Investeren in blockchain ondanks scepsis

Blockchain: we horen er veel over en er worden nog steeds talloze toepassingen en hackathons aangekondigd. Maar scepsis neemt ook toe. Kan de technologie zijn beloftes wel waarmaken; is het wel meer dan een oplossing voor niet bestaande problemen, zoals mening criticus roept? Desondanks zetten grote bedrijven en organisaties nog steeds volop in op blockchaintechnologie? Pure marketing of toch grensverleggend?

Afgelopen najaar viel er onder de blockchain bashers het nodige leedvermaak te horen na het nieuws dat het blockchainproject Tradelens van IBM en Maersk op losse schroeven stond. Het nieuwe digitale handelsplatform beloofde middels blockchaintechnologie containervervoer realtime te monitoren. Ook zou binnen de keten de digitale communicatie tussen toeleveranciers sterk verbeteren. Tradelens zou de wereldwijde scheepvaartsector miljarden euro’s op jaarbasis schelen.

In de praktijk bleek dat containerrederijen geen trek hadden om zich aan te sluiten. Vervoerders zijn bang dat ze niet op gelijke voet in het platform stappen. Ook een kritisch rapport van adviesbureau PwC over het overschatten van de praktische invoering toonde aan dat de verwachtingen wellicht toch te hoog gegrepen zijn.

Hyperledger Fabric

Hyperledger

Het Hyperledger-project is een open-source samenwerkingsverband om de blockchain-technologie verder te ontwikkelen. Het is een wereldwijde samenwerking waarbij bedrijven, universiteiten, startups en technologie-aanbieders uit verschillende industrieën en branches betrokken zijn. Naast ontwikkelaars en deelnemers uit de financiële wereld zijn ook specialisten op gebieden als IoT, supply chain en productie aangesloten bij Hyperledger.

Toch is binnen vijf tot tien jaar blockchain een ‘mainstream optie’ voor het goedkeuren van transacties en de verificatie voor data-uitwisseling tussen bedrijven. Dat vindt Joost Volker, verantwoordelijk voor de divisie Blockchain Cloud Service van Oracle in Europa. Volker lichtte tijdens de recente Oracle Open World in Londen de blockchainstrategie van het bedrijf toe. Daarin speelt Hyperledger Fabric een belangrijke rol.

Oracle sloot zich in augustus 2017 aan bij het Hyperledger Fabric-project. Dat is een door de Linux Foundation opgezet samenwerkingsverband voor het ontwikkelen van open source blockchaintoepassingen (zie kader). In juli 2018 kwam het Amerikaanse it-concern met de eerste commerciële propositie rond deze technologie. Daarmee is Oracle volgens Volker ruim op tijd om na de pioniersfase serieus aan de slag te gaan met blockchain voor bedrijven en overheidsinstanties. ‘Als partijen gegevens over de grenzen van sectoren of landen willen uitwisselen, zal steeds vaker blockchain of liever gezegd 'distributed ledger'-technologie in beeld komen. Wij denken dat Hyperledger Fabric, als 'permissioned distributed ledger' voor onze doelgroep de beste functionaliteiten biedt.‘

Blockchaincloud

Het team van Volker helpt geïnteresseerde Oracle-klanten met de stap naar blockchain. Het bedrijf biedt in een publieke cloudomgeving een uitgebreide tooling aan om een blockchain-netwerk op te zetten en in gebruik te nemen. Hij legt uit dat organisaties, die iets met blockchain willen doen, dat allemaal zelf moeten uitzoeken en daarmee vaak veel tijd kwijt zijn, bijvoorbeeld met het deployen van containers om de blockchain te kunnen draaien, het bouwen en coderen van integraties en het inzichtelijk krijgen van gebruiksdata. ‘Oracle biedt het Hyperledger-framework met een aantal componenten eromheen, levert het inclusief infrastructuur en schakelt mee met het aantal transacties in de blockchain zonder dat de klant daar iets aan hoeft te doen’, aldus Volker.

Door die onderdelen als clouddienst aan te bieden kunnen klanten meteen aan de slag, stelt hij. Op dit moment telt de blockchaincloud van Oracle ongeveer honderd gebruikers. Het gaat om eindklanten of softwarebedrijven die zelf diensten bieden aan bedrijven of organisaties met de Oracle-oplossing als basis, zoals maritiem goederentransport of beveiligde documentafhandeling.

