Zijn AMS-IX en ECP naïef of principieel?

Dit artikel delen:

Russia Today (RT) en Sputnik zijn Russische propaganda-kanalen, bedoeld om verwarring en verdeeldheid te zaaien en de waarheid te verdoezelen. En internet biedt het Kremlin ongekende mogelijkheden om de publieke opinie te beïnvloeden. Sinds maart zijn deze ‘brandslangen van leugens’ op last van de EU geblokkeerd.

Internetserviceproviders zijn hiertoe verplicht, tot ongenoegen van AMS-IX en ECP (Platform voor de InformatieSamenleving). Ze hebben bezwaren tegen het uitschakelen van wat ze ‘contentpartijen’ noemen. Beide organisaties hebben een Argumentenkaart laten maken met 22 voors en liefst 28 tegens. Opmerkelijk is dat AMS-IX en ECP deze prominente spelers in de Russische informatieoorlog, hardnekkig ‘mediapartijen’ blijven noemen. 

Bovendien zouden RT en Sputnik maar voor beperkt deel desinformatie bevatten. Een ander argument tegen is dat ze nauwelijks invloed op het westen zouden hebben. En er zouden genoeg andere kanalen van desinformatie overblijven.

Hoe naïef kan je zijn? Want zijn er niet ook veel Russen in Europa die via deze kanalen worden beïnvloed? Het probleem van propaganda is dat er altijd wel iets van blijft hangen. Als leugens maar vaak genoeg worden herhaald of listig worden verpakt, is zelfs de meest integere geest vatbaar. Mensen denken al gauw dat een deel klopt. Bovendien verspreiden deze kanalen behalve hele ook halve leugens met een kern van waarheid. Moeilijk valt te onderscheiden wat nu waar is.

Zijn AMS-IX en ECP zich bewust van deze psychologische effecten? Want is het argument dat de blokkade zou indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting en informatie geen drogreden? Immers, RT en Sputnik verspreiden geen vrije meningen en informatie, maar giftige desinformatie. En deelt u de mening van de internetserviceproviders dat de EU overhaast te werk is gegaan? Zitten we op brede maatschappelijke discussies te wachten nu in Europa een oorlog woedt?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Censuur is altijd slecht. Burgers moet men de mogelijkheid geven zelf te oordelen, dat is een essentieel deel van een maatschappij die vrijheid propageert.
Wellicht herinnert zich de een of andere nog aan: "weapons of massdestruction" daar hadden we ook geen censuur.
Zolang er politici zijn zolang worden we met leugens gekonfronteerd, het is de pers die als tegenspeler moet reageren maar die doet dat steeds minder helaas, zo ook hier.

Begrijp AMS-IX en ECP wel, zou er ook voor zijn partijen als RT en Sputnik gewoon toegang te geven. Aan de lezer/kijker om dit te beoordelen. Iedereen met een beetje verstand zal zich bedenken, dit is staatsgestuurde media met een gestoorde boodschap. Vind het niet goed als er op deze manier censuur wordt toegepast. Een goede democratie zou hiertegen moeten kunnen.....

Waar leg je de grens? Een paar voorbeelden. Er zijn media in handen van eigenaren (Murdoch bijvoorbeeld) met een kwaadaardige agenda. Stemming maken, haatzaaien en mensen tegen elkaar op te zetten. Dat zijn media in de UK en in de USA. Brexit en Trump hebben hier mede het succes aan verdiend. Sociale media worden gebruikt door partijen met belangen, tot trollenlegers aan toe om de opinie te beinvloeden. @Andre geeft hierboven ook een goed voorbeeld van beinvloeding: weapons of mass destruction. Allemaal maar verbieden? Zie het lastig ervan in, de smerige waarheden van Sputnik/RT maar het is een illusie dat alles van 1 kant komt en het lastig is waar je de grens gaat leggen. Hoe meer verschillende media hoe beter.

Vind dat we er in Nederland goed vanaf komen. De Nederlandse pers is kritisch en open en we hebben hier de vrijheid om onze mening te geven.

Was ooit in een Duits techniek museum en in Duitsland is WOII nooit ver weg. Het eerste wat de Nazi's deden in 1933 was het gelijkschakelen van de pers. Een leider, een waarheid. Net Rusland! Toch zou ik het willen lezen.

