Kees Schouhamer Immink: uitvinder aan basis CD

Verkiezing IT-persoonlijkheid van dit millennium

Wie digitale audio hoort, video ziet of data opslaat, realiseert zich hoogstwaarschijnlijk niet dat hij het werk van Kees Schouhamer Immink (52) tot zich neemt. 

Deze veel gelauwerde professor-uitvinder en ex-Natlabber heeft codeer-methodes op zijn naam staan die cruciaal zijn geweest voor de ontwikkeling van compact discs, CD-rom, CD-i, Minidisc, CD-video, DVD, digital compact cassette, digital video recorder en de optical digital video recorder. Zijn naam staat vermeld op zo'n veertig Amerikaanse patenten.
Schouhamer Immink, geboren op 18 december 1946, stamt uit een Rotterdams schippersmilieu. Zijn vader vond hem echter op 12-jarige leeftijd te klein van stuk om hem al de zee op te sturen. Hij maakte daarom de middelbare school af, ging vervolgens naar de HTS en liep stage bij Philips. Daar kreeg hij zijn eerste baantje aangeboden, maar Schouhamer Immink moest vlak daarop in dienst. Zijn taak bestond uit het bewaken van een Navo-bunker. De ledigheid ervan maakte hem diepongelukkig en hij liet zich door de psychiater afkeuren. Die wilde wel eerst weten of dit zijn carrière bij Philips niet zou schaden. De personeelsdienst liet daarop weten dat "één gek meer of minder bij het Natlab niets uitmaakte", vertelde Schouhamer Immink tegen een journalist van NRC Handelsblad.

Codes

Bij het Natuurkundig Laboratorium (Natlab) van Philips in Eindhoven verwierf de elektronicus grote bekendheid op het gebied van digitale opslag. Het ontwikkelen van codes is zijn specialisme: daarmee kunnen onnoemlijk veel enen en nullen op een schijfje worden neergezet, die door een minuscuul lasertje, gestuurd door eveneens opgeslagen besturingsgegevens, kunnen worden gelezen. Hij legde in de jaren zeventig samen met enkele andere onderzoekers bij Philips, de basis voor een uniforme codering voor de CD.
Het Natlab heeft hij vorig jaar, na 31 jaar trouwe dienst bij Philips, verlaten. De sfeer was er te kil en te weinig wetenschappelijk geworden. Hij miste de creatieve vrijheid die onontbeerlijk is voor zijn uitvindingen, vertelde hij in een interview met De Volkskrant. Schouhamer Immink is momenteel parttime hoogleraar coderingszaken aan het Instituut voor Experimentele Wiskunde van de universiteit van Essen.   RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-24T00:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.