Een voorbeeld is Certified Origin uit Italië, dat het produceren en verschepen van haar premium olijfoliemerk Bellucci checkt met blockchaintechnologie, waardoor ze de herkomst van kleine familiebedrijven en de hoogste kwaliteit kunnen garanderen. Of Circulor uit het Verenigd Koninkrijk dat in Rwanda 'conflict minerals' gaat traceren van de mijn tot verwerking in hoogwaardige producten als batterijen voor elektrische auto’s.

Tracking & tracing

"Klanten denken bij blockchain vaak aan een piramidespel"

Volgens Volker is die vorm van een blockchain-technologie waarin tracking en tracing van de grondstoffen van producten is verwerkt nu nog iets voor duurdere merken die willen laten zien waar het product vandaan komt, maar is het over een paar jaar gemeengoed. Merken, die dan niet kunnen laten zien waar hun product vandaan komt, kunnen dan minder gewild worden.

Het bedenken van tracking & tracing-toepassingen is populair in de blockchainwereld. Zo presenteerde het Franse technologieconcern Schneider Electric op zijn Innovation Summit in Parijs een private blockchain voor de detailhandel. Samen met een aantal Franse producenten van zuivel en wijn, de transporteurs ervan en winkelketens die het afnemen, is een blockchainopzet uitgewerkt. De betrokken partijen leggen in een ledger (software-grootboek) afspraken vast over de kwaliteit, benodigde certificaten, de reistijden, de temperatuur van de goederen, het aantal schokken tijdens het transport, een speciale behandeling voor bepaalde producten, etcetera. Die gegevens worden gehasht en kunnen daardoor niet aangepast worden zonder dat de andere partijen daar een melding van krijgen.

Een Iot-sensor op een pallet zendt vervolgens elke vijf of tien minuten via het 'low power area network' Sigfox gegevens uit. Bij het afleveren van de lading kan worden vastgesteld of de afspraken zijn gehaald volgens de regels die in het grootboek zijn vastgelegd. De afnemer kan besluiten om een bestelling te weigeren of korting te eisen, bijvoorbeeld als een gevoelige lading meer schokken te verduren heeft gehad dan is vastgelegd. Of als een order met bederfelijke waar te laat wordt afgeleverd. Zoiets kan ten koste gaan van de kwaliteit.

Stabiel platform

Schneider Electric is vooral met blockchainproeven bezig omdat klanten er naar vragen; ze willen weten wat de technologie behelst. Zoiets gaat ook op voor Fujitsu; de Japanse it-grootmacht opende een blockchain-expertcenter in Brussel.

Frederik de Breuck, business assurance manager bij Fujitsu Benelux, vertelde op het afgelopen Fujitsu Forum in München dat het bedrijf voor de Belgische overheid een studie doet naar 'smart cities' en of de blockchain daarin een rol kan spelen. 'We waren al, met ondersteuning vanuit Japan, aan het nadenken over een business case voor blockchain in de financiële wereld. Door die opdracht van de overheid keken we ook over de grenzen van deze sector heen. Toen men eenmaal wist waarmee we bezig waren, kregen we zoveel vragen over blockchain buiten de financiële wereld, dat we haast vanzelf een expertisecentrum op dit gebied binnen Fujitsu zijn geworden. '

De Breuck erkent dat een grootschalige blockchaintoepassing nog op de markt moet komen. 'Als ik het woord blockchain bij klanten laat vallen, gaan vaak de wenkbrauwen omhoog. Ze denken dan vaak aan cryptocurrency, dat een wildwest-imago heeft, een piramidespel. Zij willen juist de verzekering dat alles betrouwbaar is; ze eisen een stabiel platform, met gebruikservaring. Ik spreek dan ook liever van een smart contract-oplossing.'

De Fujitsu-innovator stelt dat een blockchain-eindoplossing niet bestaat. 'In mijn optiek is blockchain een deel van een oplossing en wel voor een uiterst betrouwbare identificatie. Daarin liggen zeker mogelijkheden. We zijn onder meer bezig met een factuurtoepassing in de cloud, met automatische goedkeuring middels blockchain.'

