Ict Nuon de deur uit

Tussen de 65 en 110 arbeidsplaatsen over naar winnaar aanbesteding

Nuon gaat sterk op zijn it-kosten bezuinigen. Het energiebedrijf wil zijn werkplekbeheer uitbesteden. Bovendien heeft het de contracten met een groot aantal leveranciers opgezegd. Concurrent Essent denkt eveneens na over uitbesteding (zie ook artikel hieronder).

Uit een Europese aanbestedingspublicatie blijkt dat Nuon zijn werkplekbeheer wil uitbesteden. Daarbij gaat het onder meer om werkplekdiensten, desktop- en NT-serverbeheer, gegevensopslag, Unix-en netwerkbeheer, de helpdesk en het overkoepelende procesmanagement. In totaal gaat het om zevenduizend werkplekken, verdeeld over zestig locaties. Van de medewerkers bij Nuon ICT, waar volgens ingewijden veel rumoer is ontstaan, zullen tussen de 65 en 110 over moeten naar het automatiseringsbedrijf dat de aanbesteding wint. Een van de partijen die meedingt, is automatiseerder én strategisch partner EDS. Een zegsman vertelt verder dat de EDS-contracten, die lopen tot eind 2004, niet ter discussie staan.
Een woordvoerster van Nuon wil alleen aangeven dat het nutsbedrijf om zijn concurrentiepositie te versterken onderzoekt hoe het bedrijfsbreed op de kosten kan besparen. Dat kan, zegt zij, door contracten met externe leveranciers (ook niet-ict) te beëindigen of kostenefficiënter te werken door bedrijfsonderdelen uit te besteden. Over de contracten meldt ze dat er pas op de plaats is gemaakt met diverse, niet bedrijfskritische it-projecten. Welke dat zijn en hoeveel leveranciers daarvan de dupe zijn, wil ze niet zeggen. Wel vindt ze het aannemelijk dat Accenture verder mag bouwen aan de veelbesproken, want moeizame invoering van het SAP-systeem.
Uitbesteding van ict in de nutssector komt nu langzaam op gang. Bekende voorbeelden zijn de verkoop van ACN-Eneco aan Atos Origin (2000) aan en Computercentrum Waterbedrijven (2001) aan Pinkroccade.

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.