Tegenstanders: schikking te mild

Consumentengroeperingen en it-bedrijven zien Microsoft op winst uitkomen

Tegenstanders van Microsoft tonen zich niet bepaald tevreden over de schikking die het bedrijf heeft getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Met name het grote verschil met de eerder door rechter Jackson opgestelde maatregelen, voorafgaand aan de opgelegde opsplitsing, vormt aanleiding voor veel kritiek.

De markt zal hierdoor niet veel veranderen", meent economie-professor Stanley Liebowitz van de Universiteit van Texas te Dallas. Liebowitz is mede-auteur van het eind 1999 verschenen boek 'Winners, losers & Microsoft: competition and antitrust in high technology'. "Het is niet duidelijk dat de maatregelen in de schikking de kern raken van Microsofts zakenpraktijken, verantwoordelijk voor het commerciële succes van het bedrijf."
"Microsoft heeft nu nog steeds de strategische middelen in handen die het had toen de rechtszaak werd aangespannen", concludeert professor Lawrence Sullivan van de Southwestern University School of Law, tevens auteur van enkele boeken over antitrust.
Ook consumentenorganisaties en it-verenigingen laten zich niet onberoerd. "Er zijn genoeg mazen in dit net (van de schikking - red.) om een hele marinevloot door te laten", zegt Ed Black, president van de Microsoft-kritische lobbygroep de Computer and Communications Industry Association. "De overheid neemt nu genoegen met minder dan ze kunnen krijgen, zeker gezien het eerdere oordeel van het hoger beroepshof."

Concurrenten

"Dit is een beloning, geen remedie", oordeelt hoofdjurist Kelly-Jo MacArthur van Realnetworks, leverancier van online-multimediasoftware en concurrent van Microsoft. "Deze overeenkomst staat een voor misbruik veroordeelde monopolist toe om naar eigen inzicht te bepalen wat er in de toekomst wordt opgenomen in een monopolistisch besturingssysteem."
"De schikking gaat niet in op toekomstige kwesties zoals Passport en Hailstorm (beide basiselementen voor Microsofts online-dienstenstrategie .Net - red.)", aldus Mitchell Kertzman, president van Liberate Technologies. Deze leverancier van software voor opzetkastjes is voortgekomen uit het mislukte netwerkcomputerbedrijf (Network Computer) van Oracle-topman Larry Ellison. "Microsoft mag dus zijn desktopmonopolie gebruiken om eenzelfde positie te verkrijgen op de internetmarkt."
Aloud Microsoft-criticaster Sun Microsystems wil mogelijk zijn onvrede omzetten in daden. Het bedrijf overweegt nu of het een eigen aanklacht tegen Microsoft indient. "De voorgestelde schikking is nauwer en minder zwaar dan het voorstel dat Justitie in maart 2000 afwees. Dit versterkt alleen maar de status quo", aldus Sun.
Microsoft-topman Bill Gates zegt echter dat het compromis eigenlijk verder reikt dan hem lief is. "De schikking gaat verder dan wij hadden gewild, maar wij menen dat schikken het juiste is om de it-industrie en de economie te helpen."
 
 
EC zet door
De Europese Commissie (EC) zet zijn onderzoek naar de zakenpraktijken van Microsoft door. De vrijdag bereikte schikking in de Amerikaanse antitrustzaak heeft vooralsnog geen invloed op de Europese antitrust-aandacht voor de softwareleverancier. "Het is nu nog te vroeg om hier iets over te zeggen. Het is mogelijk dat bepaalde aspecten van de Amerikaanse schikking wel of niet gevolgen hebben voor het eigen onderzoek van de EC", aldus woordvoerster Amelia Torres.
De EC voert een onderzoek uit naar Microsofts integratie van diens Media Player in Windows en de gevolgen daarvan voor multimedia- en internetbedrijven. Tegelijkertijd bekijkt de Europese overheid of de Windows-leverancier zijn marktdominante desktop-besturingssysteem oneigenlijk koppelt aan de servervariant. Dit laatste naar aanleiding van een officiële klacht die de Amerikaanse serverproducent Sun Microsystems heeft ingediend bij de EC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.