Besturingssysteem voor huisbioscoop

De komende versie van Microsofts besturingssysteem verkleint de afstand tussen pc en audiovisuele apparatuur. Met Longhorn, totnogtoe de codenaam voor de opvolger van Windows XP, verandert de gebruikersinterface. Het systeem ondersteunt allerlei dvd-opnameapparatuur en vereenvoudigt het terugvinden van bestanden.

Het bedrijf lichtte afgelopen week weer een stuk op van de Longhorn-sluier tijdens de Windows Hardware Engineering Conference (Winhec) in New Orleans. Het besturingssysteem komt in 2005 uit.
Volgens verslaggever Paul Thurrot van het Australische Itnews stokte de adem bij deskundigen tijdens demonstraties van de grafische mogelijkheden. Microsoft-ontwikkelaar Kerry Hammill weersprak volgens hem dat de nieuwe mogelijkheden zijn nagebootst van Quartz, de gebruikersinterface van Apple. Met driedimensionele en transparante weergaven proberen beide de gebruikersomgeving te vernieuwen, aldus Hammill.

120 dots per inch

De gebruiker van Longhorn krijgt de keuze uit drie desktop-omgevingen. De eenvoudigste lijkt sterk op Windows 2000. Een tweede versie is grafisch al wat rijker, maar toch niet zo complex als de derde, die een heel nieuwe videogebruikerstoegang moet bieden. Longhorn moet op geschikte beeldschermen meer dan 120 dots per inch kunnen presenteren. Dat levert een veel scherper beeld op dan de huidige schermen, die zo'n 95 dots per inch aankunnen.
Het besturingssysteem kan straks ook overweg met alle huidige formaten voor het opnemen van dvd. Het branden van data op dvd wordt ook eenvoudiger, vergelijkbaar met het kopieren van bestanden naar een langzame schijf.
Reeds eerder werd bekend dat Longhorn de zoekmogelijkheden voor lokale en niet-lokale data wil vereenvoudigen en versnellen. Daarvoor krijgt het besturingssysteem onderdelen van het bestandssysteem voor Microsofts databank SQL Server.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-16T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.