Dit artikel verscheen in Computable Magazine 2019, nr.3.

Adoptie stimuleren

In Nederland hebben Blockchain030 en Lisk Center Utrecht de handen ineengeslagen met als doel blockchainadoptie in Nederland te versnellen. Doel is om de obstakels weg te nemen die een snelle opmars van blockchainapplicaties in de weg staan, zoals een gebrek aan deskundige blockchainprogrammeurs, het onvoldoende uitontwikkelen van de technologie en het ontbreken van een 'killer-applicatie.'

De twee partijen willen een community opzetten waarbij bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties de mogelijkheid om vraagstukken rondom blockchainontwikkeling voor te leggen aan het netwerk van ervaren blockchainprogrammeurs en ondernemers. Ook organiseren de samenwerkende partijen bijeenkomsten waarin inspiratie en kennisdeling moeten leiden tot potentiële nieuwe business cases.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Daar gaan we weer...

"Een voorbeeld is Certified Origin uit Italië, dat het produceren en verschepen van haar premium olijfoliemerk Bellucci checkt met blockchaintechnologie, waardoor ze de herkomst van kleine familiebedrijven en de hoogste kwaliteit kunnen garanderen. "

Knap hoor als je dat met de blockchain kan! Welk aspect of principe van de blockchain is hier dan verantwoordelijk voor en welk probleem lost blockchain dan precies op?

Beschrijf nu eens gewoon in woorden op wat er dan gebeurt.

Als er in de blockchain staat dat Controleur X heeft gezien dat boer Y zuivere extra verge olijfolie aanlevert, hoe weet je dan zeker dat boer Y controleur X niet heeft omgekocht? Of dat controleur X echt zijn werk goed heeft gedaan? Of dat de olijven echt uit Italië komt?

Geef me nu eens voorbeelden die we kunnen toetsen op merites.

Je kunt best mooie dingen maken en een database met gedeelde verantwoordelijkheid en een openbaar register, maar waarom moet blockchain daar aan zijn haren bijgesleept worden?

@Henri
Probleem dat ontvanger aan het einde van een keten moet vertrouwen op de eerlijkheid van de één na laatste schakel wordt opgelost als controleur A t/m X heeft gezien - en bevestigd - dat boer Y aan het begin van de keten de zuivere extra verge olijfolie geleverd heeft. De onweerlegbaarheid van alle transacties is dus gebaseerd op het principe van transparantie door een controleerbare traceerbaarheid in de keten. En je kunt - zoals jezelf zegt - dus mooie dingen maken met Distributed Ledger Technologie.

Er zijn voldoende wetenschappelijke artikelen over de combinatie van DLT & blockchain waarin er voorbeelden in de supply chain getoetst worden op hun merites. Mooie term hierin is 'social supply chain sustainability' want dat binnen een blockchain informatie niet gewijzigd kan worden zonder de toestemming van actoren A t/m X zorgt er dus voor de koper er zeker van kan zijn dat de goederen die worden gekocht afkomstig zijn uit ethische bronnen. En dat is met name bij de (milieu)bewuste kopers tegenwoordig echt een dingetje aan het worden.

"want dat binnen een blockchain informatie niet gewijzigd kan worden zonder de toestemming van actoren A t/m X zorgt er dus voor de koper er zeker van kan zijn dat de goederen die worden gekocht afkomstig zijn uit ethische bronnen."

Ik zie in de immutable ledger (heb jij ook reacties kunnen wijzigen nadat ze geplaatst zijn?) van Computable dat EWOUT DEKKINGA | 20 JUNI 2019 22:20 deze reactie heeft geplaatst. Hoe weet ik dan dat jij jij bent? Zeker als je meeneemt dat je anoniem post en usernames geen unique constraint hebben.

Met andere woorden. Het is onzin wat je schrijft en eerlijk gezegd weet je normaal gesproken wel waar je het over hebt, dus ik twijfel sterk of de "Echte" Ewout Dekkinga dit wel geplaatst heeft.