Moeten wijzelf ook niet eens kritisch kijken naar hoe de berichtgeving over Rusland in het westen is en was? Nieuws over Rusland is al decennialang ronkend en vol innuendo. Ooit "goed nieuws" uit Rusland gehoord? Daar is geen plek voor in het westen.
Net als gebrainwashde Noord-Koreanen heeft het westen, en ook de stukjesschrijver, al lang geleden geleerd dat de Russen de "bad guys" zijn en dat RT en Sputnik zijn "bedoeld om verwarring en verdeeldheid te zaaien en de waarheid te verdoezelen". Voor de echte waarheid moet je immers in het westen zijn!
Hebben wij in het westen dan niet te maken met "het probleem van propaganda dat er altijd wel wat blijft hangen"?
Nieuws propaganda is een zaak van inzoomen of niet inzoomen. Het westen heeft niet ingezoomd op de Russische bezwaren van de alsmaar oprukkende NAVO richting Rusland, ondanks beloftes dat niet te doen na de reunificatie van Duitsland. Was dat een onredelijke eis? Waarom komt deze vraag, de oorzaak van de Oekraine-oorlog is, niet aan de orde in het westen en wel bij RT en Sputnik?
RT en Sputnik associeren met "giftige desinformatie" en "brandslangen van leugens" maar verder niet kijken naar welke agenda het westen voert en het bijbehorende naratief en machinaties, zoals bv het wel inzoomen op de Oekraine-oorlog nu maar uitzoomen op de Irak-oorlog toen, "vrijheid van meningsuiting" noemen. DAT is pas naief!
Het blokkeren van RT en Sputnik is een OWN GOAL van jewelste!

Als je een brede maatschappelijke discussie wilt over censuur dan moet je deze niet bij voorbaat doodslaan met een vooringenomenheid rond het onderwerp:

Zitten we op brede maatschappelijke discussies te wachten nu in Europa een oorlog woedt?

@oudlid
Ja, juist nu is het goed de propanada van beide kanten naast elkaar te zien.

"Het Westen" heeft jaren lang berichten over neonazis in de Oekraine gepubliceerd o.a. the guardian.
Geloof je de EU is dat plotseling niet meer waar . . . .

Het gaat hier om symboliek, politieke boycot, niet meer. Nederland sluit zich aan bij andere landen die Oekraïne steunen in hun strijd tegen Poetin / het Kremlin, wetende dat het beleid van de kabinetten Balkenende en Rutte tegenover Poetin / het Kremlin erg naïef is gebleken.
Mensen die voldoende verstand hebben om Russia Today en Sputnik News op (propaganda)waarde te schatten, die weten ook hoe je via bijvoorbeeld Tor heel eenvoudig bij rt.com en sputnik.com kunt komen. Er is dus geen blokkade en geen censuur. Sputnik.com heeft overigens zijn certificaten niet op orde. Ben je niet zo bijdehands, dan kan je via ON en FvD een samenvatting in het Nederlands krijgen.

Zijn AMS-IX en ECP naïef of principieel? Misschien geen van beide, maar ze wel erg gericht op het ondersteunen van economische kortetermijnbelangen. Dat ze principes in hun Argumentenkaart noemen, komt nogal hypocriet over gezien de rol van hun (forum)leden bij allerlei verre van frisse praktijken in het heden en nog veel meer in het verleden, zoals de medewerking te geven aan allerlei akelige ‘mediapartijen’.

@Jaap Ik ken de organisaties niet goed genoeg maar wat bedoel je met economische korte termijn belangen en de verre van frisse praktijken van forumleden (?)? Wat zijn forumleden?

Om deze sites met een Tor Browser te bekijken is ook zo wat. Toen ze nog te zien waren ging ik wel eens buurten. Net zoals eens langsgaan bij OANN, Fox of Breitbart (over een pro Russisch geluid gesproken, ihgv bij de reaguurders). Heel apart. Wil dat wel zien, met welke waarheid hebben we daar te maken?

@ Louis, wat betreft (forum)leden. AMS-IX heeft ISP’s uit de hele wereld als leden, maar vooral uit onze regio en zorgt voor onderlinge B2B koppelingen. Dat is voor hun kostendekkende handel. Ze leveren als Internet Exchange op zich heel nuttige diensten.
Electronic Commerce Platform Nederland kent forumleden / deelnemers uit het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties; heel divers dus. ECP is gericht op visieontwikkeling, voorlichting en promotie op het gebied van de ICT en macro-economie (netwerken). ECP deelnemer / forumlid KPN is eigenaar van Netherlands Internet Exchange (NL-ix).

Door interconnectie komen internet, hosters, deep web, darknet (met ook goede kanten) bij elkaar. Vaak is wel duidelijk welke partijen een groot aandeel van hun omzet behalen met zaken als illegale marktplaatsen / bazars, directe cybercriminaliteit, trollen, het verspreiden van extremistisch gedachtegoed / het ondersteunen van terrorisme. Toch krijgt het blokkeren van evident foute (hosting) partijen, gebruikers en schimmige hosting-resellers lang niet altijd voldoende aandacht. De Nederlandse politie heeft onlangs een lijst van zeventig buitenlandse bedrijven opgesteld die verdacht worden van hulp bij het resellen van hosting in Nederland ten behoeve van cybercriminelen. https://www.computable.nl/artikel/nieuws/datacenters/7336000/250449/hosting-bedrijven-stoppen-met-aantal-foute-resellers.html Helaas is onze overheid niet snel met het updaten van dit soort lijsten.

