It-gebruik kan duurzamer

Het gaat steeds meer lonen om op het stroomverbruik te letten, nu energie duurder wordt. De stichting Stimular geeft tips over zuinig omgaan met energie. En Greenpeace publiceert een ranglijst van vervuilende elektronica.

Het gaat niet goed met het energieverbruik van bedrijven. Rakesh Kumar, vice-president bij Gartner: “It-systemen worden steeds meer energieverslindend, doordat de technologische mogelijkheden toenemen. Dat geldt vooral voor servers. In een periode van drie jaar zijn de energiekosten twee tot drie keer zo hoog geworden. Dat is een enorme toename. En dat in een tijd dat de energievoorraden alleen maar meer onder druk komen te staan.”

Volgens de stichting Stimular zijn kantoororganisaties en ict-adviesbureaus slecht op de hoogte van energiebesparing bij aankoop en gebruik van computers en aanverwante apparatuur. In een persbericht wijst de stichting erop dat zuinige ict niet duurder is in de aanschafkosten, maar wel goedkoper in het gebruik. Zo adviseert de stichting om zoveel mogelijk gebruik te maken van tft-schermen en waar mogelijk voor een kleiner scherm te kiezen. Daarnaast hoeft niet elk werkstation aan de hoogste technische eisen te voldoen. Ook in serverruimtes valt nog veel voordeel te behalen. Volgens Stimular is het elektriciteitsverbruik van 1 vierkante meter rekencentrum vergelijkbaar met het gebruik van een gemiddeld huishouden: circa 3.000 kWh per jaar. Dat verbruik kan onder andere omlaag door energiezuinige servers aan te schaffen en een hogere binnentemperatuur toe te staan dan de standaard 21°C. Op de website van Stimular valt te lezen: “Veel apparaten functioneren volgens de fabrikant ook zonder problemen bij een temperatuur van 30°C, en soms zelfs bij een temperatuur van 40°C.”

Ook Greenpeace helpt bij het maken van milieuvriendelijke keuzes. De internationale milieuorganisatie heeft een lijst gepubliceerd waarin producenten van mobiele telefoons en pc’s zijn gerangschikt op een tienpuntsschaal van meer tot minder milieuvervuilend. Daarbij is gelet op het milieubeleid op het gebied van het uitbannen van schadelijke chemicaliën en het recyclen van afgedankte apparatuur, zoals die is vermeld op de websites van de bedrijven. Nokia en Dell halen beide een zeven en Hewlett Packard een krap zesje, maar alle andere elf bedrijven op de ranglijst halen onvoldoendes. Onder aan de lijst staan Apple met een 2,7, Acer met een 2,3 en Motorola met een 1,7. Over Apple is Greenpeace opvallend scherp op haar website: “Voor een bedrijf dat claimt voorop te lopen in nieuwe ontwerpen, scoort Apple slecht op vrijwel alle criteria. Het bedrijf aanvaardt het voorzorgsprincipe niet, geeft geen volledige lijst van stoffen die ze gebruiken en heeft geen planning voor het uitbannen van het giftige pvc en broomhoudende vlamvertragers.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-15T00:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.