Brease kleurt met AS/400-tak PQR witte IBM-vlek in

Blauw, blauw en nog eens blauw

PQR heeft zijn AS/400-onderdeel Venture verkocht aan de holdingmaatschappij van Brease uit Naarden. De activiteiten worden ondergebracht bij het opgerichte zusterbedrijf Netventure. "Wij willen één groot gecertificeerd ketelhuis van IBM worden", zegt Terence Bruyn, directeur van Brease BV.

Brease presenteert zichzelf als IBM-infrastructuuraanbieder van het midden- en kleinbedrijf. Het verkoopt en verhuurt nieuwe en tweedehandse computerapparatuur met ondersteunende diensten, maar had nog een witte vlek op het gebied van AS/400-systemen (de i-series). "Wij willen één grote blauwe tent worden, waar het mkb alle expertise en gemak kan halen die het nodig heeft voor een goede computerinfrastructuur", stelt directeur Terence Bruyn. "De aankoop van PQR Venture beschouwen we als een versterking. Zoveel AS/400-specialisten zijn er niet. Ja, misschien Pantheon-Pinc, maar daarin hebben we geen interesse." Voor PQR was verkoop bespreekbaar, omdat het afwilde van de IBM-tak.
PQR Venture wordt met een man of tien ondergebracht in de aparte zustermaatschappij Netventure, die zich als premier business partner op de AS/400 (i-series) zal richten en samenwerkt met Brease.
Bruyn is ambitieus. Hij sluit verdere acquisities niet uit. Het gerucht dat er onderhandelingen lopen met concurrent Ccix uit Den Bosch ontkent hij. "Mocht Michel de Veer belangstelling hebben, dan weet hij ons te vinden." En distributeur Pluz? Even valt er een stilte. "Wij houden onze ogen open".
Overigens stapte er dit jaar een medewerkers van Pluz, gespecialiseerd in AS/400, en van IBM-wederverkoper Memorex Telex over. Bruyn zegt dat zijn bedrijf niet aan actieve werving onder concurrenten doet, maar regelmatig door mensen uit de branche wordt benaderd. "Onze open, gedreven en eigenzinnige bedrijfscultuur spreekt de markt kennelijk aan." Hij verwacht dat de geconsolideerde omzet in 2003 uitkomt op 25 miljoen euro met zo'n veertig medewerkers.

Tweedehands

Brease - een samenstelling van 'Brokerage en Lease' - werd in 1989 opgericht door Henk Koning. In eerste instantie verhandelde en verhuurde het bedrijf gebruikte IBM-apparatuur (brokerage). Later leverde het handelshuis door de opgebouwde kennis van installaties en testen ook nieuwe computers. Bruyn noemt brokerage, waar Brease vandaag de dag nog steeds circa 15 procent omzet uithaalt, een vervuild woord. "Eigenlijk draait het erom dat wij een praktische oplossing bieden aan klanten die binnen 24 uur een opslagkabinet of een RS/6000 nodig heeft. Wij kunnen dat regelen via onze internationale connecties en een eigen werkplaats; IBM niet." Hij nam samen met Friso Por begin vorig jaar de firma over van Koning. Beide heren hebben een IBM-verleden; Bruyn is daarnaast nog medeoprichter van Inforay. Por was werkzaam bij Infoproducts en IMV Vectron.
PQR kent een vergelijkbare voorgeschiedenis, maar dan roodgekleurd. Het in 1990 door Rolf van Gameren opgerichte bedrijf startte als handelaar in gebruikte Digital-machines. Tegenwoordig is het bedrijf nog steeds 'rood' en levert het diverse HP/Compaq-computersystemen met aanvullende diensten. Eind 2000 kocht PQR Venture/400, omdat het meer verbreding wilde en toekomst zag in een rood/blauwe-combinatie. Het beschikte zelf over een plukje IBM-mainframe en samen met dit AS/400-huis werd de divisie PQR Venture opgericht. Over de voortgang van dit nieuwe onderdeel bestaan verschillende opvattingen. Bronnen dicht bij het bedrijf stellen dat de verkoop geen succes was door een gebrek aan goede begeleiding en een adequaat integratieplan. Medio 2001 was tweederde van het oorspronkelijke personeel (35 man) reeds vertrokken. Ronald Schaap, mededirecteur van PQR, is het er niet mee eens en wijst de economische terugval als oorzaak aan. "Achteraf bleek de markt niet zo gezond als we hadden gedacht." Hij weerspreekt tevens het aantal vertrokken medewerkers. Volgens Schaap werkten er bij Venture/400 circa vijfentwintig werknemers; vooral het management verliet het bedrijf na de verkoop.
PQR (omzet: 65 miljoen euro, honderd medewerkers) heeft de afgelopen moeizame jaren doorstaan en is volgens Schaap levensvatbaar. "Het afgelopen jaar hebben we, inclusief Venture, zwarte cijfers geschreven. Er is weer focus: we doen alleen nog de dingen waar we om bekend staan in de markt: HP/Compaq, Cisco, Citrix, JD Edwards en beheersoftware."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.