CA onder vuur

Twijfel over rapportage resultaten van softwareleverancier

Softwareontwikkelaar Computer Associates ligt onder vuur na de presentatie van zijn beter dan verwachte resultaten. Het bedrijf moest toegeven een "typefout" gemaakt te hebben, terwijl de New York Times het bedrijf beschuldigt van creatief boekhouden.

Computer Associates heeft zijn eerder gepresenteerde jaarresultaten moeten corrigeren. Volgens CA is per ongeluk in een verklaring terechtgekomen dat de winst uitkwam op veertig dollarcent per aandeel, terwijl dat in werkelijkheid zestien dollarcent per aandeel is. Ira Zar, de cfo van CA, verklaarde deze misser door een typefout die door een medewerker gemaakt zou zijn bij het schrijven van een persbericht.
Deze mededeling volgt vlak op een artikel in de New York Times, waarin de krant CA beschuldigt van creatief boekhouden. Volgens de krant heeft CA de omzet uit nieuwe licenties hoger voorgesteld dan die in werkelijkheid was. CA zou de omzet uit onderhoudscontracten in zijn rapportages hebben opgevoerd als inkomsten uit nieuwe licenties, waardoor het leek of de onderneming meer nieuwe klanten binnenhaalde dan in werkelijkheid het geval was.
Het concern zou gratis licenties voor Unicenter weggeven bij onderhoudscontracten voor die programmatuur. Die onderhoudscontracten zouden vervolgens worden ondergebracht op de post licentie-inkomsten. Dit kan betekenen dat er minder mensen gebruik maken van Unicenter dan CA beweert. Sanjay Kumar, als ceo opvolger van de vorig jaar teruggetreden Charles Wang, ontkende de beschuldigingen in een haastig georganiseerde webuitzending. Beleggers waren niet erg gelukkig met deze financiële verwikkelingen, waardoor de beurswaarde van CA na het erkennen van de "typefout" 8 procent daalde.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-11T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.