Gartner: softwarekosten verdubbelen

Onderzoeksbureau waarschuwt voor dubbele kernlicenties

De kosten voor softwarelicenties zullen tegen 2006 verdubbelen, voorspelt Gartner. Het onderzoeksbureau baseert zich op de komst van processoren met dubbele kern en de huidige licentieberekening-per-processor.

Gartner heeft softwareleveranciers ondervraagd en concludeert dat het merendeel software wil factureren per chipkern, zoals ze dat nu doen per processor. Processorproducenten Intel en AMD lobbyen al enige tijd bij softwareproducenten om hun licentiebeleid te wijzigen. IBM introduceerde drie jaar geleden met de Power4-processor al een dubbele chipkern. Ook Sun Microsystems komt met multikern-processoren.
Naast processoren met twee of meer chipkernen onderscheidt Gartner nog drie factoren die bijdragen aan de dreigende kostenverhoging. Die zijn: de gang naar hardwarevirtualisatie verspreid over meerdere fysieke servers, de stijgende beschikbaarheid van geclusterde servers om capaciteit op aanvraag mogelijk te maken, en de toenemende interesse in hulpmiddelen die snel en flexibel bronnen toewijzen en systemen indelen (provisioning).
De laatste twee factoren komen in wezen neer op ict als nutsmiddel (utility computing) dat nagenoeg alle software- en serverleveranciers aanprijzen - elk onder een eigen naam. Gartner merkt op dat het totaal van vier factoren tot een botsing leidt met de huidige licentiestructuren van de meeste softwarebedrijven, waaronder IBM, Oracle en Sybase.

Onderhandelen

"Elk van deze factoren op zich vormt al een grote uitdaging voor softwareleveranciers om een eerlijk en acceptabel prijsbeleid te hanteren", zegt analist Alexa Bona van Gartner. "Het feit dat ze allevier tegelijk plaatsvinden, is een rampscenario voor softwareprijzen." Zij zegt dat softwareproducenten nu licentiekosten berekenen op basis van de totale processorkracht, ongeacht wat er daadwerkelijk wordt gebruikt.
"De leveranciers zullen hun beleid moeten aanpassen, maar dat zal niet snel gebeuren. Het is dus van groot belang voor bedrijven om de financiële risico's te begrijpen en zichzelf te beschermen." Gartner spoort ondernemingen dan ook aan hun bestaande contracten met softwareleveranciers te herzien. Onderhandelingen over de licenties dienen liefst eerder dan later gestart te worden, aldus het onderzoeksbureau.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.