Internet-populatie is gevarieerder dan wordt aangenomen

Vrouwen gebruiken Net anders dan mannen, jongeren anders dan ouderen

De karikatuur van de typische Internet-gebruiker, een morsige alleenstaande nerd die nachten achter zijn PC doorbrengt, lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Onderzoek van Thalès wijst uit dat er een emancipatiegolf rolt over de cyberzee. Bovendien blijkt dat vrouwen anders 'internettten' dan mannen, en ouderen anders dan jongeren.

In de beginperiode waren het vooral de mensen met IT-beroepen die in aanraking kwamen met Internet. In deze branche zijn veel meer mannen dan vrouwen werkzaam en het aantal vrouwelijke Internet-gebruikers was dan ook zeer laag. Internet verspreidt zich echter langzaam over de meest uiteenlopende beroepsgroepen en de bevolking van het Net wordt mede daardoor steeds diverser. Van de respondenten van het Thalès-onderzoek is 86,5 procent man en 13,5 procent vrouw, maar de laatste twee jaar neemt het aantal Nederlandse vrouwen op het Net procentueel sneller toe. Uit onderzoek van O'Reilly en Nielsen blijkt dat dit een wereldwijde ontwikkeling is. De gemiddelde leeftijd van de vrouwelijke Internet-gebruiker is met 26,5 jaar iets lager dan die van de man (27,3). Opvallend is dat de leeftijd van de gemiddelde Amerikaanse gebruiker veel hoger ligt: 33,4 jaar.
Meer dan de helft (53,1 procent) van de mensen met een Internet-aansluiting woont duurzaam samen. Het gemiddelde opleidingsniveau is hoog, maar het grote aantal gebruikers dat een aansluiting heeft via school of universiteit, vertekent het beeld enigszins.

Actualiteit

Internetters maken in veel gevallen ook gebruik van andere online-diensten zoals bbs-systemen (31, 3 procent), Telebankieren (41,8 procent) en Videotex (9,5 procent). Het percentage vrouwen dat ervaring heeft met andere online-diensten ligt veel lager.
'Het bekijken van produkten en diensten' werd door de respondenten als een van de belangrijkste redenen genoemd voor het hebben van een aansluiting. Deze reden kreeg het cijfer 6,4. Vlak daarna komt 'voor studiedoeleinden', gewaardeerd met een 6,1. De mannelijke populatie acht het belang van een aansluiting voor het downloaden van software belangrijker dan de vrouwelijke (respectievelijk een 6,8 en een 5,3). De oudere gebruiker - in dit onderzoek degene boven de 36 - geeft voor entertainment en studiedoeleinden een veel hogere waardering (respectievelijk 7,0 en 7,2) dan de jongere (5,4 voor beide).
Van de totale inlogtijd brengt hij bijna de helft door met het surfen op het 'world wide web'. Een kwart wordt ingevuld met e-mail en de rest met het bezoeken van nieuwsgroepen, FTP en chatten. Oudere Internetters besteden bijna dubbel zo veel tijd aan het bezoeken van nieuwsgroepen als jongere (18,2 procent tegen 9,7 procent van de totale Internet-tijd). Jongeren e-mailen meer dan ouderen en vrouwen meer dan mannen (34,2 procent van de totale tijd online tegenover 23,5 procent). Het gemiddelde aantal sites dat de gebruiker per sessie bezoekt ligt iets boven de elf. Op het werk ligt dat aantal beduidend lager. De gemiddelde tijd die de gebruiker per keer doorbrengt op het www bedraagt 24 minuten. Vrouwen surfen vijf minuten korter.
De kwaliteit van een site wordt in de ogen van de respondenten vooral bepaald door de aard van de informatie. Dit belangrijkste criterium kreeg het cijfer 8,8. De interactiviteit is van veel minder belang (4,2). Ook vormgeving speelt slechts een kleine rol (5,4) vergeleken bij - bijvoorbeeld - de actualiteit van een site (6,9). Gevraagd naar redenen om terug te keren naar een site, kozen respondenten verreweg het meest voor de stellingen: 'Ik weet dat het actueel is' en 'Ik vind er steeds weer iets nieuws'. De surfer gaat niet graag terug naar sites met lange opbouw-tijden.
Met het kopen van produkten of diensten op Internet heeft pas 28,9 procent van de respondenten ervaring. Het merendeel heeft dat de afgelopen drie maanden slechts één keer gedaan. Mannen kopen vaker via het Net dan vrouwen. De betaling vindt meestal plaats met creditcard (64,6 procent) of acceptgiro (22,4 procent). Het aantal gebruikers dat ervaring heeft met E-cash en I-pay is te verwaarlozen. Het grootste struikelblok voor kopen via het Internet is nog steeds gebrek aan vertrouwen: in de financiële afhandeling en in de bescherming van de persoonlijke gegevens.
 
Eurocard kiest voor Set-protocol
waterloo n Binnenkort zal veilig betalen op Internet mogelijk zijn. De creditcard-organisatie Eurocard-Mastercard is tevreden over de resultaten van proeven met de nieuwe Set-standaard. Experimenten in Denemarken en Frankrijk hebben uitgewezen dat de veiligheid geen probleem meer hoeft te zijn.
Secure Electronic Transaction (Set), een nieuwe wereldwijde standaard, moet veilige betaaltransacties mogelijk maken over open computernetwerken zoals Internet. Betaaltransacties die worden afgehandeld via het protocol blijken correct te verlopen.
Set gebruikt versleuteling voor het beschermen van de privacy van kopers. De identiteit van zowel de koper als handelaar worden geverifieerd voordat de financiële transactie plaatsvindt. De nieuwe versleutelingstechniek is ontwikkeld door ondermeer Eurocard-Mastercard, Visa, Microsoft en Netscape. IBM heeft de software voor het nieuwe systeem van Euro-/Mastercard ontwikkeld.
Onlangs is in Denemarken een tweede proef gestart met ongeveer 1000 consumenten die met een Euro-/Mastercard op Internet goederen kunnen kopen. Ook in andere landen worden dergelijke proeven gehouden. Daardoor zijn de Deense Internet-gebruikers in staat om grensoverschrijdende betalingen op het Net te doen.
Ook concurrent Visa doet een grootschalig Europees proefproject met elektronisch betalen. Sec (Secure Electronic Commerce) is Visa's programma voor implementatie van de eerdergenoemde Set-specificatie. Naar verwachting zal over een jaar het programma commercieel worden geïntroduceerd.
Overigens zijn de Nederlandse banken al afgelopen zomer de proef I-Pay begonnen. Daarbij kunnen PC-gebruikers vanaf een specifieke rekening voor een beperkt bedrag betalingen doen via Internet. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-14T00:00:00.000Z Yvonne Geiss