Rel om EU-rapport

FFII: ‘Patenten straffen ict-mkb-sector af’

Het rapport van de ICT Taskforce van de Europese Unie is een ‘bespotting en belediging van allen die in goed vertrouwen deelnamen’. Dit zegt de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII).

De Europese Unie stelde deze zomer een ICT Taskforce samen die zich moest buigen over een beter economisch klimaat. Vorige week bracht de werkgroep zijn bevindingen uit in een rapport. Die bevindingen liegen er niet om. Volgens de Taskforce loopt Europa hopeloos achter op de Verenigde Staten en Azië als het gaat om investeren in en profiteren van de inzet van ict. Ook dichter bij huis ligt achterstand op de loer. De West-Europese it-markt groeit jaarlijks 6,1 procent tot 2008. Voor Centraal- en Oost-Europa ligt dat op 13,2.Censuur

Als waarnemer van de EU ICT Taskforce nam de FFII een sterke censuur waar tijdens het opstellen van het rapport. FFII-voorzitter Pieter Hintjens: “De voorzitter, SAP, buitte zijn positie uit om er zeker van te zijn dat de hervormingsgeörienteerde commentaren uitgesloten werden en discussies tot zwijgen werden gebracht. Ik ben stomverbaasd dat het Europees Octrooi Bureau wordt toegestaan om aan een zogenaamde werkgroep deel te nemen. Het was een farce. Dit rapport is een bespotting en een belediging van allen die in goed vertrouwen deelnamen.” Daarbij betwist de organisatie dat softwarepatenten goed zouden zijn voor het mkb. “Patenten straffen de ict-mkb-sector af, terwijl het multinationals een stevige greep op de markt verschaft”, aldus de FFII.

“Het rapport is gebaseerd op de consensus van 25 bedrijven en organisaties die deelnamen aan de Taskforce. Het onderdeel patenten was slechts een van de aspecten voor de ondersteuning van de concurrentiekracht in de Europese ict-industrie”, aldus een SAP-woordvoerster in reactie op de aantijgingen van FFII. Het Europese Octrooi Bureau reageerde niet op het verzoek om een reactie van Computable.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-08T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.