Nederland scoort goed met telewerken

Meer dan een miljoen mensen werken vanaf andere locatie

Meer dan een miljoen mensen doet regelmatig aan telewerken. Dat is goed nieuws voor de Stichting Nederlands Telewerkforum, maar begin alsjeblieft niet over thuiswerken tegen directeur Philip P. Todd. Hij wordt daar allergisch van. "Ik krijg opeens visioenen van garnalenpellers."

Todd spreekt liever van e-werken. Die term dekt volgens hem het geheel van op afstand (thuis, onderweg of op kantoor) werken. Het Telewerkforum (vanaf januari E-werkforum) is al tien jaar bezig met voorlichting over en stimulatie van thuiswerken/e-werken. En met succes. Kritiek dat het telewerken maar niet van de grond komt, wuift Todd makkelijk weg. "Nederland staat wereldwijd op de eerste plaats voor het gebruik en de inzet van telewerkoplossingen. We hebben een miljoen e-werkers."

Thuiswerken te duur
Telewerken neemt een steeds grote vlucht, zo blijkt uit onderzoek van lector eBusiness Dr. V. P. Kouwenhoven van Hogeschool Inholland. Kouwenhoven:"Juist in de 24-uurs economie kan de Nederlandse kenniseconomie koploper zijn in de inzet van e-werken".
Dat geldt niet voor Inholland zelf. Het netwerk van de school is meer dan uitstekend ingericht voor telewerken, maar Inholland zegt niet hardop dat je mag telewerken. "Tijdens de fusie van Inholland is het onderzocht en toen bleek: thuiswerken wordt te duur", zegt Niels Pols, voorlichter van de Hogeschool Inholland. "Want dan moeten we voor elke werknemer de thuiswerkplek als 'echte' werkplek inrichten. Dat is nogal een kostenplaatje en voor ons niet haalbaar." Pols geeft ook aan dat de meerderheid van het personeel docenten zijn. "En die moeten voor het lesgeven natuurlijk gewoon aanwezig zijn."
Dat is wel eens anders geweest. Tien of zelfs vijf jaar geleden duurde het tijden om iets te downloaden via de toen geldende internetverbindingen. Bovendien waren beveiligingskwesties lastig aan te pakken. "Misschien waren we te vroeg met het telewerken", denkt Todd nu. "Tien jaar geleden was het een e-mancipatietraject voor de werknemer. Nu is het gewoon noodzakelijk door de ellende op de weg. Inmiddels zijn alle technische bezwaren opgelost dankzij bijvoorbeeld vpn (virtual private network) en snelle internetverbindingen. Het gaat nu om een gedragsverandering."
De directeur kent het bezwaar van de 24-uurs economie. Dat iedereen dag en nacht kan doorwerken en er geen onderscheid meer is tussen werk- en privétijd. "Ik zeg niet dat we hier naar toe moeten, maar waarom zouden we ons hier tegen verzetten als de werknemers erom vragen? De grootste 'drive' van e-werken is dat je zelf kunt bepalen wanneer je iets afmaakt en dat niet vijf uur 's middags als deadline geldt."

Werkplek inrichten

Toch is er nog wel een obstakel. E-werken is gebonden aan arboregels. Wie meer dan 20 procent van de arbeidstijd telewerkt, valt onder de Arbowet. Gevolg is dat de werkplek thuis degelijk moet worden ingericht. Bedrijven weten dat, maar alleen de echt grote ondernemingen zijn bereid om dat officieel te erkennen in een telewerkovereenkomst. De vaak kostbare investering wordt dan betaald door het bedrijf.
Verreweg het merendeel van de bedrijven doet dit echter niet, meent Todd. Die bieden wel de technische mogelijkheid om te telewerken, maar gaan niet zover om de verantwoordelijkheid te nemen voor bijvoorbeeld de thuiswerkplek. Toch, klaagt niemand: het bedrijf bespaart geld en de wens van werknemers om op afstand te werken, gaat in vervulling.
Wat Todd betreft zouden de strenge arboregels voor de thuiswerkplek wel wat versoepeld kunnen worden. "Dit neemt de laatste drempel weg bij de werkgever om e-werken in te voeren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-23T00:00:00.000Z Herwin Lans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.