Geen ick-cao voor hele sector

De sector voor informatie-, communicatie- en kantoortechnologie heeft nog steeds geen eigen cao. Het lijkt erop dat deze er ook niet zal komen.

Minister de Geus van Sociale Zaken lijkt niet happig op het algemeen bindend verklaren van de ick-cao, de cao voor de branche voor informatie-, communicatie- en kantoortechnologie. Vorige week werd de verplichtstelling van de pensioenregeling voor de ick-sector van tafel geveegd. De minister vindt de afspraak die gemaakt is tussen de werkgeversvereniging en de vakbonden niet representatief genoeg voor de sector. Er zijn volgens hem te weinig leden lid van de Werkgeversvereniging ICT. Onzin, vindt directeur Jo Lindenlauf van de werkgeversvereniging: “Het leeuwendeel van de organisaties in de ick-sector is lid van de werkgeversvereniging.” Gerard van der Toolen van Westland & Van der Toolen Consultancy is het daar niet mee eens. “In de werkgeversvereniging zijn vooral de grote bedrijven vertegenwoordigd.” Van der Toolen diende namens honderden ondernemingen bezwaar in tegen de verplichtstelling van de pensioenregeling voor de hele sector. Hij heeft een aantal bezwaarpunten, waaronder dat de verplichtstelling van de pensioenregeling voor de hele sector niet eerlijk is voor de kleinere bedrijven. “De kleine ondernemingen moeten fors meer gaan betalen om het pensioen van de werknemers te regelen. Dit is een vorm van concurrentievervalsing.”

Het niet verplichtstellen van de pensioenregeling geeft een algemeen verbindend verklaring (avv) van het net bereikte principeakkoord van de ick-cao voor 2006 en 2007 niet veel kans. “Het lijkt net of de minister geen nieuwe avv’s en verplichtstellingen wil. Daarom krijgen wij er als nieuwe bedrijfstak geen”, zegt Gerard van Hees van FNV Bondgenoten. Lindenlauf wil weer met de cao-partijen om tafel gaan zitten om tot een voorstel te komen. Van Hees is strijdlustig: “We gaan door totdat we er wel in slagen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-28T09:17:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.