Investeerders krijgen oog voor start-ups

Markt in kaart

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

Steeds meer Nederlands kapitaal gaat in de ict-markt naar start-ups. Daarmee kunnen deze bedrijven, die in de regel tussen de één en vijf jaar oud zijn, aan nieuwe productontwikkeling doen en hun organisatie verder aankleden voor de te verwachten groei. Opmerkelijk is verder dat zich tussen de venture capitalists diverse (semi-)overheidsfondsen bevinden.

Dit blijkt uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt dat Computable steeds met financieel adviesbureau MBCF samenstelt. In de periode januari tot en met maart 2016 vonden 68 geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt plaats (zie het overzicht onderaan). Daarvan hebben er twaalf betrekking op start-ups.

Venture capital (vrij vertaald: vroegefasekapitaal) wordt steeds populairder, zegt Ramon Schuitevoerder, partner en adviseur in het ict-team van MBCF. ‘Er ontstaan steeds meer initiatieven om start-ups te ondersteunen. Er is wel ruimschoots private equity kapitaal beschikbaar, waarmee geïnvesteerd wordt in de volwassen bedrijven, maar voor de start-ups waren voorheen maar weinig professionele investeerders actief.’ 

Vissen

Dat de laatste tijd meer venture capitalisten zich roeren, heeft een aantal oorzaken, legt Pieter de Vries, collega-adviseur in het ict-team van MBCF, uit. ‘Er is momenteel veel kapitaal beschikbaar; de rente staat erg laag, er is economisch herstel, maar ook pensioenfondsen en verzekeraars zoeken kanalen om hun vermogen tegen interessantere rendementen te investeren. Investeerders zijn dus op zoek naar aantrekkelijke bedrijven. Probleem is dat het aanbod van het kapitaal de beschikbaarheid van volwassen proposities in Nederland overstijgt. Iedereen vist in dezelfde vijver. Daarom zie je nu dat investeerders de drukte willen ontlopen en zich meer gaan richten op alternatieven, zoals start-ups.’

Volgens Schuitevoerder worden ze niet afgeschrikt door verhalen dat bijvoorbeeld slechts één op de honderd start-ups in Silicon Valley een succes wordt. Voor een bank daarentegen is een investering in een start-up vaak te risicovol. ‘Die richt zich liever op bedrijven die al terugkerende omzet hebben, of waar in ieder geval voldoende cash flow beschikbaar is om aan rente en aflossingen te kunnen voldoen. Start-ups hebben vaak de behoefte om deze cash juist in de groei te investeren in plaats van aan de bank te geven.’

Voorbeelden

Een sprekend voorbeeld is de Nederlandse start-up Wercker die in januari 2016 een investering van 4,5 miljoen dollar kreeg van Inkef Capital en het Britse Notion Capital. Wercker biedt een softwareplatform voor het snel bouwen van applicaties. Inkef staat voor ‘INvesting in the Knowledge Economy of the Future’, en is opgericht door Stichting Pensioenfonds ABP om te participeren in start-ups. Naast de investering in Wercker stak Inkef ook nog eens 2,5 miljoen euro in de Groningse start-up Crowdynews, die middels social media nieuwsfeeds over specifieke onderwerpen samenstelt.

Andere voorbeelden zijn onder andere de participatie van één miljoen euro van investeringsmaatschappij Newion in Mall Connect, een aanbieder van een online marketingplatform voor winkelcentra en winkels, VOC Capital Partners dat een belang nam in WePrevent (live camerabewaking via internet) en een gezamenlijke internationale investering van de durfkapitalisten Ventech, Fortino Capital en Henq in Insided, een leverancier van software waarmee bedrijven hun eigen social media-platform kunnen opbouwen.

De Vries wijst ook nog op uitzendbureau Randstad en financieel dienstverlener Aegon die via hun aparte investeringsvehikels zijn ingestapt in start-ups. Randstad deed dat bij Pymetrics, een Amerikaanse bedrijf dat big data, neurowetenschappen en gamification inzet om een carrièreprofiel van gebruikers te maken; Aegon stapte in bij Newest Industry, bouwer van online community-software. ‘Op die manier beleggen die bedrijven niet alleen, ze kopen tevens innovatieve technologie in. Aegon nam in april ook al een minderheidsbelang in Mobgen dat mobiele systemen en applicaties voor digitaal klantcontact ontwikkelt.’

Overheid

Maar wat de MBCF-adviseurs extra in het oog springt, is de betrokkenheid van de Nederlandse overheid bij diverse venture capitalist-deals. Al dan niet aangejaagd door de roep vanuit de Europese Commissie dat lidstaten meer moeten doen om een gunstig start-up-klimaat te creëren, hebben diverse (semi)overheidsfonden zich laten gelden in het eerste kwartaal van 2016. Zo stak de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) samen met investeerder Tiin Capital in februari twee miljoen in Sendcloud, een online verzendplatform voor webwinkels. De Participatiemaatschappij Oost-Nederland stapte in bij iWelcome, een aanbieder van identiteits- en toegangsoplossingen voor cloud computing.

Innovationquarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, investeerde zelfs in het eerste kwartaal in drie jonge ondernemingen: Solarmonkey, dat aan een softwareoplossing werkt waarmee installateurs de opbrengst van zonnepanelen exact kunnen uitrekenen, robotmaker Robot Robots Company (RRC) en Riskid, een ontwikkelaar van risicomanagementsoftware. 

Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 5, mei 2016.

Overige deals

Het aantal geregistreerde transacties in het eerste kwartaal (68) ligt wat lager dan het eerste kwartaal (77 transacties) van 2015. Naast dat er een groeiende aandacht te zien was voor start-ups sprongen diverse deals in het oog. Een paar voorbeelden:

-          Nadat twee keer eerder investeerders het bedrijf hadden overgenomen (2003: AlpInvest en Advent International; 2011: CVC Capital Partners) is Raet, leverancier van software voor personeelszaken en salarisadministratie, nu in handen van de Britse investeringsmaatschappij HgCapital.

-          Printerfabrikanten zijn hun bedrijfsmodel aan het kantelen omdat er minder omzet wordt gehaald uit de verkoop van printers en kopieerapparaten. Zo kocht Canon Docspro, een leverancier van oplossingen voor document capturing, document management en intelligente documentverwerking.

-          Steeds vaker richten traditionele private equity-partijen hun vizier op de ict-markt. Exponenten in dit kwartaal zijn Nordian Capital dat een belang nam in de ict-dienstverlener Open Line en NPM Capital dat aankondigde de it-divisie van zakelijk dienstverlener Conclusion over te nemen. 

-          Bedrijven plegen regelmatig overnames om specialistische kennis binnen te halen. Zo kocht it-dienstverlener Accenture CRMWaypoint uit Hilversum. Dit bedrijf is gespecialiseerd in advies- en technologiediensten voor Salesforce-cloudoplossingen op het gebied van verkoop, service en marketing.

Overzicht

Klik voor een PDF-overzicht HIER.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-13T10:03:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.