Massaal over op nieuwe ISO-norm

'Nieuw certificaat zegt meer over kwaliteit'

Automatiseringsbedrijven vervangen dit jaar en masse hun ISO 9001-certificaat. Volgend jaar vervalt de huidige 1994-versie en geldt alleen nog de vernieuwde 2000-kwaliteitsnormering.

Logica CMG is als een van de eerste grote dienstverleners sinds 1 april gecertificeerd voor de gehele organisatie volgens de nieuwe ISO 9001: 2000-norm. René Kloosterman, directeur van Certiked, dat bij de automatiseerder de toets heeft afgenomen, vertelt dat de opvolger van de 1994-versie op drie punten is verbeterd. "Er wordt gekeken naar de klant- en medewerkertevredenheid en er worden minder bureaucratische eisen gesteld." Volgens Kloosterman ging over de oude kwaliteitsnorm de grap dat zelfs een fabrikant van betonnen zwemvesten gecertificeerd kon worden als de bedrijfsprocessen maar goed ingericht waren.
Ook directeur Bernd Taselaar van de Fenit vindt de nieuwe normering een verbetering. "De oude ISO-norm was sterk procesgericht. De nieuwe normering kent een bredere opzet en zegt daardoor meer over de kwaliteit van een organisatie." Hij verwacht overigens niet dat alle bedrijven die een ISO-norm hanteren zullen overstappen. Volgens Taselaar gebruiken ict-bedrijven voor hun kwaliteitszorg ook andere methodieken, waarbij de lat soms nog hoger ligt.
Net als de oude norm is het ISO 9001: 2000-certificaat drie jaar geldig en vinden er jaarlijkse tussentijdse toetsingen plaats. Naar schatting honderden ict-bedrijven zullen overstappen. Noch de Raad voor Accreditatie noch de branchevereniging Fenit beschikt echter over totaalaantallen van gecertificeerde ict-bedrijven. Een van de grootste accrediteurs, Kema Quality, meldt dat inmiddels 67 klanten zijn overgestapt; 42 ict-firma's moeten nog. Bij Certiked betreft het nog zo'n tien dienstverleners.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-09T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.