Java-ontwikkelaar tussen de qatkauwers

Java-ontwikkelaar Dineke Tuinhof nam deel aan de Computable ICT Expeditie 2010 naar Djibouti, een klein Afrikaans land ingeklemd tussen Eritrea, Ethiopië en Somalië. Acht dagen lang trok zij met elf Vlaamse collega-ict'ers door de verlaten, dorre woestijn. ‘Het was af en toe best zwaar, maar Djibouti is prachtig en nog heerlijk onbedorven’.

Ik zie nomaden langstrekken, de drukke stad en praat met lokale gidsen. Het blijft alleen vreemd doordat je als blanke toerist zo duidelijk anders bent. Een week is natuurlijk niet lang genoeg om een cultuur te leren kennen. Ik heb het fijn, leer veel en zie van alles. Ik kom tot rust , ook door de noodzakelijke siësta op het heetst van de dag.

Tijdens de expeditie lopen we over de vlakte van het zoutmeer Lac Assal via een kloof verder omhoog. Dat meer is één van de zoutste meren ter wereld, nog zouter dan de Dode Zee. Op de eerste dag staat meteen een lange wandeltocht op het programma. Na een dag bergopwaarts wandelen komen we aan bij de plek waar we in onder de sterren zullen slapen. We krijgen daarvoor echter geen toestemming van het districtshoofd van het dorp en passen daarom onze route aan. Een dag later zijn we terug op de zoutvlakte.

Palmbomen

De derde dag is het zwaarst doordat het ontzettend heet is. We zijn vanuit het zoutmeer Lac Assal het  rivierdal Gougounta ingelopen. Er zijn hier enkele bekkens met zoet water en er staan enkele palmbomen in de verder desolate omgeving. We zwemmen in een van de bekkens en onze kunnen eindelijk onze haren wassen.

Een dag later lopen we verder door de wadi naar een vlakte. Voor het slapen gaan vertelt onze Franse gids uitgebreid verhalen over alle wilde dieren in Djibouti, waarna iedereen wat huiverig is zijn ogen te sluiten. Maar behalve gazelles, wat vogels en een spin  zien wij geen dieren.

Walvishaaien

Op dag vijf rijden we in een jeep naar het Lac Abbe (ook wel Abhe). Daar genieten we van het landschap en de flamingo's die er rondstappen. Onze gids is erg geïnteresseerd in geologie en vertelt ons alles over de schuivende aardplaten.

Helaas gaat het soms wat rap in het Frans, maar inmiddels is mijn Frans een stuk opgehaald. De laatste dag van de reis maken wij een relaxte boottrip in de golf van Tadjoura. We snorkelen tussen de walvishaaien  en een koraalrif.

102.262 stappen

In totaal heb ik 76,4 kilometer gewandeld in 102.262 stappen, de stappen heb ik bijgehouden met een stappenteller. Ik heb in de korte tijd dat ik in Djibouti was veel gezien, zoals het qat kauwen wat veel inwoners doen. Door jong en oud, arm en rijk, man en vrouw wordt qat gekauwd. Zelf heb ik het maar niet geprobeerd, dus ik weet niet wat voor effect het heeft, maar ik heb veel mensen met takjes in de mond zien rondlopen.

Naast de cultuur van Djibouti heb ik van mijn Vlaamse reisgenoten ook nog het een en ander geleerd. Ik begrijp geloof ik iets beter waar de vooroordelen tussen Nederlanders en Belgen vandaan komen, waarom Belgen Nederlanders bot vinden bijvoorbeeld. Een zeer geslaagde expeditie!

Dineke Tuinhof

Dineke Tuinhof, Java-ontwikkelaar bij leverancier van marketing software M4N, nam deel aan de achtdaagse Computable ICT Expeditie 2010 naar Djibouti. Haar werkgever sponsorde haar reis. Samen met elf Vlaamse collega-ict'ers trok zij met kamelen door de woestijn van Djibouti.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-23T08:34:00.000Z Dineke Tuinhof
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.