Snellere invoering van chipknip in Nederland

AMSTERDAM - De gezamenlijke Nederlandse banken gaan al deze zomer de chipknip landelijk invoeren. Dat is een jaar eerder dan men aanvankelijk van plan was. Oorzaak van de versnelde invoering is de verbeterde techniek, die het mogelijk maakt de kaart voor meerdere functies te benutten. Zo wordt de chipknip geschikt voor gebruik in openbare telefooncellen. Ook kan ze dienen als elektronische strippenkaart. Tot de andere functies behoren die van parkeerkaart, spaarkaart en ledenpas.

Deze veelzijdige chipkaart komt naast de oorspronkelijke chipknip die uitsluitend bedoeld was voor kleine betalingen. Tenslotte willen de banken ook kaarten onder licentie uitgeven. Geprobeerd wordt grote organisaties zoals de Anwb daarvoor te interesseren. De Anwb-ledenpas zou dan komen te vervallen.
Interpay, de organisatie van banken die de chipknip op de markt brengt, verwacht een enorme groei van het aantal uit te geven passen. Het streefcijfer ligt op maar liefst 15 miljoen chipkaarten in anderhalf jaar tijd. Dit jaar al worden de 80.000 pin-automaten die ons land telt, geschikt gemaakt voor verwerking van transacties per chipkaart.
Het gunstige verloop van het experiment met de kaart in Arnhem heeft bijgedragen tot het optimisme bij de banken. De enige grote hobbel die nog moet worden overwonnen, is het grootwinkelbedrijf. Albert Heijn en V&D doen niet mee aan de proef in de Gelderse hoofdstad. Ze vinden dat de banken te hoge transactiekosten in rekening brengen. Nu de banken hebben laten doorschemeren hierover te willen praten, lijkt een compromis een kwestie van tijd. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-23T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.