Compliance drukt zwaar op bedrijven

Voldoen aan wet- en regelgeving belangrijke prioriteit it-managers

De naderende deadlines van nieuwe regelgeving voor de Benelux vormen één van de grootste obstakels van 'compliance', het voldoen aan wetgeving, in tegenstelling tot de rest van Europa. Budgettaire beperkingen staan op de tweede plaats.

Dit blijkt uit het rapport 'Sustainable Compliance: Industry Regulation and the role of IT Governance', dat de Economist Intelligence Unit (EIU) opstelde in opdracht van Mercury. Volgens het rapport is 'compliance' voor bedrijven met een omzet van meer dan acht miljard dollar in Amerika een strategische it-topprioriteit. De implementatie van programma's waardoor een bedrijf aan de geldende wetgeving kan voldoen is één van de grootste uitdagingen voor het bedrijfsleven, concludeert de EIU. Meer dan 45 procent van de grootste ondernemingen in Europa worden erdoor getroffen. Ook verschillen de prioriteiten van sector tot sector en van land tot land. 68 procent van de ondervraagde it-managers uit de Verenigde Staten is van mening dat Sarbanes-Oxley vergaande gevolgen heeft voor hun it-operaties, terwijl de International Accounting Standards (IAS) en landgebonden compliance-vereisten een topprioriteit vormen voor it-managers in Europa en de regio Azië/Pacific.
De belangrijkste prioriteiten voor it-verantwoordelijken in de Benelux zijn boekhoudkundige normen (IAS), financiële normen (Sarbanes-Oxley, Basel II) en landgebonden compliance-eisen (Tabaksblat). Opvallend is dat de wetten op gegevensbescherming een relatief zwakke impact lijken te hebben in de Benelux, in tegenstelling tot de rest van Europa.

Compliance-voordelen

Er zit niet alleen een negatieve bijsmaak aan het moeten voldoen aan wet- en regelgeving. Hoewel implementatie in veel gevallen nog moeizaam gaat, herkennen it-managers wel de voordelen van compliance. Zestig procent van de Europese ondervraagden is van mening dat deze initiatieven, waarbij de hele onderneming wordt betrokken, leiden tot een meer accurate financiële verslaggeving. Daarnaast staat it-governance in iedere regio (VS, Emea, Azië/Pacific) in de topdrie van potentiële voordelen. Tot slot verwachten de respondenten dat deze it-governance zich zal vertalen in een betere bedrijfswaarde. 44 procent van de ondervraagde Europese it-managers beschouwt een betere it-governance als een sleutelfactor.
"De it-sector wordt op dit ogenblik overspoeld door een stortvloed aan compliance-voorschriften, waardoor managers overal ter wereld zich genoodzaakt zien van strategie te veranderen om de extra lasten zoveel mogelijk te beperken en de potentiële voordelen maximaal te benutten", zegt Gareth Lofthouse, Europees directeur bij de EIU. "In dit opzicht worden een langetermijnplanning en sterke it-governance in het rapport naar voren geschoven als cruciale factoren."
 

 
 

 
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-13T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.