Allen Yurko: pragmatisch visionair

Nieuwe economie gedijt uitstekend in oude economie

De spectaculaire redding van Baan heeft de voorheen onbekende Allen Yurko in Nederland in één klap op de kaart gezet als ondernemer. De in Engeland wonende Amerikaanse Canadees was daarom vorige week de hoofdspreker op het congres Reshaping the future.

Allen Yurko, ceo van het Britse Invensys, ziet zichzelf graag als een pragmaticus met een visie. Hij schuwt hoogdravende ideeën, en blijft dicht bij de praktische kant van de automatisering. Zijn boodschap aan de bezoekers van het congres Reshaping the future is "Get Bob connected", ofwel: geef de man op de werkvloer een mobiele connectie met het bedrijfssysteem, bijvoorbeeld in de vorm van een handheld computer.
Uit zijn ervaring in automatisering industriële productie is hem duidelijk geworden dat de laatste schakel in de elektronische handel, het leveren van de goederen, nogal eens wordt behandeld als sluitpost. "Het is verplaatsen van de elektronen is eenvoudig, de problemen schuilen in het verplaatsen van de moleculen." Met een volledige automatisering van het productieproces is het volgens hem eenvoudiger om op de klant op maat te leveren, wat nu nog te weinig gebeurt.

Nieuwe economie

Na afloop van het congres blijkt zijn praktische instelling uit zijn houding tegenover de nieuwe economie. "De nieuwe economie doet het uitstekend binnen de oude economie. De bedrijven die het verst zijn in de nieuwe economie zou je niet echt kunnen beschrijven als nieuwe economie-bedrijven. Het zijn eerder de traditionele ondernemingen als Shell, KPN en British Telecom. Onder de start-ups is nu een enorme shake out aan de gang. Om het goed te doen moet je meer hebben dan alleen een visie en een IPO."
Yurko kan zich gedeeltelijk vinden in de mening van Steve Forbes, een van de andere sprekers op het symposium (zie kader). "Het is waar dat er te veel gereguleerd is. Maar aan de andere kant is gebleken dat het mis gaat in situaties waar geen regulering bestaat. Ik ben bijvoorbeeld een groot voorstander van milieuregels. Teveel mensen lappen het milieu aan hun laars. Regelgeving is de enige manier om de aarde te redden."
Anders is het volgens hem bij IT en telecom. "Ik ben niet blij met de grote invloed die Brussel heeft bij fusies. Bijvoorbeeld in de telecom-markt, die is zo groot en zo in beweging dat Brussel het niet kan bijhouden. Er is zo veel agressieve concurrentie in de markt. Hij is meer dan ooit in beweging. Een bedrijf als Microsoft heeft echt geen monopolie."

Reorganisatie

Het eerste wat Yurko deed met Baan was reorganiseren. Hier heeft hij bij Invensys al veel ervaring mee opgedaan, en zijn lezing stond ook in het teken van bedrijfsveranderingen, de overgang naar de afgeslankte onderneming. Technologie is echter maar een klein deel van de veranderingen.
"De technologie is er, al is het soms in de vorm van oude systemen. Het moeilijkste is om mensen te veranderen. Cultuurverschillen zorgen voor de grootste problemen. De reorganisatie van de fabrieken van Invensys was het moeilijkste in de westerse wereld. Daar deden mensen hun werk al tientallen jaren op een bepaalde manier, en het is moeilijk om dat te automatiseren. Met onze fabrieken in Mexico en China hadden we de minste moeite, omdat die geschiedenis daar ontbrak.
Uiteindelijk is gebleken dat, wanner je zorgt voor goede training, negentig procent van de mensen overtuigd raakt. Tien procent zal het nooit willen leren. Voor die mensen moet een andere functie gezocht worden."
 
Steve Forbes: Windows wordt overbodig
Op het congres Reshaping the future, vorige week in Scheveningen, sprak Steve Forbes. Hij is uitgever van Forbes Magazine, en tot begin dit jaar Republikeins kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij trok zich terug maar, zoals hij in zijn introductie aangaf, dat ging niet vrijwillig: "daar zorgden de kiezers voor".
Hij weet de geschiedenis van de twintigste eeuw volledig te verklaren uit de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten, en met name uit de fouten van democratische regeringen. In zijn optiek is het in de Verenigde Staten na Ronald Reagan en in het Verenigd Koninkrijk na Margaret Thatcher bergafwaarts gegaan.
De kern van zijn betoog was een oekaze tegen marktregulering, omdat regulerende instellingen, of "mandarijnen" zoals Forbes hen noemt, onmogelijk kunnen voorzien wat er gebeurt. Forbes spreekt over "idiote regels" die onderscheid maken tussen kabel, telefonie en IT. Ook de zaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft kan in zijn ogen geen genade vinden: "Wat heeft Microsoft nu eigenlijk gedaan?" De software-ontwikkelaar zal het volgens hem nog moeilijk genoeg krijgen. "Microsoft heeft vooral in de toekomst een probleem: het Internet maakt hun besturingssysteem overbodig."

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.