IBM weer haantje-de-voorste

Meer oog voor lokale uitbestedingsmarkt

Met IBM moet in Nederland op de ict-uitbestedingmarkt weer rekening gehouden worden. Contracten met Essent, KLM en Delta Lloyd heeft het concern zo goed als op zak. Bij PCM viste Big Blue net achter het net.

Het ict-concern is van oudsher sterk gericht op het binnenhalen van internationale megacontracten, waar lokale vestigingen ook van kunnen profiteren. De afgelopen jaren viel echter op dat IBM in Nederland bij belangrijke uitbestedingscontracten de boot miste, bijvoorbeeld op het gebied van de sociale zekerheid, of ondermaats presteerde, zoals in de gemeentemarkt. De laatste tijd meldt de automatiseerder zich echter weer vooraan in de aanbestedingsstrijd om de grote servicecontracten. Sinds het aantreden van Bart Fehmers als algemeen directeur in oktober 2001 heeft IBM meer oog gekregen voor de lokale markt, al dan niet ingegeven door de terugval van de ict-markt. Bovendien heeft de overname van de consultants van Pricewaterhouse Coopers in augustus 2002 (verder gegaan als IBM Business Consulting Services) de dienstentak van heel IBM duidelijk versterkt.

Delta Lloyd

Recent ging een uitbestedingopdracht van uitgeverij PCM net aan de neus van IBM voorbij (wordt Pinkroccade). Daartegenover staat dat Big Blue in exclusieve onderhandelingen is met Essent, KLM en Delta Lloyd. Bij KLM gaat het over werkplekbeheer. Met Essent (zie pagina 1) en Delta Lloyd praat IBM in een afrondend stadium tevens over het overnemen van rekencentra en het netwerkbeheer. De Delta Lloyd-groep wil zijn ict-afdeling, die verantwoordelijk is voor de ict-infrastructuur, afstoten. Daarbij gaat het om de rekencentra, midrange- en desktopomgevingen, het technisch applicatiebeheer en de telecomactiviteiten. Er werken 250 automatiseerders. Woordvoerster Janneke Dijkstra van Delta Lloyd vertelt dat het concern alleen de kern-ict - de afdeling solutions, die financiële applicaties ontwikkeld - in huis wil houden. "Wij zijn een financiële dienstverlener en vinden dat de niet-kernactiviteiten in betere handen zijn bij een ict-bedrijf. Het is een strategische keuze, waarbij kostenoverwegingen niet voorop staan."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.