Vergrijzing zorgt voor minder kennis

De vergrijzing heeft voor de it geen extra tekort tot gevolg, maar zorgt voor een verschraling van kennis en ervaring.

Door de vergrijzing gaat veel kennis en vaardigheden in de it-industrie verloren.” Dat zegt Human Resources directeur IBM Bert Ferwerda. Jonge, onervaren werknemers volgen vaak de oudere, ervaren werknemers op. “Vooral bij systeemanalisten bijvoorbeeld zijn heel specifieke vaardigheden nodig.

Het is voor mensen die net van school komen vaak moeilijk om de geleerde kennis te vertalen naar een geautomatiseerde omgeving.” Ferwerda pleit daarom voor het langer in huis houden van oudere werknemers. Dat stuit echter vaak op verzet. “Je moet zorgen dat mensen het leuk blijven vinden. Je moet je personeelsbeleid daarom inrichten op het feit dat sommige werknemers langer aanwezig zullen zijn”, zegt Ferwerda.

 Zo moeten ook oudere werknemers de mogelijkheid krijgen om cursussen en trainingen te volgen. Door de kennis op peil te houden kunnen ze ook weer als coach dienen voor de jongere werknemers.


Voor ICT~Office is de vergrijzing nog geen issue. “De gevolgen voor de ict-sector zijn wat minder omdat de gemiddelde leeftijd in de ict laag is”, zegt ICT~Office-woordvoerder Michiel van Schie. Dit betekent niet dat, bij bijvoorbeeld de huisartsen, een groot aantal werknemers tegelijk uitstroomt, waardoor het tekort nog groter wordt. “Het acute probleem is de instroom”, zegt van Schie. Ferwerda erkent dat de vergrijzing nog geen acuut probleem is. “Maar als je wilt zorgen voor een geleidelijke uitstroom dan moet je daar nu wel al mee bezig zijn”.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-07T15:05:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.