Bedrijf mag laptop blijven vergoeden

Fiscaal voordeel van laptop van de zaak wordt beperkt

De meest besproken Prinsjesdag-maatregel van 2009 is wel de regel die een einde maakt aan de voordelige laptop van de zaak. Het fiscale voordeel verdwijnt niet geheel, maar wordt in veel gevallen lager. Een aantal vergoedingen wordt op een hoop geveegd en beperkt tot een maximum. De maatregel wordt overigens genomen op verzoek van werkgevers, verdedigt staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën zich.

Het is een misverstand dat de laptop van de zaak en andere beloningsvoordelen zoals werkkleding, fietsen, kerstpakketten en bedrijfsfitness vanaf 2010 zelf moeten worden betaald. Werkgevers mogen deze blijven vergoeden.

Nieuw is dat in plaats van de huidige aparte regelingen al dit soort vergoedingen (of verstrekkingen) in een groter geheel terecht komen. De nieuwe regeling voor de werkkosten krijgt namelijk een zogeheten forfaitair karakter. Voortaan gaat een vast percentage gelden voor een aantal van dit soort vergoedingen.

Werkgevers mogen bedragen tot een maximum van 1,5 procent van het fiscale loon vergoeden (of verstrekken). Bij een loon van bijvoorbeeld 50.000 euro per jaar kan dus vrij een laptop van 750 euro beschikbaar worden gesteld als deze voor minimaal 90 procent in het kader van het werk wordt gebruikt.

Kerstpakket

Krijgt de werknemer al een kerstpakket van 100 euro, dan mag de laptop 650 euro kosten. Een duurdere laptop blijft mogelijk, maar dan moet het meerdere in de eindheffing worden belast bij de werkgever tegen 80 procent. In dat laatste geval hoeft de werknemer hier niets van te merken. Dat gebeurt wel wanneer de werkgever een deel van de kosten op de werknemer wil afwentelen.

Overigens gebeurt het schrappen van de 29 categorieën vergoedingen en verstrekkingen op verzoek van de werkgevers, stelt staatssecretaris De Jager van Financiën. Het is geen bezuinigingsmaatregel, zoals veel mensen denken, maar bedoeld om de administratieve lasten te verminderen.

Gerichte vrijstellingen

Het forfait van 1,5 procent wordt aangevuld met nog slechts een beperkt aantal gerichte vrijstellingen voor zakelijke kosten. Er komen alleen nog maar gerichte vrijstellingen voor reiskosten, tijdelijke verblijfkosten, cursussen, studiekosten, extraterritoriale kosten en verhuiskosten bij bedrijfsverplaatsing.

Op gebied van werkkosten was een hele lappendeken aan fiscale regelingen ontstaan. De nieuwe regeling maakt deel uit van wat de staatssecretaris de 'anti-Kafkawetten' noemt. Die moeten op termijn zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En wat als je de laptop helemaal niet prive gebruikt maar 100% zakelijk? Hoe wil men dit uberhaupt controleren?

Een laptop gaat toch langer mee dan 1 jaar, dus afschrijven over drie jaar lijkt me redelijk.

Is hier rekening mee gehouden?

Hoeveel domheid van dit kabinet kan een mens verdragen? Alsof iedereen die een laptop van de zaak heeft daar automatisch een priv?-voordeel van heeft. Ik ervaar het eerder als een nadeel: je loopt er maar mee te slepen, mag hem thuis opbergen en priv? is dat ding onbruikbaar omdat hij aan alle kanten is dichtgetimmerd.
En wie heeft bedacht dat zo'n laptop maximaal 1,5% van fiscale loon mag kosten? Dat betekent dat een CEO volgens de bedenkers van deze onzin belastingvrij een superzware laptop mag hebben (om zijn mail te bekijken en een beetje te surfen) terwijl een junior software engineer die zware ontwikkelplatforms, databases, virtuele machines e.d. moet kunnen draaien het moet doen met een goedkope aanbieding van de ALDI.

@Jos W

Helemaal mee eens.... ronduit belachelijke regeling

Waren het niet de werkgeveers (CEO's) die hierop hadden aangedrongen?
Als dit geen strijd creeeren is, dan weet ik het niet meer!

@Jos W

Maar waarom moeten de ontwikkelaars die zo'n zware machine nodig hebben dan zonodig een laptop?

Zelf werk ik op een R&D afdeling waar heel wat software ontwikkeld wordt, en dat alles op desktops.
En de mensen die ingehuurd worden, krijgen een desktop van het bedrijf, ze hoeven geen eigen laptop mee te slepen (wordt ook niet toegestaan door het bedrijf overigens)


Waar je overigens wel een terecht punt hebt is dat met dit mechanisme een CEO een veel zwaardere laptop zou kunnen krijgen dan de mensen die hem echt nodig hebben; dit is wel krom.

Overigens is het volgens mij nog steeds mogelijk een laptop van de zaak te krijgen. Zolang deze (formeel) alleen voor zakelijk gebruik is, is deze regeling niet van toepassing.
Vergelijk het met de lease-auto; bij zuiver zakelijk gebruik heb je ook geen bijtelling.
Oke, het is niet eenvoudig te controleren, maar ook het kilometer-registratiesysteem is niet waterdicht.

Wat ik me trouwens afvraag:

Als ik mijn prive-laptop zakelijk gebruik (mail lezen vanuit huis, artikelen schrijven), kan ik dan ook iets terug krijgen van de belastingdienst?

Een laptop is gewoon gereedschap en bij de meeste bedrijven dichtgetimmerd zoals Jos al aan gaf. Danwel er mag geen bedrijfsvreemde software op. Dus de meeste mensen die een labtop hebben, hebben hun eigen apparatuur voor thuis. Sommige mensen zijn erg mobiel voor hun werk (bijv. consultants en storingsmonteurs)niet het salaris maar de toepassing moet de PC bepalen. Bovendien wil de overheid toch dat er meer thuis wordt gewerkt in plaats samen in de file staan?. Dus idioot idee.

Ik ben dan erg benieuwd hoe het dan voor de eenmansbedrijfjes zal gaan. Deze hebben geen personeel in dienst dus ook geen 1.5% over het fiscaal loon. Mag de laptop dan niet meer worden afgetrokken als kosten? Ik ga dit maar eens navragen bij onze grote vriend de belastingdienst, of zal ik m'n abonnement bij hen maar opzeggen?

De laptop van de zaak is helemaal niet van mij maar blijft gewoon eigendom van de werkgever. Het is nu eenmaal onderdeel van het benodigde gereedschap om mijn werk te doen net als de koffer met gereedschap (die vele malen duurder is dan die laptop).
Voor privé doeleinden heb ik gewoon privé een laptop aangeschaft. Ik ben benieuwd hoe de fiscus met deze (volgens mij vaak voorkomende situatie) omgaat.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-17T12:40:00.000Z Redactie Computable