Waarom blijft mkb doof voor gevaar van hackers?

Dit artikel delen:

Anders dan bij grote ondernemingen leeft onder kleinere bedrijven nog altijd de misvatting dat bij hen weinig valt te halen. Liefst 59 procent van de bedrijven met vijf tot vijftig medewerkers ziet zichzelf niet als een interessante prooi voor hackers, aldus de nieuwe Monitor Digitale Transformatie.

Ten onrechte, want cybercriminelen richten zich op alles en iedereen waar geld valt te halen. Bovendien valt bij het minder goed beveiligde mkb vaak gemakkelijker binnen te dringen. Bijkomend probleem is dat mkb-bedrijven zelden voldoende kennis en mankracht hebben om zich goed te kunnen verdedigen. Security-mensen zijn immers schaars. Het mkb is daarom sterk afhankelijk van externe dienstverleners. Die hebben mede tot taak hun klanten op de gevaren te wijzen.

De vraag dringt zich op of brancheverenigingen hun leden uit het mkb wel voldoende alert maken. En wat bakken al die ambtelijke organisaties ervan die zich met cybersecurity bezig houden? Wordt het niet tijd het functioneren van het Digital Trust Center (DTC) ter discussie te stellen? En wat is de impact van het Nationaal Security Center (NCSC)? Anders dan bijvoorbeeld het Britse NCSC richt zijn Nederlandse tegenhanger zich uitsluitend op het Rijk en vitale aanbieders. Zonder zich in holle pr-taal te verliezen, biedt NCSC.co.uk alle doelgroepen, waaronder ook kleinere bedrijven en zelfstandige ondernemers, een verscheidenheid aan praktische en actuele informatie.

Waarom nemen we dit voorbeeld niet over? En welke ideeën heeft u om het mkb zich meer bewust te maken van de gevaren? 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-04T11:48:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.