Poldermodel loopt spaak

Overleg kopieerheffingen op informatiedragers loopt uit de hand

Er is niet alleen veel ophef over een kopieerheffing op mp3-spelers en dvd-opnameapparatuur. Ook het overleg over heffingen op cd's en dvd's zit muurvast. PvdA-kamerlid Van Dam heeft het ministerie van Justitie met Kamervragen opgeroepen snel in te grijpen.

De vertegenwoordigers van handelaren in blanco informatiedragers (de Stobi) overwegen een stap naar de rechter uit ontevredenheid met de bestaande kopieerheffingen op cd's en dvd's. De Stobi heeft net als de Stichting Thuiskopie drie vertegenwoordigers aan tafel zitten in het SONT-overleg (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding) dat de tarieven voor kopieerheffingen op cd's en dvd's in Nederland ieder jaar vaststelt. De Stobi vindt dat de tarieven tot nu toe niet objectief vastgesteld zijn. Henk Vonhoff, de voorzitter van het SONT-overleg, heeft nooit een berekening bij de tarieven gegeven. Daarnaast heeft de Stichting Thuiskopie nooit aangegeven wat de schade precies is door illegaal kopiëren. De branche zelf loopt veel schade op door een omvangrijke zwarte handel. Stobi schat dat over 35 procent van de dvd's in Nederland geen heffing betaald is door parallelimport uit het buitenland.

Politiek

"Het is mij niet duidelijk in hoeverre Justitie-minister Donner invloed heeft op deze discussie. Door de autonome positie van de Stichting Thuiskopie staat de overheid volledig buitenspel." Dit zegt PvdA-kamerlid Martijn van Dam, die vorige week Kamervragen stelde aan Donner over de aanstaande kopieerheffing op muziekspelers en dvd-opnameapparatuur. Hij vindt dat het ministerie de discussie naar zich toe moet trekken door in een Algemene Maatregel van Bestuur te bepalen welke dragers of apparatuur in aanmerking komen voor een heffing en hoe hoog deze moet zijn. Het ministerie van Justitie heeft Kamervragen naar aanleiding van zijn brief uit oktober vorig jaar over de auteurswet en de kopieerheffing nog steeds niet beantwoord.
De Stichting Thuiskopie stelt dat het SONT-overleg wel goed werkt. "In de herfst van 2004 is in dit overleg de heffing op cd's en dvd's in goed overleg met de Stobi voor de komende twee jaar bepaald. De Stichting Thuiskopie bepaalt de tarieven dus niet zelf", zegt Hester Wijminga van Stichting Thuiskopie. Zij stelt dat een vergoeding voor mp3-spelers op dit moment wel gerechtvaardigd is, omdat drm-technieken (digital rights management) nog te weinig gebruikt worden. Het bedrag van 3,28 euro per gigabyte opslagruimte noemt Wijminga voorbarig, omdat het SONT-overleg net met de discussie is begonnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-06T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.