licht niet aan de electronica, dat is echt puur de behuizing.

School en kinderen zijn een zware omgeving voor apparaten, ik denk dat ene investering van 150 euro meer voor beter behuizing en of hoesjes geen overbodig luxe is.

Denk wel dat de Chromebook ideaal is voor op school. Beter dan een iPad.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-24T15:55:00.000Z Henri Koppen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.