Radically Open Security maakt liever geen winst

Melanie Rieback geeft tijdens TBX lezing over duurzame technologie

Melanie Rieback

Melanie Rieback [Foto: Sebastiaan ter Burg/Wikimedia Commons]

Het bedrijf Radically Open Security is opgezet als een sociale onderneming en is een collectief van zelfstandige beveiligingsspecialisten. ‘Klanten met respect behandelen en het onderdrukken van de neiging tot winstmaximalisatie zijn volgens oprichter en ceo Melanie Rieback de drijfveren van het bedrijf. Zij claimt het enige consultancybedrijf voor computerbeveiliging ter wereld te zijn zonder winstoogmerk.

‘Wij zijn een idealistische groep beveiligingsonderzoekers, netwerk- en forensische nerds en winnaars van Capture The Flag, die met passie de wereld veiliger willen maken. Wij geloven in transparantie en openheid, en ons doel is om de maatschappij te beveiligen die ons in de eerste plaats in staat stelt om een bedrijf te runnen’, meldt de website van de not-for-profit-onderneming.

Rieback, geboren in Cleveland (VS), heeft een indrukwekkende, academische bagage. BSc informatica en Biologie (Universiteit Miami), Master Computerwetenschappen (TU Delft) en PhD Informatica (VU Amsterdam). Zij wil met haar werk bijdragen aan een (digitaal) veiligere wereld.

Gelauwerd persoon

"Ik heb een sociale instelling en wil dat laten blijken binnen de bedrijfsvoering van mijn security-consultancybedrijf"

Rieback is een gelauwerd persoon. In 2010 is zij uitgeroepen tot ICT Professional van het Jaar (Finalist) door Women in IT, een van de vierhonderd succesvolste vrouwen in Nederland door Viva Magazine (Viva400) in 2010 en 2017, een van de vijftig meest inspirerende vrouwen in tech (Inspiring Fifty Netherlands) in 2016, 2017 en 2019. Ze werd ook uitgeroepen tot de Meest Innovatieve IT Leader door CIO Magazine NL (TIM Award) in 2017 en een van de negen Meest Innovatieve Vrouwen in de Europese Unie (EU Women Innovators Prize) in 2019. Haar bedrijf Radically Open Security werd in 2016 door de Nederlandse Kamer van Koophandel uitgeroepen tot het vijftigste Meest Innovatieve MKB (MKB Innovatie Top 100).

Rieback heeft een sociale instelling en wil dat laten blijken binnen de bedrijfsvoering van het securityconsultancybedrijf dat zij zeven en een half jaar geleden mede-oprichtte en waarvan zij nu de algemeen directeur is. Zo gaat alle winst naar een liefdadigheidsinstelling (Stichting NLnet), die al bijna twintig jaar opensource, internetonderzoek en digitale rechten-organisaties ondersteunt. ‘We werken met ongeveer veertig securityspecialisten’, meldt zij.

Niet mee speculeren

Tijdens het TBX-evenement in Jaarbeurs houdt zij op 4 november een lezing over duurzame technologie. Het sociale aspect (uit People, Planet, Profit) speelt een belangrijke rol in duurzaamheid. ‘Ik heb veel nagedacht over ons businessmodel. Vrijwel alle bedrijven streven naar winstmaximalisatie, voornamelijk om hun aandeelhouders tevreden te stellen. Die prikkel hebben wij weggehaald door ons bedrijf niet verkoopbaar te maken. Er valt dus niet mee te speculeren of te handelen. Ik heb het bedrijf voor één euro verkocht aan de stichting. Ons doel is onze klanten met respect te behandelen en ze digitaal veilig te maken.’ Onder het klantenbestand (meer dan 150) klinkende namen als Ahold, Google, de Europese Commissie en Tennet.

De specialisten bespreken onderling de ethische aspecten van hun werk en er komt een rode vlag als iemand vindt dat een bepaalde klant niet handelt volgens de principes die zij aanhangen. ‘Overigens zijn wij daarin minder strikt dan bijvoorbeeld Triodos. Het kan zijn dat een bank niet aan onze idealen voldoet, maar daar kunnen hun klanten niet de dupe van worden, vinden wij. Dus zullen wij hen toch als klant aanvaarden.’

Stabiliteit behouden

"Je bent nooit klaar met het geven van security-adviezen. Dat houdt nooit op"

Transparantie is het handelsmerk van Radically Open Security, een belangrijk aspect overigens van security. ‘Open communiceren met opdrachtgevers is de basishouding van onze medewerkers. Bij veel securityconsultancybedrijven ontbreekt die openheid. Zij zijn bang dat als een klant weet hoe zij een opdracht uitvoeren, dat ze hen dan niet meer nodig hebben. Maar je bent nooit klaar met het geven van security-adviezen. Dat houdt nooit op; wij zijn in elk geval niet bang dat ze ons niet meer nodig zouden hebben.’

Voor de nabije toekomst hoopt Rieback de stabiliteit van de onderneming te behouden. Zij meent dat het platform met zo’n veertig aangesloten professionals een prima grootte heeft. ‘Wij hoeven niet per se verder te groeien. Op onze markt is er ruimte genoeg voor gespecialiseerde adviesbureaus.’

Dit artikel verscheen ook in Computable-magazine #05/21. 

TBX

Op 4 november van 14.00 tot 14.45 uur geeft Melanie Rieback tijdens TBX een lezing over duurzame technologie.

Meer informatie

Gratis registratie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-12T09:31:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.