Caritas

In de Volkskrant van afgelopen 30 juni stond een verhaal over het initiatief van docent Engels Eric van 't Zelfde aan het Johan de Witt College uit de Schilderswijk in Den Haag. Hij wil dat er meer talentvolle en ambitieuze scholieren van zijn school doorstromen naar een mbo-, hbo- of academische opleiding.

Dat gebeurt nu amper, omdat veel leerlingen uit een achterstandsmilieu komen en er te weinig geld of stimulans is om de stap naar een vervolgopleiding te maken. Van 't Zelfde heeft op eigen initiatief geld bijeen gesprokkeld om leerlingen die willen studeren een aanmoedigingspremie van duizend gulden te schenken. Hij schreef daarvoor ook alle beursfondsen uit de AEX- en midkap-index aan. De opbrengst: nul komma nul. Het is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en het VSB-fonds nog potjes over hadden, anders was dit project een zachte dood gestorven.
Deze gang van zaken typeert de weinig maatschappelijk bewuste houding van veel Nederlandse ondernemers. Ze kunnen niet uit de voeten met een weldoenersrol. Alleen voor een ramp of sportsponsoring wil men nog wel eens de portemonnee trekken. Dat is altijd goed voor de naamsbekendheid. Bekijken we het rijtje ict-bedrijven dat in die twee beursindices staan, dan komen we genoeg namen tegen van firma's die hun mond vol hebben van het belang van opleiden. Ook klagen ze regelmatig over het gebrek aan aandacht voor ict in het onderwijs. Vreemd genoeg verzinnen ze wel geldverslindende campagnes om personeel aan te trekken, maar nemen ze niet de moeite nemen een lokaal onderwijsinitiatief te steunen. Kennelijk menen ze dat daar geen direct voordeel uit te halen valt.
De Nederlandse ict-ondernemers zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Bill Gates. Er is veel op de man aan te merken, maar niet op zijn charitatieve inslag. Onlangs werd bekend dat het 'Bill en Melinda Gates-fonds' honderd miljoen dollar heeft toegezegd aan het door Kofi Annan opgezette fonds voor de bestrijding van tropische ziekten. Nu is Gates de rijkste man ter wereld, en kan zijn voorbeeld niet 1-2-3 gevolgd worden, maar één duizendje had er toch wel van afgekund?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.