Gratis Mac OS X geweigerd

Wie slaat er nou een gratis besturingssysteem af, en dan nog wel Mac OS X? Het MIT (Massachusetts Institute of Technology), omdat een bedrijfseigen besturingssysteem niet past bij het achterliggende idee en de doelstellingen van het 'honderd dollar laptop'-project.

Dat moet scholieren in ontwikkelingslanden aan de ict helpen, maar dan op een open manier. Daarbij moet sleutelen aan het besturingssysteem mogelijk zijn. Het non-profit project One Laptop Per Child heeft gekozen voor Linux, van de Amerikaanse distributeur Red Hat, draaiend op een 500 MHz AMD-processor.
De twee betrokken ict-bedrijven hebben, net als Google, News Corp en Brightstar, elk twee miljoen dollar gedoneerd aan het project. Dat geld dient om de productie van vijf- tot tien miljoen laptops te starten. Die moeten eind komend jaar van de band rollen en gaan dan naar kinderen in onder meer Thailand, Brazilië, Nigeria en Egypte. De productie moet een jaar later honderd- tot 150 miljoen machines bedragen. Ook China, Zuid-Afrika en de Amerikaanse staat Massachusetts, die alle schoolkinderen van laptops wil voorzien, staan op de lijst van doelmarkten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.