Sun presenteert herstelplannen

Network Conference toont klanten en partners nieuwe initiatieven

Sun Microsystems zet op zijn Network Conference, deze week in San Francisco, plannen uiteen voor nieuwe initiatieven die de geïncasseerde harde klappen moeten verzachten. De computerproducent heeft zijn toppositie in de servermarkt zien eroderen.

Op de Network Conference licht Sun onder meer zijn nieuwe Linux-strategie toe. Daarbij moet het omzichtig laveren tussen dat open source besturingssysteem en zijn eigen Unix-variant Solaris. Daarnaast komt Sun met een desktopinitiatief, samen met Linux-distributeur Red Hat, om de dominantie van Microsoft te bestrijden. Ook geeft het meer details over zijn N1-plan, ofwel grid computing, om verschillende servers en opslagsystemen te verenigen in één groot systeem.
Verder wil Sun uitbreiden in en, vooral, buiten zijn kernmarkten financiële dienstverlening en telecommunicatie. Laatstgenoemde afzetmarkt is door de dotcom-sterfte en de vele telecomfraudes aan krimp onderhevig. De 'nieuwe' markten die Sun wil veroveren, zijn gezondheidszorg, productie, overheid, onderwijs, biowetenschappen, en winkelverkoop, aldus vice-president Marge Breya.
De andere serverleveranciers, vooral IBM, zijn minder hard geraakt door het instorten van de dotcom-sector en de verdere beperking van ict-bestedingen door de economische malaise. De omzet in de wereldwijde servermarkt is het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen naar 10,1 miljard dollar, tegen 11,6 miljard een jaar eerder.

Hekkensluiter

IBM heeft volgens metingen van onderzoeksbureau Gartner zijn marktaandeel weten te vergroten van 27,9 naar 29,6 procent. HP is nummer twee en daalde van 27,4 naar 24,7 procent marktaandeel, ondanks de overname van Compaq. Sun is hekkensluiter van de top drie en steeg van 16,6 naar 18,4 procent.
De werkstationmarkt staat ook onder druk, maar Sun weet daar zijn voorsprong op aartsrivaal HP te vergroten. Volgens onderzoeksbureau IDC levert Sun nu 69 procent van alle Unix-werkstations wereldwijd. Die markt is echter klein; volgens IDC is de omvang een kwart van die voor Windows- en Linux-werkstations draaiend op Intel-processoren.
Eind vorige maand verlaagde financieel directeur Steve McGowan nog de omzetverwachting voor het lopende kwartaal. Hij zei bovendien dat komend kwartaal waarschijnlijk verliesgevend is. "We zien geen verbetering in het it-bestedingsniveau van het bedrijfsleven, mogelijk zelfs een daling."
Vorig kwartaal boekte Sun een nettowinst van twintig miljoen dollar, na enkele kwartalen verlies. De omzet bedroeg 3,4 miljard dollar, een daling van 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de marges zijn gedaald. Suns aandelenkoers stond begin deze week dan ook op het laagste punt sinds 1996.
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.