Digitale grondrechten definitief vastgesteld

Het kabinet heeft definitief ingestemd met instelling van een grondrecht op vertrouwelijke communicatie. Dit vervangt het brief-, telefoon- en telegraaf-geheim. De wijziging in de grondwet was nodig met het oog op hedendaagse communicatievormen als sms, fax en e-mail.

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met het voorstel van minister De Vries (Binnenlandse Zaken). Dit is grotendeels het advies van de Commissie Franken. Ook drie andere voorstellen tot grondwetherziening zijn door de ministerraad geaccrediteerd. De rode draad hierin is een formulering van grondrechten die onafhankelijk is van de gekozen techniek.
Vrijheid van meningsuiting gaat gelden onafhankelijk van het middel waarmee dit gebeurt. Ook meningsuitingen via internet gaan er onder vallen. Het derde grondrecht dat wordt aangepast, is het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Toegevoegd is een nieuw grondrecht op overheidsinformatie, waartoe de commissie Franken eveneens had aanbevolen. De gedachte daarachter is dat nieuwe technieken nieuwe mogelijkheden geven in de relatie overheid/burger. De mogelijkheden om overheidsinformatie in te zien worden verruimd. Men kan straks ook informatie op wetgevend terrein en jurisprudentie opvragen. Tot nu toe kon de burger uitsluitend terecht voor bestuurlijke informatie.
Verder legt de nieuwe grondwet een zorgplicht op aan de overheid om de bij haar berustende informatie toegankelijk te maken. Die zorgplicht richt zich vooral op informatie die cruciaal is voor het functioneren van burgers in de democratische rechtsstaat. Deze overheidsinformatie moet niet alleen gemakkelijk zijn te vinden, maar ook betrouwbaar en betaalbaar zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-24T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.