@Jaap Nog een keer het artikel goed gelezen maar ook de site van de AMS-IX bekeken. Het enige wat zij zeggen, zo een inernetblokkade consequenties heeft en samen met de ECP een inventarisatie gemaakt van argumenten voor/tegen een blokkade. Zij zeggen wel, het is overhaast gedaan. Je bedient je van dezelfde methode als in autoritaire landen (eigen internet, afsluiten) en je geeft de andere partij een stok om mee te slaan in handen. Het argument wat ik tegen had, als je met RT en Sputnik begint kan je er nog wel een stel doen staat er ook bij. Ik had beter moet lezen!

Het AMS-IX en ECP hebben helemaal niet zo een sterk oordeel. Het zijn vraagtekens.

Zie niet wat de aanwezigheid van dubieuze hostingpartijen aan het oordeel van AMS-IX en ECP afdoen.

Vind dat @oudlid gelijk heeft over dit stuk, wat in in principe een open vraag zou zijn is er nu een waarin het oordeel al in staat.

@ Louis, je komt met nogal wat vreemde opportune aannames. Waarom denk je dat ik voor een eigen internet of blokkades ben, alleen omdat ik aangeef waarom Nederland opeens wel het beleid van partners volgt? Ik was en ben juist tegen blokkades. Ik heb het voorrecht tot de eerste groep gewone gebruikers van het internet te behoren en weet hoeveel informatie je daar vandaan kun halen, vooral omdat veel goed analisten diepgaande artikelen publiceren en zo hun kennis met ons delen.
Als de mensen in het Westen media zoals Russia Today, Sputnik News en de website van het Kremlin waren gaan / blijven lezen, zoals ik dat doe, dan was niemand verrast geweest over de “speciale militaire operatie” in Oekraïne. Dan hadden bijvoorbeeld de inkopers van gas niet zo geblunderd. Dan zouden onze gasvoorraden vorig jaar gewoon op peil zijn gebracht en was de LNG-terminal in de Eemshaven ook al lang gebouwd of nog één in Rotterdam. Dan waren niet zoveel energie cowboys failliet gegaan, die hun klanten in de steek laten. Nu wil de Gasunie opeens snel een drijvende LNG-installatie naar de Eemshaven halen (mits anderen garant staan voor het gebruik). Energie inkopers met een beetje wereldse blik, en dat hoort bij hun profiel, hadden kunnen voorkomen dat klanten opeens met absurd hoge stijgingen van de energieprijzen zitten (niet de normale stijgingen door disruptie).

Wat betreft “aanwezigheid van dubieuze hostingpartijen“. Denk eens aan bijvoorbeeld DDoS. De rest kan je er wel zelf bij denken.

@ Marcel P, uit Frankrijk of uit Oostenrijk? Zoals gezegd, het blokkeren van RT en Sputnik stelt weinig voor en is niet meer dan een bordje met “Niet welkom”. Dat RT en Sputnik zijn "bedoeld om verwarring en verdeeldheid te zaaien en de waarheid te verdoezelen" zou wel eens kunnen kloppen, denk je ook niet? Wie betaalt, die bepaalt, dus de KGB/FSB en het leger. Maar dat werkt ook tegen de laag opgeleide Russen die de eigen propaganda al decennia niet serieus namen en opeens met een “speciale militaire operatie” geconfronteerd werden, net zoals onze voorvaderen in grote aantallen tijdens politionele acties stierven of verwond raakten tijdens “ordehandhaving”. In de wedstrijd tegen Oekraïne, een OWN GOAL van jewelste door Vladimir Vladimirovitsj.

Er is trouwens sinds de Glasnost en Perestrojka van Michail Gorbatsjov jarenlang heel positief geschreven over de ontwikkelingen in Russische Federatie in het algemeen. Dat is al meer dan 30 jaar geleden. Over zakendoen met Rusland werd tot voor kort ook nog steeds heel positief geschreven, alleen niet meer als Poetin er direct bij betrokken is; denk aan Shell. Over Russische kunst en cultuur is altijd al zeer lovend geschreven. Over Russische sport is voor de boycot al veel negatiefs geschreven, maar dat ging niet zozeer over de sporters zelf, maar over de politieke randfiguren, verboden middelen en corrupte laboratoria. Het beeld is dus meer genuanceerd dan je schertst. A la recherche du temps perdu.
Positieve geluiden uit Rusland bereiken ons nu moeizaam, maar dat heeft te maken met de blokkades van de andere kant. Wij noemen dat repressie.

