CA werkt aan imagoherstel

Advocaat in bedrijfstop moet werkwijze toetsen

Computer Associates wil zo snel mogelijk af van het besmeurde imago. Een week na interim-topman Cron reist ook de tweede man, operationeel directeur en interim-financieel directeur Jeff Clarke naar Europa en Azië, om klanten te verzekeren dat het bedrijf schoon schip heeft gemaakt.

  
Clarke: "We zetten de klanten niet langer onder druk."
Begin deze week was Clarke in Nederland voor gesprekken met Nederlandse klanten. "Laat het me nog één keer zeggen, het was inderdaad fraude, maar lang niet zo ernstig als bij Enron of Parmalat. Zij verzonnen omzet; wij boekten (in 2000, red.) 2,2 miljard dollar omzet in de verkeerde periode." Aan die praktijk maakte het bedrijf meteen een einde, verklaarde de beheersoftwarespecialist meermaals.
"Ons eigen onderzoek leidde tot het ontslag van vijftien medewerkers. We hebben de boekhoudmethodieken aangepast en meer controle ingebouwd." CA is van plan het erp-systeem te vervangen door een standaardpakket, van Peoplesoft, Oracle of SAP. "Het hele systeem is in eigen huis opgebouwd, typisch een resultaat van de zuinige aanpak van het oorspronkelijke management. Nieuwe medewerkers of bijvoorbeeld externe accountants konden er niet mee overweg. We investeren nu tien miljoen in die verbetering."

Ontmoedigen

Volgens de ai-cfo is ook de houding naar de verkopers toe verbeterd. "Het maakt mij niet uit of een verkooporder deze maand of volgende maand wordt getekend. We zetten de klanten niet langer onder druk door ze korting te bieden als ze eerder tekenen." De vorige maand vertrokken topman Sanjay Kumar voerde enkele jaren terug al in dat contracten per maand betaald konden worden. "We ontmoedigen het sluiten van contracten die langer dan drie jaar lopen."

Meer via partners
De beheersoftwarespecialist wil de komende vijf jaar de verkoop via partnerorganisaties verdubbelen. Nu nog komt zo'n 90 procent van de omzet binnen via directe verkoop. De percentages moeten gelijk worden, zegt operationeel directeur Jeff Clarke. "En dan niet door de directe verkoop te verminderen, maar door die via partners te vergroten."
Deze week benoemde CA een advocaat in de bedrijfstop. Kenneth Handel zal de bedrijfsvoering van de softwareleverancier voortdurend toetsen aan de wetgeving. Handel deed daarmee ervaring op bij onder meer Altria, eigenaar van sigarettenfabrikant Philip Morris. Daarnaast komt er nog een 'corporate compliance officer', die onafhankelijk van de directie in de gaten houdt of het bedrijf zich houdt aan de boekhoudregels en milieuwetgeving.
CA verleent ook alle medewerking aan het onderzoek van beurswaakhond SEC naar het gerommel met de cijfers. CA hoopt dat de SEC wil schikken. "We delen daarom de resultaten van ons onderzoek met ze." Daarvan liepen de kosten volgens Clarke op tot ruim dertig miljoen dollar.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-25T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.