Europese banken bezorgd over 'e-cash'

Elektronische geldvormen zijn een bedreiging voor de macht van centrale banken als de Bank of England en De Nederlandsche Bank.

Die waarschuwing komt van de Bank for International Settlements (BIS). Door de opkomst van bijvoorbeeld elektronische portemonnees en 'cyber cash' is het voor de centrale banken lastiger om de geldvoorraad in hun gebieden in de gaten te houden en te beheersen volgens de BIS. Als particuliere financiële instellingen zonder meer elektronisch geld mogen uitgeven, zal bovendien de winst uit het drukken en uitgeven van bankbiljetten - het muntrecht - enorm teruglopen.
Zelf elektronisch geld uitgeven beschouwt de BIS niet als oplossing, omdat innovatie en concurrentie dan in de kiem gesmoord worden. De BIS wijst er verder op dat de rechten en plichten van uitgevers en gebruikers van elektronisch geld nog niet wettelijk zijn vastgelegd. Het is ook nog onduidelijk in welk rechtsgebied elektronisch geld terecht moet komen. Dat zou deze geldvorm wel eens extra aantrekkelijk kunnen maken voor degenen die zich bezighouden met het witwassen van geld. De leden van de BIS weten niet wat beter is: vroege regelgeving met het gevaar dat deze de innovatie de das om doet of hogere kosten als gewacht wordt met regelgeving die uiteindelijk toch nodig blijkt te zijn. YG

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-06T00:00:00.000Z Yvonne Geiss
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.