Gartner frist analysemodel voor computerkosten op

Gartner Group pretendeert een nieuwe standaardmethode te ontwikkelen voor het bepalen van total cost of ownership (tco) in de IT-industrie. Om verzekerd te zijn van een groot draagvlak werkt het IT-adviesbureau samen met een aantal IT-bedrijven die het model ondersteunen. Op dit moment zijn dat AST, AT&T, Cirrus, Citrix, Compaq, IBM, Intel, Microsoft, Nec, Novell, Toshiba en Wyse.

Het oude Gartner-concept voor het vaststellen van de kosten van een computeromgeving was drastisch aan herziening toe. Het was niet in staat nieuwe technologieplatformen te analyseren en het paste niet meer bij recente ontwikkelingen en zienswijzen. Gartner beweert dat de geactualiseerde methodologie alle kosten verbonden aan bedrijfsbrede automatisering, zichtbaar zal maken. Ook kunnen verschillende platformen met elkaar vergeleken worden.

Niet nodig

Op dit moment beschikt Gartner over een software-prototype, TCO Analyst genaamd, dat samen met de Amerikaanse software-ontwikkelaar Interpose verder wordt ontwikkeld. Uiteindelijk zal de tco-methodologie bedoeld zijn voor IT-bedrijven èn gebruikers. Centraal staan de dimensies 'complexiteit', 'werk' en 'risico'. Volgens het consultancy-bedrijf verlaagt een minder complexe IT-omgeving de tco, maar moet daarbij ook het soort werk in ogenschouw worden genomen. Het geeft als voorbeeld dat een beurshandelaar een complexere IT-omgeving nodig heeft dan een datatypiste. In de praktijk blijkt echter dat werknemers vaak de beschikking hebben over geavanceerde hulpmiddelen die ze voor hun activiteiten niet gebruiken. In Gartners aangepaste methode zal statistische informatie komen te staan waarmee een verband gelegd kan worden tussen het soort werk en de daarbij horende IT-benodigdheden.
Verder voegt Gartner een risico-factor als meeteenheid toe aan het model. Dat is nodig omdat kostenberekeningen niet altijd een goed beeld geven van het belang van bepaalde functionaliteit. Zo zou het maken van backups vanuit kostenoogpunt een veel te dure zaak zijn. Wanneer echter de risicofactor wordt meegewogen, blijkt dat het gebruik van backups een verstandige beslissing is, aldus Gartner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.