'ABN Amro-effect' blijft uit

Bancaire sector houdt automatisering in huis

Uitbestedingscontracten tussen ABN Amro en EDS en tussen Deutsche Bank en IBM veroorzaken in Nederland geen sneeuwbaleffect. Andere banken willen hun it-afdelingen behouden.

ABN Amro en EDS streven er nog steeds naar het uitbestedingscontract, dat de automatisering van de groothandelsdivisie met zo'n tweeduizend it'ers omvat, eind dit jaar definitief te ondertekenen. Deutsche Bank en IBM willen er begin 2003 uitkomen. Inzet is het door IBM overnemen van het beheer van de it-infrastructuur van de Europese bankvestigingen, inclusief negenhonderd werknemers.
Nederlandse banken volgen echter niet. Vorige week verklaarde Erik Dralans, de Europese it-directeur van ING, tegen Computable dat it-operaties te kritisch zijn om in handen van derden te leggen. Een zegsman van de Rabobank stelt dat bancaire en -it-activiteiten juist, ondermeer vanwege internet, steeds dichter bij elkaar hurken en het daarom handig is een it-club in huis te hebben. Ook andere banken, zoals Fortis, SNS Bank, Van Lanschot Bankiers en Friesland Bank hebben bij navraag geen concrete plannen hun eigen it-afdelingen af te stoten. Wel blijkt er op kleine schaal te worden uitbesteed. SNS laat bijvoorbeeld het werkplekbeheer over aan Unisys, maar doet nog zo'n 90 procent, waaronder softwareontwikkeling en printen, zelf. "Wat we zelf niet goedkoper of beter kunnen, besteden we uit", stelt een zegsvrouw. Ook bij Van Lanschot Bankiers staat pragmatisme voorop. "Soms is het efficiënter een deelproject uit te besteden", zegt een woordvoerder. "Maar", zegt hij, "we nemen ook wel eens projecten terug. Dan blijkt een it-partner toch te weinig af te weten van de voorschriften die gelden in de financiële wereld."

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.