Gesignaleerd: sensory reality

Virual reality die álle zintuigen raakt

Virtual reality

Het Nederlandse bedrijf Sensiks levert de Sensory Reality Pod, een cabine waarin 3d-content is verrijkt met zintuigelijke ervaringen zoals ruiken en voelen. Er bestaan toepassingen voor de game- en entertainmentindustrie, maar de ruimte is ook in te zetten voor therapeutische sessies. Personen met een verstandelijke beperking, getraumatiseerde oorlogsveteranen en dementerenden kunnen baat hebben bij sensory reality, een technologie in opkomst.

Virtual reality (vr) is van oorsprong gericht op zien en horen. Kijkend door een vr-bril betreedt de gebruiker een driedimensionale virtuele wereld die is opgebouwd uit visuele prikkels en geluidseffecten. Sensory reality (sr) vergroot het aantal zintuigelijke prikkels. Dat gebeurt bijvoorbeeld door geur, warmte (temperatuurschommelingen), luchtstromen (wind) en bewegingen van de vloer of de ruimte toe te voegen. Die stimuli versterken de vr-ervaring en maken de beleving realistischer doordat de bezoeker ook ruikt en voelt wat hij ziet. In de Sensory Reality Pod, een interactieve belevingscabine van Sensiks, zijn licht-, geluid-, wind- en -geurmodules ingebouwd. Dat verhoogt het effect van de virtuele ervaring.

Toepassingen

Er zijn allerlei mogelijke toepassingen binnen entertainment en muziek. Met een api die eind 2017 uitkomt, kunnen ontwikkelaars 3d-content verrijken met stimuli als geur, warmte en wind- en lichteffecten. Bestaande 3d-content is uit te breiden via de pod door effecten te koppelen aan de beelden. In een 3d-animatie loopt een bezoeker bijvoorbeeld door een bos. Hij kan 360 graden om zich heen kijken, terwijl hij het bos ook ruikt en de wind voelt waaien. Sensiks werkte hiervoor samen met een geurexpert om de geurmodules te ontwikkelen en om meer te leren over de effecten van geur.

Verstandelijke beperking

Samen met ggz-organisatie Philadelphia wordt geëxperimenteerd met toepassingen voor personen met een verstandelijke beperking. Kleurige 3d-animaties worden aangevuld om in zichzelf gekeerde personen een sensomotorische reactie te ontlokken. Philadelphia experimenteert met verschillende therapieën voor personen met verstandelijke beperkingen, door bijvoorbeeld reacties uit te lokken of juist een beschermende en rustige omgeving te bieden. Eventueel kan een patiënt samen met de therapeut plaatsnemen in de cabine.

Met defensie is samengewerkt aan een traumaverwerkingsmodule. Soldaten die kampen met posttraumatische stress kunnen in de cabine een mortieraanval herbeleven. Ze staan ineens weer in een angstaanjagende gevechtssituatie en horen levensecht de inslagen, ruiken brand en het zweet breekt hen uit door de warmte in de cabine. Door de situatie in een realistische reconstructie te herbeleven, moeten de klachten afnemen.

Doorontwikkeling

Voor de doorontwikkeling van de pod kijken de makers naar mogelijkheden om bewegingen toe te passen. Er wordt gedacht aan een zitje dat meebeweegt. Ook is de gebruiker aan allerlei sensoren te koppelen. Zo is in een therapeutische sessie de hartslag, het zweetgehalte en de hersenactiviteit te meten om een analyse te maken van de reacties op een 3d-video.

Volgens Sensiks is de belangstelling voor sr groot. De eerste zorginstellingen hebben al een cabine aangeschaft en tijdens wereldwijde beurzen ontmoet het bedrijf veel interesse in de toepassing.

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-11T11:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.