Tekort Intel-chips plaagt laptopproducenten

Het vierde kwartaal dit jaar dreigt te eindigen met een tekort aan Intel-chips voor laptops. Dit raakt de productie van Aziatische, vooral Taiwanese, producenten die vaak ook produceren voor a-merken.

De verkoop van laptops lag in het vierde kwartaal totnogtoe hoger dan Intel oorspronkelijk had verwacht. Het aantal verkochte laptops ligt naar schatting 17 procent hoger. De Tawainese laptopmarkt groeide zelfs 30 procent. Dit meldt de lokale marktmeter Topology Research Institute. Analist Simon Yang van dat onderzoeksbureau spreekt van een gat van 20 procent tussen het aanbod van en de vraag naar laptopchips van Intel.
In het derde kwartaal viel de algehele pc-verkoop licht tegen. Intel voerde toen kortingen door voor met name zijn desktopprocessoren, maar bleef behoudend over de vooruitzichten voor de pc-verkoop in het vierde kwartaal. De voorraad Intel-laptopchips, zowel processoren als chipsets, lijkt nu op te raken voordat het kwartaal voorbij is. Dit leidt volgens Yang tot minder aanbod van laptops en mogelijk zelfs hogere prijzen.
De Taiwanese analist stelt dat het tekort vooral de kleinere spelers zal raken, die immers minder gewicht hebben om hun componententoevoer zeker te stellen. Hij voorspelt voor hun een terugval in de jaarleveringen van 10 procent. Computerproducent Acer bevestigt het tekort. President Wang Jen-tang zegt dat dit een schaduw kan werpen op de financiële resultaten van zijn bedrijf.

Stille periode

Roger Benson, algemeen directeur Intel Benelux, kan momenteel geen toelichting geven op deze berichten. "We bevinden ons nu namelijk in de stille periode die voorafgaat aan de bekendmaking van de financiële resultaten", aldus de topman. Hij bevestigt dat de groei van de laptopverkoop al geruime tijd die van desktops voorbijstreeft.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.