Wie gaan op buitenlands

Aantal Nederlandse IT'ers over de grens nauwelijks bekend

Wie droomt er niet van: de carrière verder glans geven in een mooi buitenland. Amerika, Japan, China of met het hele gezin 'down under' gaan. Voor een jaar of misschien nog langer. Het klinkt aanlokkelijk. Voor wie zijn dergelijke kansen weggelegd? Om hoeveel mensen gaat het?

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
De grote IT-bedrijven in Nederland houden maar mondjesmaat bij wie van de medewerkers zich in het buitenland bevindt. De kleine groep binnen het bedrijf die tot de sectie 'internationaal werken' horen is nog wel bekend, maar medewerkers die voor langere tijd (een of meerdere jaren) het land verlaten zijn moeilijk terug te vinden. Aantallen (hoeveel Nederlandse IT'ers bevinden zich in het buitenland) zijn dan ook niet te geven. Evenmin is duidelijk aan te geven waar die Nederlanders zich bevinden.
De verklaring hiervoor is volgens IBM-woordvoerster Evelien Vredeveld dat Nederlanders in het buitenland vaak niet meer op de loonlijst van de Nederlandse vestiging staan. Bij vertrek treden zij in Nederland uit dienst en in het land waar zij gaan werken weer in dienst. "Daardoor hebben wij geen beeld meer van het aantal Nederlanders in buitenlandse dienst", aldus Vredeveld. "Je zou dan alle vestigingen wereldwijd moeten benaderen en per vestiging laten uitzoeken of, en zo ja, hoeveel Nederlanders er in dienst zijn. Dat is onbegonnen werk."
 
Stelling
Werken in het buitenland is alleen leuk als het niet te lang duurt
 
Gertjan van Duinen (CMG):
"Dat is volledig afhankelijk van de doelstelling waarmee iemand naar het buitenland vertrekt. Voor de een is het een avontuur, voor de ander een verademing om buiten Nederland te zijn. Verder komt alleen een Engels spreekwoord ter gedachte: Home is where the heart is!"

Permanent

Bij Hewlett Packard (HP) zijn evenmin precieze cijfers bekend. Wel meldt woordvoerder Jos Baltus dat het ongeveer 2 procent van het totale personeelsbestand betreft, wat neerkomt op maximaal vijfentwintig werknemers. "Een deel daarvan is permanent in het buitenland gevestigd, het grootste deel werkt vanuit Nederland", aldus Baltus. De groep die vanuit eigen land opereert, werkt voornamelijk binnen Europa, in landen als Duitsland, Spanje, Zwitserland en Frankrijk. Het betreft dan werk op projectbasis. De duur varieert van een week tot enkele maanden. Ook bij andere IT-bedrijven, waaronder CMG, Microsoft en Compaq, wordt volgens woordvoerders voornamelijk vanuit Nederland gewerkt.
De interessantste vraag is: wie mag er naar het buitenland? John Post van IBM: "Als we van mening zijn dat het in het belang van IBM en de werknemer zelf is ervaring in het buitenland op te doen, gaan we actief op zoek naar mogelijkheden. We wachten dan niet af tot er ergens een functie beschikbaar komt. Vaak komt het initiatief van de werknemer, maar het komt ook voor dat wij iemand benaderen voor een buitenlandse functie. Kennis, capaciteiten en interesse zijn de belangrijkste voorwaarden."

 
Ronald Boutkan

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Ronald Boutkan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.