Dat was dan weer de wereld vrij naar Jaap van Belkum, politiekblogger en USA-Fanboy.

Naief of principieel.... weten jullie zeker dat er niet een derde optie is, namelijk "onder invloed van"? Wie zegt dat deze partijen niet geïnfiltreerd zijn door Moskou, zoals overduidelijk de FVD?

Herman, er zijn inderdaad meer opties en belangenverstrengeling kan allerlei vormen aannemen. Nederland is naast het VK waarschijnlijk de belangrijkste financiële draaischijf voor Russische oligarchen en - staatsbedrijven. Maar juist Nederland kon amper beslag leggen op tegoeden en goederen van Russische oligarchen en staatsbedrijven. Heel vreemd dat een modern land met zoveel moderne informatiesystemen, daarin zo slecht en bureaucratisch langzaam is.

Dat komt, meneer van Belkum, omdat de rechter dat bepalen moet en die volgt de regels van het recht.
Naar believen confisceren is iets dat bij diktaturen past. Dat u dat soort methoden schijnbaar goed vindt is twijfelachtig.

Andre uit Oostenrijk? Beslag mag alleen op basis van wettig beleid en een uitspraak van de rechter. In Nederland ging dit opvallend langzaam. Eventuele beslagleggingen kunnen aangevochten worden bij de rechter en oligarchen en staatsbedrijven hebben het geld voor de beste advocaten. Ze moeten alleen wel toegeven dat zij eigenaar zijn en dat kan problemen opleveren als er kapitaal is weggesluisd of witgewassen. Je kan je afvragen waarom recentelijk zoveel jonge Russische oligarchen zijn gestorven.

Andre, dat u impliciet Australië, België, Bulgarije, Canada, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Italië, Japan, Letland, Litouwen, Malta, Moldavië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, IJsland, Zweden en vele andere landen dictaturen noemt (omdat zij het sanctiebeleid uitvoeren) dat is uw mening. En daar heb ik weer mijn twijfels over.

Meneer van Belkum begrijpt het verschil tussen impliciet en expliciet niet, dat leidt klaarblijkelijk tot verwarring. Wanneer iemand zoveel moeite heeft met andere standpunten dan hoop ik dat zo iemand nooit een funktie met veel verantwoording krijgt.

@Proust

"Waarom komt deze vraag, de oorzaak van de Oekraine-oorlog is, niet aan de orde in het westen en wel bij RT en Sputnik?"
Het probleem hier is dat het russische volk waarschijnlijk niet zit te wachten op een oorlog, maar het russische volk heeft geen vrijheid van meningsuiting, en alle onafhankelijke media zijn verdwenen. Sommigen kunnen zelfs geen eigen mening vormen, omdat ze geen toegang hebben tot onafhankelijke westerse media.
De achtergrond waar je zo naar verlangt in de russische pers zijn dus de ideen van Putin, want die heeft een monopolie over de nieuwsvoorziening in Rusland. Dan krijg je jammerverhalen over de uitbreiding van de Navo, en dat Oekrainers Nazis zijn. Maar ze schrijven bijvoorbeeld niet over het feit dat Rusland ooit een verdrag heeft gesloten met Oekraine voor veiligheidsgaranties na inleveren van de nucleaire wapens door Oekraine, of over de deportatie van de Krim tartaren door Stalin (tussen 1929-1931 werden honderdduizenden Krim-Tataren naar Noord-Rusland en de Oeral gedeporteerd en hun cultuur werd verwoest). Ook zal het woord oorlog niet worden genoemd, daar staat 15 jaar gevangenisstraf op.

@Frits
als je een zoekmachine in je browser kunt bedienen dan kun je veel artikelen vinden, geschreven door de westerse pers, over de neonazis in de Oekraine die vanaf 2014 en ook daarvoor de russisch-talige bevolking niet alleen geterroriseerd heeft maar ook tot 2022 ongeveer 15.000 daarvan vermoord hebben.
Onder andere the guardian heeft dat gepubliceerd en zover ik weet het duitse "heise.de".

Overigens noem je hier niet de 27 millioen russen die in de tweede wereld oorlog door de duitsers (nazis) zijn gedood.
Je herhaalt braaf wat de mainstream media iedere dag in jouw hoofd zetten, Dat beeld is maar ten dele waar.
Dat russen niet weten wat TOR is geloof je zelf niet.
Dus, geloof weinig, kontroleer alles en denk zelf.

Telegraaf.nl en AD.nl zijn Nederlandse propaganda-kanalen, bedoeld om verwarring en verdeeldheid te zaaien en de waarheid te verdoezelen. En internet biedt Brussel ongekende mogelijkheden om de publieke opinie te beïnvloeden.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-03T09:54:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.