Informatiemodel voor Freedom Tower

Digitaal ontwerpplatform moet complexiteit megagebouw hanteerbaar maken

Met de oplevering van de Freedom Tower in 2010 zal de wederopbouw van 'Ground Zero' zijn voltooid. Architectenbureau SOM besloot om het ontwerpproces zoveel mogelijk te standaardiseren en daartoe samen te werken met Autodesk.

SOM
Architectenbureau Skidmore Owings & Merrill (SOM) heeft onder meer de Sears Tower in Chicago en Lever House in New York ontworpen. Het bureau heeft vestigingen in de grote Amerikaanse steden van Oost tot West en, buiten de VS, in Londen, Shanghai en Hongkong.
SOM speelt een belangrijke rol bij de wederopbouw van 'Ground Zero' in Manhattan. Het thans in aanbouw zijnde 7 World Trade Center is door dit bureau ontworpen en het ontwerp van World Trade Center Tower 1, beter bekend als Freedom Tower, is ook aan SOM gegund.
Traditioneel verloopt de informatieuitwisseling in een bouwproject via werktekeningen. Die tekeningen worden weliswaar digitaal gegenereerd, maar de onderliggende gegevens zijn niet direct toegankelijk.
Hoe groter een project, hoe gecompliceerder, en zeker voor een megagebouw als de Freedom Tower wordt eilandautomatisering een probleem.
SOM heeft daarom besloten het ontwerpproces zoveel mogelijk te standaardiseren op basis van tools en oplossingen van Autodesk.
Revit Building en Revit Construction zijn de hoofdtools die, aan de hand van de ervaringen, eventueel zullen worden aangepast. Voor samenwerking tussen de ontwerpers wordt Autodesk Buzzsaw gebruikt. Ook zal een aantal eigen hulpmiddelen van SOM in Autodesk-producten worden geïntegreerd.
Basis van het ontwerp wordt een 'building information model' van de Freedom Tower. Dit model zal tijdens het ontwerp, de bouw en ook het latere gebruik van het complex voor alle partijen als gemeenschappelijke 'data repository' fungeren.
Eén informatiemodel van de gehele Freedom Tower moet het aantal fouten door miscommunicatie verminderen en de algehele productiviteit verhogen.
 
Facts and figures
De Freedom Tower wordt met 541m het hoogste gebouw van de VS en twee specifieke delen ervan worden 415 respectievelijk 417 meter hoog, de afmetingen van de oorspronkelijke Twin Towers.
Het gebouw krijgt 242 duizend vierkante meter kantooroppervlak, met talloze ondersteunende faciliteiten. Aan de top zal een tv-zendantenne staan en ondergronds komen er winkelcentra en stations voor trein en metro. In 2006 wordt met de bouw begonnen en in 2010 moet het complex worden opgeleverd.
Bij het ontwerp moet aan veel nieuwe voorschriften worden voldaan. Veiligheid is het opvallendst, maar ook energieverbruik, luchtkwaliteit, waterbesparing, toegang tot daglicht, materiaalgebruik en de bouw zelf zijn strenger geregeld dan ooit tevoren.
De Freedom Tower wordt in opdracht ontworpen door architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill (SOM). Bij de bouw worden, voor mechanische en elektrische deelsystemen, meerdere gespecialiseerde aannemers ingeschakeld.

 
Autodesk
Autodesk is gespecialiseerd in tools voor digitaal ontwerp en visualisatie in de maakindustrie, bouw en utiliteitsbouw, en in software voor visuele effecten in film, televisie en gaming. Een platformtechnologiedivisie ontwikkelt de gemeenschappelijke basis van de meeste Autodesk-oplossingen en levert onder meer AutoCAD voor ontwerp en Buzzsaw voor samenwerking tussen ontwerpers en ontwerpteams.
Het bedrijf heeft een jaaromzet van 1,2 miljard dollar, telt bijna vierduizend medewerkers over de hele wereld, en levert aan 98 procent van alle Fortune 500-ondernemingen.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-21T00:00:00.000Z Hans van Thiel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.