Actie ING Bank valt niet in goede aarde

Weer bankiersruzie rond Chipper en Chipknip

AMSTERDAM - De ING Bank heeft zich de woede op de hals gehaald van de overige Nederlandse banken. Aanleiding is het aanbod van de ING Bank om betaalautomaten gratis aan te passen voor het gebruik van zowel de Chipper van de Postbank/PTT Telecom als de Chipknip van de gezamenlijke banken.

De gezamenlijke banken vinden dat de ING Bank zich beter rustig had kunnen houden zolang de specificaties van de Chipper niet volledig rond zijn. Van de Chipknip zijn wel alle technische details bekend.
Achter deze 'bankiersruzie' gaat een enorme belangenstrijd schuil. Aanvankelijk leek er een standaard te komen voor het betalen via een 'chipkaart', de nieuwe manier om snel en gemakkelijk kleinere bedragen af te rekenen. Eind vorig jaar kwam er echter een barst in het kartel, toen de Postbank haar eigen weg koos en samen met de PTT Telecom de technisch meer geavanceerde Chipper ging ontwikkelen. De Postbank die een behoorlijk aandeel in het betalingsverkeer heeft, denkt zich beter te kunnen onderscheiden via een kaart die niet alleen past in automaten, maar ook bijvoorbeeld als studenten-chipkaart kan dienen.

Consortium

De ING Bank die samen met de Postbank in de ING Groep zit, bleef achter in het Chipknip-consortium. Diezelfde ING Bank kondigt nu met veel lawaai aan haar betaalautomaten voor beide systemen geschikt te maken. De overige banken zullen daar toe ook zijn gedwongen, want geen winkelier wil een automaat die maar op één soort chipkaart werkt.
De gezamenlijke banken laakten het aanbod van de ING Bank, omdat de specificaties van de Chipper nog niet klaar zouden zijn. De ING Bank stelt daar tegenover dat NCR als leverancier van geldautomaten al wel over de juiste specificaties beschikt. NCR bevestigt dit, maar feit is wel dat een beperkt aantal specificaties ontbreekt. NCR gaat uitsluitend geldautomaten leveren die voor beide systemen geschikt zijn. Dit betekent dat de chipkaarten die de gezamenlijke banken binnenkort gaan uitgeven, voorlopig vrijwel nergens zijn te gebruiken. Het wachten is namelijk op de precieze technische specificaties van de Postbank.
Overigens kent de jongste geschiedenis van het Nederlandse betalingsverkeer de nodige conflicten. Rond Beanet, de technische infrastructuur van de gezamenlijke banken, hebben zich ook geruime tijd problemen voorgedaan. Het duurde heel lang voordat de organisaties van het midden- en kleinbedrijf, de Consumentenbond en de gezamenlijke banken het eens konden worden over de verdeling van de kosten. Corr.

Chipkaarten kost DNB 100 miljoen

Het elektronische betalingsverkeer komt De Nederlandsche Bank (DNB) behoorlijk duur te staan. De Chipknip van de banken en de Chipper van de Postbank en PTT Telecom kunnen de centrale bank ongeveer 100 miljoen gulden aan winst schelen.
A. Visser, die verbonden is aan De Nederlandsche Bank, schrijft dit in het economenblad ESB. De centrale bank kan aan de banken voorschrijven een renteloos tegoed aan te houden. Deze banken moeten als tegenwicht voor de bankbiljetten die in circulatie zijn, deze zogenoemde kasreserve bij de De Nederlandse Bank aanhouden. De nieuwe bankpassen met ingebouwde chip, die de banken vanaf september uitbrengen, zullen leiden tot een vermindering van het aantal bankbiljetten en munten dat in omloop is.
Visser gaat uit van 10 miljoen Chipknippen met een gemiddelde bestedingsruimte van 150 gulden. Dat scheelt 1,5 miljard gulden aan chartaal geld (bankbiljetten en munten). Bij een korte rente van 6,7 procent ziet de centrale bank ongeveer 100 miljoen gulden aan zich voorbijgaan.
Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-30T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.