Kostenberekeningen laten managers koud

Topmanagers zijn niet of nauwelijks geïnteresseerd in de totale kosten van IT per medewerker. Zij gebruiken de rekenmethodes van onderzoeksbureaus als Gartner en Meta Group dan ook niet. Wel zijn ze globaal op de hoogte van de inhoud van dit soort modellen. Dit zegt Marco Gianotten, directeur Giarte Publishing, in een toelichting op de door zijn bureau gepubliceerde studie 'De transformerende onderneming'.

Uit het onderzoek blijkt dat IT-kosten topmanagers weinig reden tot zorg geven en amper een belangrijk stuurgegeven vormen. De totale kosten per IT-medewerker (tco: total cost of ownership) worden vrijwel nooit gemeten. Van de analysemodellen van de onderzoeksbureaus voor het bepalen van de tco kennen managers de hoofdlijnen. Zij weten welke factoren, zoals beheer en training, invloed uitoefenen op de hoogte van de tco. Een gedetailleerde becijfering blijft echter achterwege.
Wel achten de bijna honderd ondervraagde hoge bazen van grote ondernemingen en overheden de totale kosten voor kantooromgevingen van belang. Deze post wordt doorberekend in hun producten en diensten. Ook vinden zij een verdere groei van de kosten voor automatisering geen bezwaar, mits de totale kosten van de organisatie aantoonbaar afnemen.  RS
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.