Met blockchain kun je niets bewijzen over ethische bronnen. Gewoon niet. En de keten in een ledger opnemen, dat kun je ook wel goed zonder blockchain. Als de eigenaar je geen rechten geeft om data te muteren of verwijderen is dat "on par" met een blockchain.

Je moet dus alle actoren in de keten vertrouwen en dat vertrouwen wordt niet geborgd door de blockchain. Daarnaast hoe voorkom je dan foute invoer?

Nouja, ik val in herhaling.... Volgens mij wil je gewoon tegengeluid geven omdat het kan. Als ik helemaal voor was geweest had je wel weer iets anders gevonden om tegen te zijn :-)

Henri,
Je slaat de spijker op z'n kop, de transparantie binnen DLT geldt namelijk ook de identiteit van alle actoren in de keten. Dat is anders dan de gebruikelijke manier van zaken doen waar je alleen de één na laatste schakel controleert middels bijvoorbeeld het handelsregister. Een familiebedrijf in Italië welke 300 jaar dezelfde kwaliteit olijfolie levert heeft geen belang in naamswijzigingen of anonimiteit, dat ligt uiteraard anders voor de handelaren in Haarlemmerolie.

Ik kan niet mijn reacties (of eerdere opinies) wijzigen noch verwijderen en mijn 'immutable ledger' op Computable is openbaar. En ik stelde op 7 september 2012 al dat het gebrek aan transparantie een punt gaat worden in de bedot.com economie. Social supply chain sustainability gaat om een globale end-to-end transparantie in de keten gaat waarin DLT en blockchain een middel is. En uiteraard kan het middel ook erger dan de kwaal worden als er geen recht gedaan wordt aan het peer-to-peer review principe in de keten waardoor boer Y alsnog uitgebuit kan worden door actor A t/m X.

Hi Ewout, je gebruik van schrijftaal is meer een bewijs van je identiteit dan het labeltje boven je reactie :-)

"de transparantie binnen DLT geldt namelijk ook de identiteit van alle actoren in de keten."
Die transparantie kun je ook krijgen zonder DLT en blockchain. Identiteiten in een blockchain is nogal een dingetje, en als je het goed wilt doen moet je weer vertrouwen op derden partijen en dan kom ik dus weer terug; hier voegt de blockchain niets toe.

En eigenlijk gaat het artikel hierover. Men blijft maar geldt steken in blockchain, terwijl blockchain niet het juiste middel is voor je probleem. En hier gaat het dus ook over het stukje "zwendel" dat als je geldt uitgeeft aan blockchain en blockchain consultants dat je in de regel dus je geld kwijt bent. Dat staat helemaal los van de cryptovaluta.

Blockchain is dood en als het dan toch toegepast wordt is het niet de blockchain zelf die de waarde creëert. Bitcoin als prachtige uitzondering is gewoon zo'n unicorn...

Henri,
Ik stel dat vertrouwen een probleem is in een supply chain die uit 100+ actoren in 28 landen bestaat. De Blockchain Toegevoegde Waarde (BTW) van een digitale tweeling binnen een fysiek proces biedt mogelijkheden binnen de Europese Economische Ruimte om fraudes te bestrijden maar geen wonderen. Als je iets minder op de man gespeeld had en meer op de bal dan had je begrepen dat het onderwerp waar ik op wees vertrouwen was en dat dit vertrouwen niet zo zeer in de technologie ligt.

Nu mijn identiteit voor jouw is bewezen in wat ik lever, een reactie in een schrijftaal die prikkelt tot wat verder nadenken, wijs ik nogmaals op de problematiek van social supply chain sustainability. Kritische consumenten willen namelijk overtuigd worden aangaande het ethisch handelen in supply chains van met name de grote multinationals. Het zijn deze actoren - Wij van WC-eend, adviseren WC-eend - die geen belang hebben bij transparantie in de keten omdat voor uitbuiting van boeren, concurrentievervalsing op plaatselijke markten en de onderlinge globale prijsafspraken business as usual zijn. De door jouw verfoeide derden in de vorm van de toezichthouders leggen dan ook met regelmaat boetes op aan deze actoren.

