Gecombineerde processormodule HP domineert aankondigingen op Ensa

Twee keer Itanium 2

Hewlett-Packard lanceerde vorige week op de Ensa@work-beurs in München een zelfgemaakte processormodule waarop het twee stuks van Intels Itanium 2-chip heeft verwerkt.

  
"HP zoekt de differentiatie. Waar we dat niet kunnen bieden, kiezen we voor standaarden", zegt senior vicepresident Nora Denzel, verantwoordelijk voor HP's wereldwijde softwaredivisie. Zij hield één van de sleuteltoespraken op de Ensa@work-conferentie van het bedrijf die vorige week plaatsvond in München.
HP kondigde deze 'verdubbeling' al in februari vorig jaar aan op het Intel Developer Forum in San Jose en zei.de module in het eerste kwartaal van 2004 uit te brengen. Dat is dus verschoven naar het tweede kwartaal. De gecombineerde Itanium 2-module, genaamd mx2, is vanaf heden verkrijgbaar voor HP's Integrity-servers. Komende maand is de module er ook voor het topmodel server Superdome. Intel komt komend jaar met een Itanium-variant, codenaam Montecito, die twee processorkernen in één chip draagt.
Alliantie met British Telecom
HP maakte vorige week ook bekend een wereldwijde alliantie te hebben gesloten met British Telecom. Daarbij besteden ze aan elkaar uit en gaan ze gezamenlijk de markt op. Andy Green, ceo van BT's divisie Global Services, gaf een samenvatting. "Het gaat om netwerkcentrische it. HP en BT hebben al jaren een relatie en we geloven allebei sterk in partners." Green bestempelt de alliantie als een logische uitbreiding van de relatie.
Software-topvrouw Nora Denzel licht toe: "HP biedt klanten en partners verschillende mogelijkheden: wij bouwen met de klant, wij bouwen vóór de klant, de klant koopt of huurt van ons, of we beginnen een 'joint venture'. De samenwerking met BT is een combinatie van kopen/huren en een 'joint venture'. Dat laatste zit 'm dus in het gezamenlijk benaderen van de markt."
HP beheert voortaan in Groot-Brittannië BT's middelzware servers, naar schatting enkele duizenden, en diens 19.000 desktops. BT op zijn beurt beheert alle spraak- en datanetwerken van HP voor de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Azië) en verzorgt bovendien de callcenters van de computerfabrikant. Denzel ontkent dat dit geografische verschil duidt op een scheve verhouding tussen de twee partners.
HP's machines bevatten nu per processorvoet (socket) een enkel exemplaar van óf de eigen PA-risc processoren óf een reguliere Itanium 2. Die chips zijn te vervangen door de module die gelijke eigenschappen heeft voor het elektriciteitsverbruik en de hitte-uitstoot. Daarom is er ook gekozen voor lager geklokte processoren - 1,1 GHz in plaats van de reguliere 1,5 GHz Itanium2, legt vice-president Don Jenkins uit. HP roemt nu de 'in-box' opwaarderingsmogelijkheden. De mx2-module is echter niet voor alle servermodellen beschikbaar; dat heeft overigens geen technische reden.

Prijs/prestatie

"De server is hierdoor krachtiger en bovendien 50 procent goedkoper dan voorheen en éénderde goedkoper in de aanschaf dan een vergelijkbare IBM-server", schermt Nora Denzel, senior vice-president van HP's softwaredivisie. Zij gaf ook tekst en uitleg over de nieuwe processormodule. "Hiermee schaalt onze Integrity-lijn tot aan maximaal 128 processoren."
"HP zoekt de differentiatie. Waar we dat niet kunnen bieden, kiezen we voor standaarden. Dell kiest alleen voor lage prijzen en IBM voor high-tech tegen hoge prijzen", haalt zij uit naar die computerleveranciers. De topvrouw verwijst ook naar benchmark-resultaten voor HP-servers waaruit de voorsprong ten opzichte van concurrenten als IBM en Dell moet blijken. Hieronder bevonden zich echter ook vergelijkingen tussen HP-machines met de semi-64-bit Opteron-processoren van AMD en Xeon-servers van de concurrentie. HP heeft de Opterons relatief laat en schoorvoetend opgenomen in zijn productreeks.

Opslaggrid

Op de Ensa@work-beurs lanceerde HP ook een opslagapparaat dat een grid op zich is. Dit riss (reference information storage system) is de eerste stap in HP's strategie om opslag-grids mogelijk te maken. Net zoals bij opslagspecialist Network Appliance betreft het hier een grid bestaande uit de eigen apparatuur.Anders dan bij rekengrids is de grid dus niet 'open'.
De riss is in wezen een verzameling Proliant-servers met 32-bit Xeon-processoren met opslag en verbindingen met elkaar. Dit geheel is één opslagpoel met gespiegelde data, waarbij elk van de knooppunten een index van de eigen data bijhoudt.
"Dit is de volgende stap vanaf de huidige opslagnetwerken op de weg naar een opslag-grid", zegt opslagtopman Bob Schultz van HP. "Het gaat er om hoe je een enkele e-mail vindt in een compleet opslaggebied." De voornaamste reden voor riss is dus de regel- en wetgeving op het gebied van bedrijfsadministratie en aansprakelijkheid. Dat is in de Verenigde Staten een groeiend fenomeen, zeker sinds financiële fiasco's als van Enron en Worldcom. Schultz zegt dat riss niet alleen om compliance-redenen interessant is, maar ook voor algemene opslag - met name vanwege de schaalbaarheid van dit archiefsysteem.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.