'Gehandicapten bij uitstek geschikt voor IT'

IT Watch hecht meer aan kwaliteit en motivatie

Lichamelijk gehandicapten zijn volgens Evert van Zanten, directeur van het IT-bedrijf IT Watch in Wilp de ideale werknemers voor dienstverlenende functies binnen de branche.

Arbeidsgehandicapten zijn vaak extra gemotiveerd", aldus Van Zanten. "In de IT-branche worden service-achtige functies vaak gezien als opstapplaatsen. Niet-gehandicapten in die functies zitten vaak met hun gedachten al bij hun volgende carrièrestap. Dat is een probleem in de hele branche. Arbeidsgehandicapten zijn er vaak meer op gebrand hun werk vandáág goed te doen." Volgens Van Zanten wil dat overigens niet zeggen dat ze over minder ambitie beschikken. "Ze zijn gemotiveerder met hun werk bezig en blijven daarom langer op hun plek zitten. Dat maakt ze waardevol."
IT-Watch wil vanaf juli van dit jaar remote IT-service, systeembeheer van afstand via telefoonlijnen, aan zijn klanten gaan leveren. Van Zanten denkt daarvoor heel goed de extra gemotiveerde gehandicapten te kunnen inzetten. De praktijk van remote IT-service stelt minder eisen aan de mobiliteit van de beheerder dan traditionele methoden als detachering.

Motivatie

Extra gemotiveerd of niet, van de IT Watch-werknemers die bij de klant over de vloer komen om ter plekke problemen op te lossen, heeft er voorlopig niet één een handicap. "Dat is in verband met de mobiliteit die van hen gevraagd wordt niet praktisch."
Als het aan Van Zanten ligt, hoeft de klant ook niet te weten dat zijn netwerk draaiende wordt gehouden door een gehandicapte systeembeheerder. "Onze kernactiviteit bestaat uit het beheren van infrastructuur voor onze klanten. Als het netwerk zich ervoor leent om vanuit een centrale plaats te worden beheerd, dan is service op afstand een hoogwaardige oplossing. Wij zijn geen sociale werkvoorziening, absoluut niet."

Huiverig

Volgens Van Zanten is een groot aantal werkgevers ondanks de krappe arbeidsmarkt nog steeds huiverig om arbeidsgehandicapte IT-ers in dienst te nemen. Ze tonen wel interesse, maar als het puntje bij paaltje komt, blijkt de kandidaat toch net niet te voldoen aan de eisen. Deze IT-ers komen uiteindelijk wel aan een baan, maar de houding van werkgevers kan toch een bron van frustratie zijn. Dat geldt volgens hem ook voor een aantal opleiders, die cursisten de kansen optimistischer voorspiegelen dan ze in werkelijkheid zijn.
Als de nieuwe remote IT-service van IT Watch operationeel is, denkt Van Zanten behoefte te hebben aan Windows NT-, Unix- en Novell-specialisten. Een handicap is overigens niet vereist. "Het maakt ons niet uit of iemand gehandicapt is of niet. We selecteren op talent, servicegerichtheid, vaardigheden en motivatie. Het is niet zo dat op dit moment 80 procent van onze medewerkers gehandicapt is. Van de 25 medewerkers, vallen er twee in die categorie. Maar als het aan mij ligt, mag een belangrijk deel van de mensen die we de komende tijd aannemen gehandicapt zijn. Als ze maar de kwaliteiten hebben."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z Wouter van Bergen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.