Ik ben benieuwd naar je 'killer-app' aangaande de business case van social supply chain sustainability want volgens FTM wordt er jaarlijks binnen de EER alleen al voor meer dan €50 miljard gefraudeerd met BTW-carroussels. Stel dat je dit met 50% zou kunnen verminderen door €100 miljoen te investeren in een technologie die zich nog niet bewezen heeft als oplossing maar veelbelovend lijkt. Stellen dat dit weggegooid geld is lijkt me dan een emotionele bewering die erg slecht onderbouwd is want waarom zouden we dan nog geld steken in onderzoek naar de genezing van allerlei ziekten?

Als ik op de man gespeeld heb, dan heb ik dat niet zo bedoeld en in dat geval sorry.

Ik verfoei geen toezichthouders hoor. Waar maak je dat uit op?

Er zijn een paar redenen te verzinnen waarom je de uitbuiting van boeren wilt voorkomen:
- Idealisme
- Marketing
- Toezichthouders / compliance
Of een combinatie daarvan en ik kan er nog wel een paar verzinnen. Het gevaar van "netjes" handelen zal de prijs opdrijven, maar dat hoop je te compenseren moet goede marketing.

Mijn punt is dat een blockchain hier nauwelijks iets aan te kan voegen en dat er mogelijk wel andere oplossingsrichtingen zijn die je kunt onderzoeken. Ik geloof dus niet dat er een killer blockchain app is en over een killer app om de supply chain te versterken om de sustainability te bewerkstelligen heeft niet per se mijn aandacht.

Investeren in de speurtocht naar een veelbelovende oplossing is prima, maar het is duidelijk dat de "blockchain" veelal misbruikt wordt om geld los te troggelen. Ik leg uit waarom dat zo is en René doet dat ook op zijn manier. Dat heeft niets met emotie te maken, want we onderbouwen het ook en ik geef daarin ook technische hints.

In mijn ogen raakt je laatste zin kant nog wal. Of geloof jij dat je de blockchain kunt inzetten op de genezing van ziektes te onderzoeken? Je hebt het volgens mij zelf een keer geschreven: Als blockchain je hamer is, zie je in een probleem een spijker.

Als je ziektes wilt oplossen moet je zoeken naar oplossingsrichtingen. Maar nu gaat het andersom: We hebben een blockchain, welke problemen zou je daarmee op kunnen lossen?

Tot slot, het probleem is simpel: Blockchain is een data structuur. Hoe kun je dingen bewijzen in de vastlegging in een data structuur?

Als er ergens geschreven staat: "Dit stuk grond met deze geografische punten is van persoon X met sofinummer dat"
Wanneer is die bewering waar? Wat is daar voor nodig? Dan kom je uiteindelijk terecht wat ik bedoel.

Henri,
Eerlijk zaken doen hoeft helemaal niet de prijs op te drijven, een eerlijke prijs aan de achterkant van de keten en de voorkant is heel goed uit te leggen aan consumenten. De 'Just do IT' hiervan wringt echter met de winstmarges die
behaald kunnen worden als je dure merkkleding in lagelonen landen laat produceren.

Natuurlijk verandert het gedrag van dit soort organisaties niet door blockchain. Het koopgedrag van de consument veranderd hierdoor echter wel. Ik wees in eerste reactie op hashgraph netwerken, de datastructuur van transaction-based directed acyclic graphs (TDAG) ligt niet in het block maar de log. Simpel gezegd ligt focus bij de Distributed Ledger Technologie dus op de geldigheid van de ruil in plaats van de geldigheid van het ruilmiddel. Bij DLT gaat het dan ook om de proof of stake en niet de proof of work, bij de 'smart contracts' kan laatste ook Polaroid zijn:-)

Dingen bewijzen in de vastlegging van een datastructuur is niet zo moeilijk, binding van een specifieke locatie aan een natuurlijk persoon (sofinummer) gaat veelal om een hypothecaire onderpand. Hiervoor is veelal de tussenkomst van een notaris noodzakelijk maar dat is waarschijnlijk niet het antwoord wat je wou horen. Ik denk trouwens - op basis van ervaring - dat de inzet van transaction-based directed acyclic graphs (TDAG) wel degelijk kan helpen om ziekten te bestrijden. De vergelijking ging echter om de kortzichtigheid van de boekhouder die de pest voor innovatie is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-19T10:14:00.000Z Pim van der Beek en Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.