Managed hosting door True

Loopbaan

Ook je presentatie telt

Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Die goede sollicitatiebrief heeft nut gehad. Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Er zijn verschillende soorten gesprekken. Het eerste gesprek is vaak een kennismakingsgesprek. Dit gesprek vindt plaats met een personeelsfunctionaris en/of een leidinggevende. Doel van het gesprek is het kennismaken met elkaar om zo een globale indruk van elkaar te krijgen. Dat betekent dat niet alleen de werkgever, maar ook jij vragen kunt stellen over het bedrijf.

Als het klikt dan volgt een tweede gesprek. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de functie waarop je gesolliciteerd hebt volgen er na dit gesprek nog andere gesprekken. In de tweede fase van de sollicitatieprocedure komt het er eigenlijk op neer dat de werkgever wil weten wie de beste kandidaat is. Bij een tweede gesprek is daarom niet alleen de leidinggevende, maar ook meerdere collega's of een manager aanwezig. Tijdens dit gesprek wordt dieper ingegaan op de functievereisten, jouw capaciteiten en motivatie. Je wordt tijdens zo'n gesprek vaak flink aan de tand gevoeld. Soms moet je ook referenties overleggen. Kies voor twee of drie referenties, maar vergeet niet deze mensen hiervan op de hoogte te stellen.

Ook een assessment of psychologisch onderzoek kan deel uitmaken van de tweede fase van een sollicitatieprocedure.
Als je de sollicitatieprocedure succesvol hebt doorlopen, dan volgt een arbeidsvoorwaardengesprek. Hierin worden een aantal formele zaken geregeld, zoals: het salaris, secundaire voorwaarden en de arbeidsuren. Dit gesprek vindt plaats met een personeelsfunctionaris of het hoofd van de afdeling Human Resources (HR). Na het arbeidsvoorwaardengesprek wordt de arbeidsovereenkomst opgesteld.

Bereid je altijd goed voor op

  • Niet alleen de inhoud, maar ook je presentatie is belangrijk. Dus zorg dat je er verzorgd uitziet, maar pas je aan aan het bedrijf waar je op bezoek gaat. Je kunt wel in je allermooiste pak komen, maar als vervolgens de leidinggevende in een t-shirt en spijkerbroek tegenover je zit, voel je je erg overdressed. Probeer daarom eerst na te gaan wat qua kleding gebruikelijk is.
  • Verdiep je in het bedrijf. Wat doet het bedrijf? Wat zijn de producten of diensten?
  • Tijdens een gesprek komen altijd standaardvragen voor. Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan? Waarom wil je bij dit bedrijf werken? Wat verwacht je van dit werk? Wat zijn je twee beste en slechtste eigenschappen? Op internet vind je nog meer standaardvragen.
  • Neem je cv en eventueel portfolio mee.
  • Begin tijdens het eerste gesprek niet meteen over salaris, maar wees wel voorbereid. Op internet zijn er allerlei testen te vinden over wat je kunt en mag verdienen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-30T10:04:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.