Cloud 28+ als Europese cloudstore

Marktplaats voor de juiste mix

Cloud 28+ is een marktplaats waar Europese bedrijven hun diensten kunnen publiceren en waar klanten gericht op zoek kunnen naar een passende cloudoplossing. De Europese markplaats is een initiatief van de Europese Commissie en wordt ondersteund door Hewlett Packard Enterprise (HPE). Het netwerk werd in september 2015 opgericht en biedt inmiddels meer dan 815 cloudoplossingen.

Het doel van dit nieuwe platform is het samenbrengen van vraag en aanbod in de Europese markt. Het is een tegengeluid richting de Amerikaanse cloudmarkt, voornamelijk met het oog op security en de Europese wet- en regelgeving omtrent dataopslag. De naam van de marktplaats verwijst naar het aantal bij de Europese Unie aangesloten landen en meer. Ook landen zoals Zwitserland en Israël kunnen namelijk meedoen aan het netwerk, mits ze voldoen aan de Europese compliancy.

Het aanbod van Cloud 28+ bestaat uit een mix van verschillende cloudservices die eventueel ook kunnen worden gemixt. Volgens Clemens Esser, ‎chief technologist bij HPE, gaat het om de juiste mix bestaande uit een hybride oplossing van private en public cloud. HPE levert volgens de chief technologist zelf goede oplossingen voor een private cloud (Helion CloudSystem en Cloud Service Automation), maar heeft geen eigen public cloud-oplossing. Daarom werkt het bedrijf mee als technologiepartner in Cloud 28+. De partners van het cloudnetwerk kunnen elkaar goed aanvullen in die juiste mix van oplossingen.

Erik van Nispen, cloud indirect manager GWE bij HPE, vult aan dat Cloud 28+ eigenlijk een soort appstore is voor enterprises en serviceproviders. Echter vinden op het platform geen transacties plaats. Het is een overzicht van applicaties van het Europese cloudaanbod waarbij kan worden gefilterd op bijvoorbeeld locatie van het datacenter, soort oplossing en herkomst van het bedrijf. Bezoekers van het platform kunnen op basis van hun wensen en eisen op zoek naar de juiste partner of partners. Sinds het oprichten van het platform zijn namelijk ook nieuwe samenwerkingen tussen organisaties tot stand gekomen.

Esser vervolgt dat het partnerschap van HPE met Cloud 28+ goed aansluit bij het idee om als bedrijf veel met ‘open standaarden’ en partners te werken. ‘Wij helpen Cloud28+ met onze partners te faciliteren, maar zijn niet de eigenaar van het platform. Wanneer bedrijven via deze marktplaats diensten afnemen, betekent dat dus niet dat automatisch dat het om HPE-oplossingen gaat. We hebben onze eigen CloudSystem-oplossing, die gebaseerd is op het OpenStack-platform, maar werken ook samen met oplossingen van VMware, Microsoft Azure en Amazon Web Services. We willen juist altijd kijken naar wat de klant nodig heeft.’ Van Nispen vult aan en meent dat het juist een groot onderscheidend vermogen biedt omdat de eindgebruiker nu geen vendor lock-in meer heeft.

HPE is het Cloud 28+-platform gezamenlijk gestart met Europese commissie. HPE faciliteert hierin met de kennis die nodig is om de marktplaats te creëren en de technologie (Helion CloudSystem) om deze beschikbaar te stellen aan de markt, maar is geen eigenaar, aldus Esser. Van Nispen meent dat er behoefte is aan deze markplaats doordat veel bedrijven zowel nationaal als internationaal gebonden zijn aan de regelgeving en lokale afspraken per land. Met een eigen cloudstrategie wil de Europese commissie meer onafhankelijk worden van Amerikaanse oplossingen en een marktplaats bieden met verschillende diensten die voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. Dit is niet alleen interessant voor Europese bedrijven, maar ook voor bedrijven buiten Europa die hier een vestiging hebben en moeten voldoen aan de regels van Europa. Van Nispen: ‘We zijn voor de Amerikanen een vreemd continent qua compliancy.’

Sinds de start in september 2015 zijn er ongeveer 815 cloudservices beschikbaar. Inmiddels zijn er 191 partners die hun diensten hebben gepubliceerd op de marktplaats. Twaalf daarvan zijn Nederlandse aanbieders, waaronder Exact, Mendix, Progress, iTernity, Axez en Tech Data. Van Nispen: ‘Door een dienst via Cloud28+ te publiceren, vergroten bedrijven hun vindbaarheid en ook hun afzetmarkt. Zo kunnen niet alleen nationale maar ook internationale bedrijven je dienst gemakkelijk vinden.’

HPE is momenteel het platform aan het verbeteren en ziet dat er ook veel samenwerkingen op de site zijn ontstaan. ‘Bedrijven die hun diensten publiceren kunnen heel goed hun catalogus vergelijken met clouddiensten van anderen’, vervolgt Van Nispen. ‘Je ziet dan exact wat er in de markt speelt en ook welke diensten anderen aanbieden die jij bijvoorbeeld niet biedt. Wellicht kan je die oplossingen adapteren en samenwerken, dat maakt je time to market voor bepaalde oplossingen weer een stuk korter.’

Het is de ambitie van het platform om aan het einde van dit jaar 250 partners te hebben, ruim 1500 cloudoplossingen te hebben gepubliceerd en dat 2500 klanten gebruikmaken van Cloud 28+.

Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 5, mei 2016.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-19T11:48:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.