ABN Amro koerst af op kleine it-kern

Medewerkers verkeren nog steeds in onzekerheid

Naar verwachting zullen er van de 1600 automatiseerders bij ABN Amro in Nederland slechts zo'n 250 overblijven. Het merendeel van de functies wordt uitbesteed. ABN Amro praat hierover met een select aantal ict-partners: de Indiase bedrijven Tata Consultancy Services, Infosys en Patni én IBM, HP en Accenture.

De automatisering bij ABN Amro wordt in drie delen opgesplitst en buiten de deur gezet: infrastructuur, applicatiebeheer en applicatieontwikkeling. De bank kiest ervoor om per deel met meerdere partijen de finale contractonderhandelingen in te gaan. Desgevraagd laat de woordvoering van ABN Amro weten dat de bank voor de uitbesteding van de it-infrastructuur onderhandelt met IBM en HP. Voor het applicatiebeheerstuk zijn als definitieve onderhandelingspartijen de Indiase offshore-automatiseerders Tata Consultancy Services en Infosys uitgekozen. De bank praat voor het offshoren van de applicatieontwikkeling met IBM, Accenture en de Indiase bedrijven Tata, Infosys en Patni.
De onderhandelingen duren nog zeker drie maanden. Vakbond De Unie is ontstemd over de zoveelste negatieve mededeling die de ict-medewerkers te verwerken krijgen. "De werknemers leven nu al anderhalf jaar in onzekerheid, na de eerste aankondiging van de plannen in november 2003", stelt bestuurder Joop Hofland. De bond vindt het de hoogste tijd dat de directie van ABN Amro tot concrete beslissingen komt.

Grote klappen

Medio december vorig jaar meldde ABN Amro dat van de 5000 automatiseerders wereldwijd er 1200 automatiseerders hun baan door offshoring zullen verliezen. Inmiddels is dat aantal bijgesteld tot 1500. Van het overgebleven totaal van 3500 man worden naar verluidt zo'n 1700 automatiseerders met hun werk uitbesteed. Naar schatting blijven er dan in 2007, wanneer de operatie moet zijn afgerond, nog zo'n 1800 medewerkers over in de nieuwe it-organisatie van de bank.
Bij ABN Amro ICT in Nederland - 1600 automatiseerders - vallen grote klappen. Naar schatting 750 banen - zo'n 150 meer dan de eerdere inschatting - verdwijnen via offshoring. Van de overgebleven 850 banen zal nog een substantieel deel worden overgeheveld naar de uitbestedingspartners IBM en HP. Naar verwachting zullen er in Nederland zo'n 250 it'ers voor de aansturing bij de bank achterblijven.
Boventallig verklaarde werknemers kunnen via een banenplan tot 1 juli solliciteren bij een van de vijf daarvoor geselecteerde it-partners: Ordina, Getronics, Yacht, BT en Centric. Zij blijven daar eerst hun oude werk doen, totdat deze activiteiten worden geoffshored. Er zouden bij het vijftal in totaal 1300 vacatures beschikbaar zijn. Binnen de ict-afdeling wordt echter ernstig getwijfeld of er veel mensen zullen overstappen, omdat ABN Amro een te krap tijdschema zou hanteren. Pas in de loop van deze maand krijgen de betrokkenen namelijk te horen of ze boventallig zijn verklaard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.