Ict-investeringen blijven niet achter

Heliview brengt vervangingsgedrag Nederlandse bedrijven in kaart

Van de 4,8 miljoen pc's die op dit moment binnen het Nederlandse bedrijfsleven staan opgesteld, is 20 procent aan het eind van 2004 ouder dan vier jaar. Toch is er nauwelijks sprake van achterblijvende ict-vervangingsinvesteringen in het bedrijfsleven, concludeert onderzoeksbureau Heliview in zijn ICT Upgrade & Innovatie Monitor 2004.

Van het totale aantal pc's en laptops die in gebruik zijn in de zakelijke markt is 12 procent dit jaar aangeschaft. 28 procent werd vorig jaar gekocht en 23 procent het jaar daarvoor. De overige 37 procent werd aangekocht voor 2002.
Minder dan 1 procent van de ondervraagde vestigingen geeft aan de pc's binnen drie jaar te vervangen. Bij 42 procent van de bedrijven ligt de gemiddelde vervangingstermijn op 3 jaar en 31 procent houdt een termijn van vier tot vijf jaar aan. De rest (27 procent) schaft na meer dan vijf jaar nieuwe pc's aan. De gemiddelde vervangingstermijn komt hiermee op 4,1 jaar te liggen. De dienstverlenende sector (3,5 jaar) en de non-profit-sector (4,4 jaar) zijn de uitschieters.

Servers

In totaal hebben 48 duizend vestigingen (92 procent) de beschikking over een bedrijfsnetwerk. Dit jaar werd 8 procent van de servers aangeschaft. Een kwart werd vorig jaar gekocht en 21 procent is aangeschaft in 2002. De overige ruim 107 duizend systemen (46 procent) komen uit 2001 of eerder. Volgens Heliview zijn het vooral vestigingen met meer dan tweehonderd medewerkers die over nieuwere servers beschikken.
De vervangingstermijn voor servers ligt gemiddeld op 4,8 jaar. Hierbij geeft minder dan 1 procent van de respondenten aan zijn servers binnen twee jaar te vervangen. 22 procent doet dat iedere drie jaar, 24 procent iedere 4 jaar en ruim eenderde van de ondervraagde bedrijven vervangt zijn servers normaal gesproken eens in de vijf jaar. Ook hier is de dienstverlenende sector het snelst met vervangen (4,2 jaar).
De noodzakelijkheid om ict-onderdelen te vervangen ligt bij pc's en laptops het hoogst. Vervolgens komen servers, lichte clients en actieve netwerk-componenten aan bod. De Pabx-telefooncentrales worden het minst snel vervangen.
Niet alle noodzakelijke investeringen worden gedaan op het moment dat de noodzaak zich voordoet. In 49 procent van de gevallen komt dit door het ontbreken van de financiële middelen. 16 procent van de ondervraagden geeft aan dat het vervangen van de hardware onvoldoende prioriteit kende in de afgelopen jaren en nog eens 16 procent zegt gebruik te blijven maken van de huidige systemen "zolang ze nog werken".

Besturingssysteem

Windows XP is het meest gebruikte pc-besturingssysteem op de Nederlandse zakelijke markt. Ruim de helft van de ondervraagde vestigingen heeft minstens één computer staan die dit besturingssysteem draait. Bij 51 procent draait ook Windows 98 of Windows ME en bij nog eens 50 procent draaien ook pc's met Windows 2000. Iets minder dan eenderde van de ondernemingen maakt nog steeds gebruik van Windows NT. Linux en Apple worden bij minder dan 3 procent van de bedrijven met pc's gebruikt. Dat komt, volgens Heliview, neer op ongeveer 1300 vestigingen met Linux en iets meer dan duizend vestigingen met Apple. Vooral het onderwijs maakt relatief veel gebruik van Linux.
De opwaarderingstermijn voor besturingsystemen varieert. Ongeveer 29 procent geeft aan binnen zes maanden het huidige os te vervangen, 38 procent wil dat binnen het jaar doen. Van de vestigingen die aangeven dat een opwaardering nu noodzakelijk is, geeft 20 procent aan niet te verwachten dat dit binnen twee jaar gebeurt.
Bijna tweederde van de bedrijven geeft aan tevreden te zijn met zijn besturingssysteem en een upgrade niet noodzakelijk te achten. Een kwart zien geen directe noodzaak, waar 15 procent die wel ziet.

Bedrijfsapplicaties

Vooral grote organisaties maken gebruik van bedrijfsapplicaties zoals erp en crm. Daarbij lopen bedrijven in de industrie en non-profit-sector voorop. Een derde van de gebruikers geeft aan dat er een noodzaak tot vervanging van deze software is. Het gaan dan vooral om de sectoren handel en industrie en om vestigingen met vijftig tot honderd werknemers.
De termijn voor een opschaling bedraagt in 41 procent minder van zes maanden. Ongeveer 38 procent wil de bedrijfssoftware binnen een jaar vernieuwen en 13 procent ziet dat de komende anderhalf jaar gebeuren. Met name de non-profit-sector en organisaties met meer dan tweehonderd werknemers willen op korte termijn hun bedrijfssoftware vervangen. De meest belangrijke applicatie die vraagt om nieuwe investeringen is het erp-pakket, aldus het onderzoek.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-25T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.