Computable Awards 2020: virtueel vanuit theater Scala

Presentatrice Eva Brouwer en Peter van der Veer, commercieel directeur Jaarbeur tijdens de Computable Awards 2020 in het Scala-theater. Foto: Michiel Ton

De afgelopen Computable Awards verliepen dit jaar via een livestream. Maar niet alles was virtueel. Het Scala-theater van de Jaarbeurs vormde het hart van de uitzending. Er was zelfs plek voor een beperkt aantal gasten, coronaproof natuurlijk. Een kijkje achter de schermen.

Waar normaal op het gala van de Computable Awards in het Beatrix Theater de glazen klinken en heerlijke gerechten worden uitgeserveerd, heerste er tijdens de afgelopen editie 2020 een ogenschijnlijke rust, slechts 'verstoord' door de uitgenodigde disc jockey, ex-it-ondernemer Sebastiaan Hooft, die met wat proefplaatjes de leegte vult. Ditmaal geen liveshow maar een livestream vanwege de coronamaatregelen. Een select aantal mensen werkt geconcentreerd aan de laatste voorbereidingen voordat de show 24 november om 20.30 uur online van start gaat. ‘Nog vijf minuten’, klinkt het vanuit de speciaal voor deze avond ingerichte regieruimte.

Jaarbeurs, waarvan Computable onderdeel is, anticipeerde op de coronacrisis door een van de beurshallen om te toveren tot het Scala Theater. Losjes gebaseerd op het beroemde Scala van Milaan is dit tijdelijke theater door de ruime opzet en de drie verdiepingen met loges coronabestendig; André Hazes jr. gaf er al concerten tot de nieuwe lockdown weer roet in het eten gooide.

Desalniettemin leent Scala van Jaarbeurs zich nog uitstekend voor het organiseren en uitzenden van een livestream met een beperkt aantal gasten. De voorzieningen liggen er; wat extra nodig is, zoals een meterslange zwenkcamera, wordt ingehuurd en in de hoeken en plekken waar de opnames plaatsvinden, is de immense zaal sfeervol aangekleed. Of, en daar zorgen de camera- en geluidsmensen voor, wordt dusdanig ingezoomd dat omgevingsbeeld- en -geluid wordt weg gefilterd. De kijkers op de website van Computable en de social media hebben geen idee in wat voor grote ruimte de opnames eigenlijk plaatsvinden.

Veranderende tijden

Natuurlijk zitten er schoonheidsfoutjes in zo’n eerste uitzending; zo gaat het live schakelen met hoofdredacteur Sander Hulsman, die in het land prijzen uitreikt, een keer mis en krijgen kijkers ineens een vertegenwoordiger van Freedom Internet (winnaar Computable Award Tech-startup) in beeld. Maar daar weet presentatrice Eva Brouwer handig een draai aan te geven. 'Sander, waar ben je?’

Zoals Peter van der Veer, commercieel directeur Jaarbeurs, het stelt aan het begin van de Computable Awards-uitzending: ‘Het Scala Theater staat letterlijk en figuurlijk in de steigers.’ Waarmee hij wil zeggen dat Jaarbeurs tijdens deze pandemie op zoek moet naar nieuwe ontmoetingsvormen.

Eerder dit jaar draaide de beursorganisatie al warm met de organisatie van het semi-live evenement The Digital Dutch goes Digital van KPN, een ruim een uur durende online-uitzending over digitale communicatie en online-samenwerking. En, tekent Van der Veer aan, ook de XL-testlocatie die de Jaarbeurs met de GGD Regio Utrecht heeft opgebouwd op een van de parkeerterreinen is een voorbeeld van anders denken in deze ‘changing times’, zoals het motto van de Computable Awards 2020 luidt.

Dit artikel staat ook in Computable-magazine #01/2021.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-30T11:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.