IT-branche wacht RSI-claims

ICT-bedrijven moeten zich opmaken voor claims van werknemers die kampen met de beroepsziekte RSI (repetitive strain injury), ook wel de 'muisarm' genoemd.

Vakbond FNV gaat in mei op zoek naar patiënten met deze kwaal en zal hen stimuleren een schadevergoeding te eisen van de werkgevers die niet hebben voldaan aan hun wettelijke zorgplicht om deze kwalen te voorkomen. De werknemersorganisatie wil met deze actie de ondernemingen wijzen op hun verantwoordelijkheid.
Vakbondsbestuurder Gerard van Hees verwacht dat ook ICT-bedrijven met dit soort claims te maken krijgen. Toch wijst hij erop dat de meeste beeldschermwerkers in andere sectoren werkzaam zijn en dat RSI ook in andere beroepsgroepen voorkomt. "Bovendien zullen ICT-ondernemingen er veel aan doen om te voorkomen dat hun werknemers in de WAO terechtkomen. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt zijn zij namelijk nog zuiniger op hun mensen." Van Hees zegt dat het bewustzijn onder IT-bedrijven over RSI best aanwezig is, maar dat veel werkgevers geen haast maken met het vinden van een oplossing. "Tijdens cao-onderhandelingen krijgen wij een welwillend oor. Maar ideeën over oplossingen blijven vaak uit."
Cap Gemini is niet bang voor claims. Het bedrijf zette in 1998 als een van de eerste Nederlandse bedrijven een RSI-beleid op. "Wij waren gewaarschuwd door een gespecialiseerde arts", zegt woordvoerder Bart Sikking. Het RSI-project richt zich op preventie en behandeling van de beroepsziekte. Toch heeft Cap Gemini ook te maken met werknemers die lijden aan de muisarm. Een enkeling dreigt in de WAO terecht te komen. "Het is een heel complexe aandoening. Daarom is het moeilijk geheel uit te sluiten", aldus Sikking. "Maar als er claims binnenkomen, kunnen we in ieder geval aantonen dat wij er alles aan hebben gedaan om het te voorkomen."  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-24T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.