Inter Access spreekt 'woningtaal' slecht

Corporaties willen weer eigenaar én klant worden van Nccw-Casa

Een groep adviesbureaus onderzoekt in welke vorm het 'nieuwe' Nccw-Casa moet worden gegoten om de woningcorporaties wezenlijke zeggenschap te geven. Moedermaatschappij Inter Access is bereid te praten over de verkoop van een belang van circa 50 procent.

  
De Initiatiefgroep stelt in haar brief dat de participatie in Nccw-Casa zodanig moet zijn "dat reële invloed kan worden uitgeoefend op de ontwikkeling van nieuwe en onderhoud van bestaande programmatuur en dat de continuïteit van specifiek op de behoeften van woningcorporaties afgestemde hoogwaardige dienstverlening met een optimale prijs/kwaliteitsverhouding voor de toekomst wordt gegarandeerd."
Dit blijkt uit de oprichtingsbrief van de Stichting Administratiekantoor aandelen Nccw i.o., opgezet door de Initiatiefgroep, een bundeling ontevreden woningcorporaties. Via deze stichting moet de toekomstige participatie, waaraan alle Nccw-klanten (ruim vierhonderd) kunnen deelnemen, uiterlijk 1 januari 2004 in kannen en kruiken zijn. Uit de brief blijkt dat Inter Access in eerste instantie niet zo ver wilde gaan, maar nu toch overstag is.
Inter Access nam Nccw-Casa in 2001 over van de Woningraad Groep. De verkoop vormde een uitvloeisel van een fusie tussen de twee volkshuisvestingslichamen NWR en de Nciv tot de koepelorganisatie Aedes. De leden - lees de woningcorporaties - stemden in met de afstoting van ondersteunende activiteiten via de opgezette Woningraad Groep BV aan marktgerichte partijen, zoals de it-divisie Nccw-Casa die bij de Hilversumse automatiseerder terecht kwam. "Achteraf gezien geen handig besluit", zegt Ben Kempen, oud-directeur van Nccw (dat in 1998 fuseerde met Casa) die de Initiatiefgroep adviseert." Samenwerking zou voldoende zijn geweest. Alleen was de financiële spankracht toen nog zo groot dat het op een verkoop uitliep."
Volgens Kempen heeft Inter Access als nieuwe eigenaar veel it-expertise in huis, maar te weinig ervaring en praktische kennis van de volkshuisvestingsmarkt. "Ze spreken onze taal te weinig. De corporaties worden ook als klant behandeld; ze voelden zich in de vroegere rol van eigenaar prettiger." De wens om weer aandeelhouder te worden, is ook ingegeven door de rommelige situatie rond het vernieuwingspakket First Housing. Het steeds maar uitstellen van dit pakket en de onduidelijkheid over het al dan niet verplicht overschakelen hierop maakt veel woningcorporaties onrustig. Een aantal onder hen hoeft niet per se over te stappen omdat het oude systeem Wocas naar tevredenheid draait, aldus Kempen. Wat volgens hem verder niet uit de verf is gekomen, is de rol van de (Stichting) Nationale Woningraad. Die kreeg bij de verkoop van Nccw-Casa een belang van 9,45 procent in Inter Access en een zak geld voor it-investeringen mee. Dat geld werd echter hoofdzakelijk besteed aan volkshuisvesting.
Voor Inter Access en Nccw-Casa is het van belang om zo snel mogelijk tot een vergelijk te komen met de woningcorporaties. De veel kleinere concurrent Itris, dat het vastgoedsysteem Viewpoint levert, beweert dat de onrust al een tiental nieuwe klanten heeft opgeleverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.